Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, clarificări despre creșterea prețurilor: „Oricine muncește pe salariul minim se luptă cu pragul sărăciei”

de: Elena Nicoleta BUJOR
09:26, 14 dec. 2021

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a transmis pe o rețea de socializare faptul că această creștere a prețurilor din România este cauzată de inflație. Aceasta provine din gradul de îndatorare al statului român. Năsui mai arată că tocmai în momentul în care datoria publică va scădea, de la sine abia atunci vor scădea și prețurile.

”Explozia prețurilor ne lovește mai ales la bunurile de bază – alimentele, electricitatea și gazele. În economie toate se plătesc. Resursele nu vin din cer. Și nici din pixul politicienilor. Iar nota de plată o plătim tot timpul noi. Fie prin taxe mai mari, fie prin taxa numită inflație. O sărăcire constantă a populației în favoarea guvernului. PSD-PNL au preferat pensii speciale și PNDL-uri pentru baronii locali și firmele de partid, în loc să lase românii să iasă din sărăcie.

Inflația este un impozit ascuns, țintit mai ales pe cei mai nevoiași. Cel mai mult suferă cei mai defavorizați din România – vârstnicii și muncitorii cu salarii mici. Da, muncitorul român este caz social. Pentru că deși lucrează 8 ore pe zi, se luptă cu sărăcia. Nu o zic eu, o zice Comisia europeană, ale cărei rapoarte pun muncitorul român în vârful clasamentului european privind sărăcia în muncă. Acestea sunt rapoartele dinainte să lovească inflația”, a transmis fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, despre creșterea prețurilor la alimentele de bază

În continuarea declarației sale, fostul șef de la Economie, a spus că inflația lovește bunurile de strică necesitate, cum ar fi gazele, uleiul comestibil, combustibilul, cartofii, mălaiul, zahărul, energia termică și pâinea.

„La această oră, oricine muncește pe salariul minim se luptă cu pragul sărăciei. Și fix acolo a lovit creșterea prețurilor – fix în alimentele de bază: pâine, cartofi, ulei, mălai, zahăr. Iar cea mai mare scumpire este la gazul cu care trebuie să gătim și să ne încălzim. Explozia prețurilor se va opri atunci când statul nu va mai cheltui mai mulți bani decât încasează. Deficit înseamnă datorie, care înseamnă inflație. Asta duce la scăderea puterii de cumpărare a tuturor românilor. Adică la sărăcie”, scrie Claudiu Năsui.

Astfel, românii vor plăti de la 1 ianuarie 2022 mai mult și pentru energie electrică.

Ce spune ministrul Energiei despre creșterea prețurilor la gaze

La începutul lunii decembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis faptul că după perioada sărbătorilor de iarnă prețurile la gaze naturale vor scădea.

„Noi estimăm că după perioada de iarnă, preţurile vor scădea. Estimăm o scădere a preţurilor la gaze naturale. ÎMM au o schemă de ajutor de stat, vom primi o subvenţie pentru a trece cu bine de perioada asta. Liberalizarea nu are nicio legătură cu creşterea preţurilor de acum. Principala cauză a creşterii la energie este preţul la gaze, preţul marginal. Iarna aceasta va fi ca şi iarna trecută. Aceeaşi capacitate de extracţie avem acum, singura diferenţa este cea de nerezervare a capacităţilor de intrare. Aşa zişii specialişti tot spun că oare are cineva interes să ţină preţul sus. Nu vom avea o criză a gazelor naturale în această iarnă. Nu există nicio problemă. Avem un plan de siguranţă pentru absolut orice situaţie care se poate întâmpla. Este un plan foarte amplu cu scenarii, un lucru foarte specialist”, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu, la acel moment.