Clasă de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani, pepinieră pentru UMF Iași! 11 elevi au intrat cu note foarte mari la Medicină Generală – GALERIE FOTO

de: Emanuela Băluță
02:00, 27 iul. 2022

Elevii unei clase de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani au fost admiși pe locurile fără taxă de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Dintre elevii clasei devenite pepinieră pentru UMF Iași, s-au remarcat, mai ales, Ioana Vladina Jîtaru și Alexandra Elena Cosău care au obținut note de 10 la examenul de admitere la biologie și chimie. Însă nici ceilalți nu sunt mai prejos, toți obținând note peste 9,00

În luna iulie, a avut loc admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. După încheierea perioadei de depunere a dosarelor, candidații au susținut examenul, în data de 24 iulie 2022. În urma afișării rezultatelor, la Medicină Generală au fost înregistrate 10 note de 10.

Numele lor sunt Delia – Alexia Lupoaia, Mircea Gabriel Axinte, Dumitrel Băiceanu, Lucas George Tărăboanța, Ioana Lorena Vasile, Maria Sandu, Carla Gabriela Elefteriu, Elena Alexandra Cosău, Vlad Dumitru Movileanu, Mihai Dumitru Iftene și Ioana Vladina Jîtaru

Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”, pepinieră pentru UMF Iași

Dintre prieteni, două fete s-au remarcat prin rezultate deosebite, amândouă obținând note de 10, mai exact Ioana Vladina Jîtaru și Alexandra Elena Cosău

În urma afișării rezultatelor probelor scrise de la concursul de admitere din cadrul Universității „Grigore T. Popa” din Iași, 11 elevi ai clasei a XII-a E, de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani, au reușit să intre cu note peste 9,00 la Medicină Generală. Numele lor sunt Delia-Alexia Lupoaia, Mircea Gabriel Axinte, Dumitrel Băiceanu, Lucas George Tărăboanța, Ioana Lorena Vasile, Maria Sandu, Carla Gabriela Elefteriu, Elena Alexandra Cosău, Vlad Dumitru Movileanu, Mihai Dumitru Iftene și Ioana Vladina Jîtaru. Aceștia nu sunt doar colegi de clasă, ci și foarte buni prieteni ce-și petrec timpul împreună. Ei s-au ambiționat reciproc când a venit vorba de admiterea la facultate, organizând grupuri de studiu. Dintre prieteni, două fete s-au remarcat prin rezultate deosebite, amândouă obținând note de 10, mai exact Ioana Vladina Jîtaru și Alexandra Elena Cosău.

Ambele au avut dintotdeauna un interes pentru acest domeniu, fiind pasionate de anatomia corpului uman, și au rămas constante în ceea ce privește dorința lor de a deveni medici. Acestea s-au bucurat de susținerea părinților în drumul pe care și l-au ales.

„De când eram mică, am știut că vreau să devin medic și, deși oamenii nu iau în serios un copil de 5 ani care spune asta gândindu-se că, atunci când va înțelege ce înseamnă Facultatea de Medicină, își va schimba părerea, am rămas mereu sigură pe meseria pe care vreau să o urmez. Părinții mei m-au susținut întotdeauna și au avut încredere în mine, fapt ce mi-a dat puterea să învăț și să reușesc în ceea ce mi-am propus”, spune Ioana Vladina Jîtaru.

Vladina încă nu e decisă dacă va rămâne sau nu în țară, fiind atrasă de perspectiva unui job în Occident, unde tehnologia este mult mai performantă, după părerea ei

Ce viitor își doresc tinerele

Atât Vladina, cât și Alexandra au făcut pregătire pentru a fi sigure că vor reuși la examen, dar, când vine vorba de viitorul lor, fetele au opțiuni diferite. Vladina încă nu e decisă dacă va rămâne sau nu în țară, fiind atrasă de perspectiva unui loc de muncă în Occident, unde tehnologia este mult mai performantă. Pe de altă parte, Alexandra își dorește să rămână în România.

„Nu mă gândesc să plec din țară după terminarea facultății, deoarece și aici am șansa de a face tot ce pot mai bun în acest domeniu și să mă perfecționez în cariera de viitor medic. În plus, sunt multe locuri de muncă și mereu o să fie nevoie de medici, de salvatori pentru oamenii care nu se pot ajuta singuri. Dacă noi nu ne ajutăm între noi, cine o să o facă?”, susține Alexandra Elena Cosău.

În ceea ce o privește pe Vladina, aceasta se gândește să devină medic pediatru. „Visez să ajung medic pediatru, însă există posibilitatea de a îmi schimba părerea în timpul facultății”, menționează Ioana Vladina Jîtaru.

Cele două prietene au emoții în ceea ce privește viața de viitor student la Iași, dar ele sunt ambițioase și încrezătoare că se vor descurca și că se vor bucura de anii de studiu pe care-i vor petrece în oraș.

„Îmi imaginez că nu o să fie ușor să trec de la viața de liceu la cea de la universitate, dar îmi asum acest drum și sunt foarte sigură că o să fiu foarte mulțumită de calea pe care am ales-o. Este un domeniu solicitant, dar frumos, și nu o să regret nici o clipă decizia luată”, adaugă Alexandra Elena Cosău.

Cine sunt profesorii din spatele succesului elevilor

Alexandra își dorește să rămână în țară deoarece consideră că e important ca românii să se ajute între ei

Toți cei 11 tineri au avut rezultate excepțional de bune, obținând note mai mari de 9,00 și fiind admiși pe locurile cu finanțare de la bugetul de stat. Directorul Colegiului Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani, Radu Ardeleanu, este extrem de bucuros de rezultatele pe care le-au obținut elevii instituției pe care o reprezintă și consideră că sunt o dovadă a învățământului de calitate pe care-l oferă.

„Aceste rezultate sunt un motiv de mare mândrie și de mare bucurie pentru noi, școală și comunitate. E o confirmare a faptului că la Colegiul Național «Mihail Sadoveanu» se formează caractere puternice care avansează spre succes cu încredere, muncă și perseverență. Vor ajunge exact acolo unde și-au propus, sunt sigur. Din colectivul din care provin cele două eleve cu nota 10 mai sunt și alți elevi admiși la Medicină, tot cu note foarte mari. Profesori, copii și părinți, suntem o echipă!”, zice directorul Radu Ardeleanu.

Profesorul lor de biologie, Magda Covrig, spune că rezultatele elevilor vin ca urmare a efortului constant pe care aceștia l-au depus pe tot parcursul anilor de studiu.

„Elevii de la clasa a XII-a E sunt o generație de copii foarte buni. Eu îi am elevi din clasa a V-a. Toată clasa e foarte ambițioasă. Ei au fost formați de un învățător și cred că nucleul a fost luat de la Școala «Cantacuzino». Și-au continuat formarea la Colegiul Național «Mihail Sadoveanu». Sunt copii care au învățat permanent, rezultatul nu a venit la voia întâmplării. Au mers și la olimpiade și alte concursuri la Biologie, unde au făcut mereu performanță. Mă bucură foarte mult că au reușit. S-au apucat din timp de învățat și au știut ce vor încă de când au ales profilul de Științe ale naturii”, a explicat Magda Covrig, în legătură cu acea clasă de elevi care a devenit pepinieră pentru UMF Iași.