Clienți din toată lumea cumpărau produsele acestor ieșeni. Criza a lovit puternic în afacerile de milioane de euro. Florarii din Iași au ajuns într-o situație disperată și strigă după ajutor
Unul dintre sectoarele care prospera înainte de criza de coronavirus este acum la pământ. Primăvara trebuia să le aducă o creștere a vânzărilor pentru producători și comercianți, însă pandemia de coronavirus le-a năruit speranțele unor afaceri înfloritoare. Florăriile din Iași s-au închis rând pe rând și numai cei care au tonete stradale mai deschid prăvăliile uneori, când e sărbătoare. „De Sfântul Gheorghe, vindeam cel puțin o sută de bucăți, anul trecut. Azi (n.r.- 23 aprilie 2020) am vândut 5 buchete”, spune un comerciant.
Comerțul cu flori este și el afectat de criza de coronavirus. Cifrele de afaceri ale florăriilor din Iași au scăzut văzând cu ochii și afectați sunt atât producătorii, cât și intermediarii care vând marfa în florării sau la colț de stradă. Depozitele de flori s-au închis după ce bursa Olandei a căzut, iar florarii caută marfă la producătorii locali. În Iași însă, aceștia pot fi numărați pe degete. Nici comerțul online nu mai este o soluție pentru că nimeni nu mai cumpără flori acum.
„Lumea își gestionează bugetul acum și nu e interesată să cumpere flori. Nu au bani să plătească pentru asta. Afacerile cu publicul sunt cele mai afectate”, spune Adriana Ichim, administrator al unei florării din Iași.
„Evenimentele ne ridicau”
Aceasta povestește că, deși statul nu a obligat ca florăriile să se închidă, aceasta a sistat activitatea de aproape o lună.
„Am un copil și, sincer, mi-a fost puțin teamă să mai țin deschis, dar nici clienți nu aveam. Abia pe 15 mai o să deschid. Toată lumea va fi afectată pe termen lung. Depozitele și florăriile au fost închise, bursele au picat, sunt în incertitudine, prețurile sigur vor crește, iar acum florăriile se îndreaptă spre producătorii locali. Evenimentele sunt cele care ne ridicau, dar nici acestea nu se vor mai face ca înainte. Deja nu se mai fac. Eu mă gândesc acum la strategii de organizare. Dacă e să închid, închid. Chirie plătim în continuare și chiar dacă ni se face o reducere la plata ei, cu ce o plătim dacă nu avem comenzi, clienți?”, spunea Adriana Ichim.
Industrie de milioane de euro, pusă la pământ
Cei care dețin depozite se tem că întreaga industrie va pieri dacă nu se iau măsuri urgente.
„Noi am închis depozitul de două săptămâni. Nu vindeam și am aruncat florile. Gândiți-vă că e vorba de o industrie de milioane de euro, poate mai mult, la nivel de țară. Toată lumea care voia o afacere făcea un curs de florar, deschidea o florărie. Era cel mai la îndemână. Acum toți sunt disperați. Noi am pierdut cred că peste o sută de mii de lei în perioada asta. Dacă nu ne ajută nimeni, eu cred că întreaga industrie va pieri. Vom vedea ce se va întâmpla după data de 15 mai”, spune Laurențiu M., patronul unui depozit de flori din Iași.
„Lumea nu stă bine cu banii”
Comercianții care dețin tonete și vând la colț de stradă spun că au deschis florăriile doar dacă e sărbătoare sau o zi, două pe săptămână. Aceștia spun că vânzările s-au redus simțitor și abia dacă mai reușesc să vândă cele câteve buchete sau ghivece care încă mai rezistă și nu trebuie să le arunce.
„De Sfântul Gheorghe, vindeam cel puțin o sută de bucăți, anul trecut. Azi (n.r.- 23 aprilie 2020), până la ora asta, am vândut 5 buchete. Poate o să mai cumpere lumea pe seară, dar nu prea am speranțe, că am văzut că lumea nu stă bine cu banii”, spune Ionuț Dumitrache.
„Vânzările s-au redus”
Unul dintre producătorii de flori din Iași susține și el că s-au redus vânzările și reușește să mai vândă florile în magazinul său.
„Totul e în funcție de cerere și ofertă. Eu am deschis un magazin în Tomești, lângă un supermarket, și lumea care merge la magazin se mai oprește, mai ia o floare. Dar se vede că vânzările s-au redus. În magazin mai pot vinde direct către clientul final. Noi avem măști, mănuși, se respectă distanța”, spune Constantin Ciofu, producător de flori.
Potrivit datelor Oficiului pentru Registrul Comerțului, la nivelul județului sunt aproximativ 200 de florării care au peste 600 de angajați.