Clasa politică dă de pământ cu electoratul! Valul de scumpiri lovește crunt în buzunarul oamenilor. Confortul politicienilor, plătit din banii poporului

de: Redacția BZI
02:00, 10 mart. 2022

Un val de scumpiri a produselor a afectat România în ultima perioadă, în vreme ce politicienii nu au reușit să ia concret nicio măsură pentru a găsi soluții privind atenuarea acestora. Statul român pare că a eșuat în a ține în frâu valul de scumpiri, deciziile luate fiind extrem de timide

România se confruntă cu un val tot mai amplu de scumpiri în ultima perioadă, însă statul pare total absent în luarea unor măsuri care să le contracareze. Mai mult, liderii partidelor de guvernământ sunt preocupați mai mult de situația din Ucraina și de modul cum pot câștiga capital electoral, decât de identificarea unor măsuri, pentru ca acest val al scumpirilor să fie sub control. Deși, la nivel declarativ liderii partidelor de guvernământ, miniștrii Cabinetului Ciucă și chiar politicienii de la nivel local susțin că vor lua măsuri, că românii nu vor fi afectați multă vreme, situația pare de cu totul altă natură.

Val de scumpiri a produselor în România. Politicienii nu au luat nicio măsură

În ultima perioadă, românii au simțit la buzunare cum s-au majorat facturile la gaze naturale, cum s-au mărit prețurile la alimentele de bază. În plus, de câteva zile, prețul la combustibili s-a majorat mai mult decât în ultimele săptămâni. Prețul la pompă a crescut de la zi la zi, iar la unele benzinării șoferii plătesc mai bine de 8 lei pe litru, un record pentru piaţa din România. Majorarea a venit în contextul cererii mari de carburanţi şi al preţurilor ridicate la toate mărfurile, pe plan mondial. Un plin de 50 de litri de benzină costă aproape 400 de lei, cu circa 150 lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, când era 5,5 lei la pompe.

Fără soluții clare pentru atenuarea scumpirilor

Și totuși, politicienii din România par din altă lume, nefiind capabili să vină cu măsuri concrete pentru a limita proporțiile scumpirilor. Despre reducerea accizei la carburanți nu s-a mai discutat nimic, asta pentru că liderii PSD și PNL nu au reușit să se pună de acord asupra acesteia. Cât timp oameni ca Marcel Ciolacu și Florin Cîțu continuă să se certe și să-și aruce săgeți politice, situația pare că nu se va schimba prea curând.

Clasa politică pare ocupată și nu arată ca ar fi interesată de scumpirile alarmante care împovărează populația. Discuțiile despre plafonarea prețurilor la energie a provocat mai multe dispute în coaliția de guvernământ, iar oficialii nu au reușit decât să se bâlbâie și mai mult și să arunce doar vorbe în vânt cu acțiuni care încă nu se văd în piață. Pentru capii politicii, în prezent, mai importante sunt pozele cu refugiații din Ucraina, cu cele ale oficialilor UE și NATO care vin în țara noastră. De asemenea, clasa politică din România crează capital multinaționalelor și nu îi pasă de cei care i-au ales în funcțiile care le crează un confort teribil.

Ce spun specialiștii în economie despre valul de scumpiri?

De pe altă parte, specialiștii în economie arată că valul alarmant al scumpirilor vine și ca urmare a situației de la nivel global, de modul cum Rusia va livra sistarea gazelor, dar și altele. Prof.univ.dr. Cristian Popescu, prodecan al Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor (FEEA) din cadrul Universității Cuza Iași, a precizat că românii se pot aștepta și la alte creșteri de prețuri.

”Creșterea prețurilor la combustibil reflectă starea de panică de pe piețele internaționale specifice, ca urmare a anticipării unor măsuri de sistare a livrărilor din partea Rusiei sau a introducerii unor noi restricții. Nu politicienii stabilesc prețurile. Drept urmare, nu au ce face în acest sens. Într-o piață liberă, prețul este rezultatul întâlnirii dintre cerere și ofertă. Dacă oferta se îngustează, ca în situația actuală, atunci prețul crește. În funcție de cât de mult se va diminua oferta de petrol pe piețele internaționale, este posibil ca prețurile să crească în continuare”, arată profesorul universitar.

Prețurile vor continua să crească în perioada următoare

Prof.univ.dr. Cristian Popescu a explicat și cum vor fi majorate prețurile la alte produse, din cauza majorării celui de la combustibilul. Acest lucru ar duce chiar la o explozie a scumpirilor.

”Cum combustibilii sunt un input în producerea oricărei mărfi, este de așteptat ca prețurile la toate produsele să crească, producându-se chiar un efect de bulgăre de zăpadă: adică să se multiplice mai mult decât proporțional. Să sperăm, totuși, că ceilalți mari furnizori de petrol, OPEC-ul, Venezuela, SUA etc să își sporească producția și oferta pe piețele internaționale. Aceasta ar mai tempera acest pesimism”, a mai explicat cadrul universitar.

Aleșii Iașului sunt picați din altă lume

Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu reprezentanții partidelor de guvernământ de la nivel local, pentru explicații legate de modul cum au fost aplicate măsurile promise în campanie. Senatorul Maricel Popa, liderul PSD Iași, nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a comenta situația. Parlamentarul pare rupt de realitatea cotidiană, acesta fiind preocupat de campania pentru Consiliul Județean, decât de găsirea unor măsuri pentru limitarea scumpirilor.

Parlamentarii deocamdată discută despre găsirea soluțiilor

Parlamentarii nu au nici un interes să găsească soluții și nu simt la buzunar scumpirile la carburanți și celelalte produse, deoarece cheltuielile cu transportul, cazarea, convorbirile telefonice sunt suportate din banii poporului. Pentru aceste servicii, deputații din Parlament au decontat pentru luna ianuaruie 2022, două milioane de lei, 400 mii de euro din bugetul statului. Deputatul PNL Iași Sorin Năcuță a încercat să găsească unele explicații la criza actuală a scumpirilor.

”Implicarea politicului există. Pe acest palier al energiei se discută acum două proiecte. Se dorește prelugirea măsurilor de plafonare a prețurilor până la finalul anului, ca o primă măsură. De asemenea, am avut discuții și la nivelul grupului parlamentar cu Virgil Popescu, ministrul Energiei, pentru propunerea referitoare la eliminarea accizei la carburanți până la un anumit plafon, pentru a fi în acord cu directivele UE. În ceea ce privește gazul, România are resurse pentru a trece peste această perioadă, cum ar fi gazul lichefiat adus din alte țări, dar și aprobarea legii offshore de la noi. Situația este complicată, dar acum trebuie să ne punem în acord și cu strategia UE”, a spus Sorin Năcuță, deputat PNL Iași.

Deputații AUR Iași au criticat indolența coaliției

Deputații de Iași ai partidului Alianța pentru Unirea Românilor, Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță, au tras un semnal de alarmă față de modul cum actuala coaliție PSD-PNL-UDMR înțelege să țină în frâu scumpirile.

”Ne exprimăm indignarea față de modul șovăielnic în care autoritățile statului român înțeleg să abordeze provocările economice, politice și financiare ale ultimelor săptămâni și cerem luarea de măsuri urgente pentru diminuarea efectelor pe care scumpirile recente, cu precădere la carburanți, le au asupra vieții românilor”, au transmis deputații AUR, Iași.

Astfel, valul de scumpiri în România pare că nu va scădea prea curând în perioada următoare, iar politicienii par că nu sunt interesați de o asemenea măsură.