Clasa de mijloc din Japonia va dispărea! De vină este sărăcirea acută a populaţiei
Clasa de mijloc din Japonia va dispărea pe fondul unei sărăciri acute a populaţiei ţării. Conform specialiştilor, clasa de mijloc din ţară se erodează. Raportul este făcut de economistul Shigeto Nagai de la Oxford Economics.
Clasa de mijloc din Japonia va dispărea
Conform studiului trimis publicaţii, după izbucnirea bulei din ani 90, veniturile populaţiei a scăzut, iar acest lucru a generat o creştere a persoanelor cu venituri mici, în raport cu cele care au venituri medii şi mari.
„După izbucnirea bulei din anii 90, veniturile au scăzut, iar ponderea gospodăriilor cu venituri mici a crescut pe măsură ce grupurile cu venituri medii și mari s-au micșorat”, spune Nagai, șeful diviziei japoneze din companie.
Conform analizelor, începutul anilor 90′ a fost numit şi deceniul pierdut al Japoniei pentru că a fost o perioadă marcată de o limitare a creşterii economice şi o deflaţie mare. Japonia s-a confruntat cu aceasta scădere după ce ulterior se bucurase de un boom economic.
Organizaţia pentru Cooperarea şi Dezvoltare Economică arata o rată a sărăciei de 15.7% în Japonie. Măsurătorile iau în calcul persoanele care au un venit mai mic decât media întregii populaţii.
Va dispărea clasa medie în Japonia, dar se va produce treptat
Dacă sărăcirea nu va fi stagnata, în Japonia nu va mai exista clasa medie, avertizează analiştii economici din Japonia. Conform analiştilor, sistemul este unul stabil, dar extrem de rigid, iar salariile cresc doar treptat. Companiile pun un uriaş accent pe securitatea locului de muncă, iar acest lucru se întâmplă în detrimentul pe termen scurt a performantei şi a productivităţii companiei.
” Un motor principal care determină distribuirea veniturilor a fost „sistemul său de angajare pe viață. În acest sistem relativ stabil, dar rigid, salariile cresc doar treptat. Companiile pun, de asemenea, un accent mai mare pe securitatea locului de muncă, mai degrabă decât pe compensarea îmbunătățirii pe termen scurt a performanței sau productivității companiei. Sistemul nu creează un „1% de top”, spre deosebire de sistemele de compensare occidentale în care directorii de top câștigă de obicei mult mai mult decât alți angajați.”a spus Nagai.
Japonia a transformat lucrătorii cu normă întreagă, cu lucrători cu program redus
Conform aceluiaşi raport, Japonia are o particularitate a lucrătorilor. Ţara i-a transformat, treptat, pe lucrătorii care se puteau bucura de sistem ”pe viata” în lucrători cu program scăzut. Decizia companiilor Nipone venea în contextul anilor 2000 atunci când ţara se confrunta cu o concurenţă acerbă din partea Chinei. În ţara vecina, costurile cu forţa de muncă erau mult mai mici, iar acest lucru reprezenta un minus enorm pentru Japonia.
Dispariţia clasei de mijloc duce la stagnarea consumului
Avertismentul este unul enorm, ţinând cont de faptul că o dispariţiei a clasei de mijloc din Japonia ar duce, conform specialiştilor, la o stagnare enormă a consumului. Cu toate că ţara se confrunta cu acest lucru, majorarea impozitului pe vânzări în octombrie a dus automat la o scădere a cheltuielilor populaţiei. Nici pandemia nu le-a adus vreun beneficiu consumatorilor. În perioada de restricţii, consumul scăzând dramatic. Datele recente ale Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia au arătat că vânzările cu amănuntul din luna mai au scăzut cu 12,3% față de anul trecut.