Clanurile medicale fac legea academica
•”Nu suntem lasati sa lucram in cercetare, iar munca ne este exploatata fara a fi promovati”, a afirmat unul dintre medici •Acestia sustin ca de promovare beneficiaza doar fiii, fiicele, prietenii sau fetele apropiate profesorilor
Cu numai doua zile in urma, o informatie referitoare la termenul privind procesul intentat de dinozaurii de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa Iasi si conducerea institutiei a fost tratata de instanta ca fiind una extrem de secreta. Reporterii ZIUA de Iasi au intrat in posesia unor informatii conform carora acest termen nu a fost trecut in condica instantei, motiv pentru care actuala conducere a UMF nu a avut cunostinta despre acest termen de judecata. Exista, totusi, date despre posibila interventie a unui personaj din grupul de profesori pensionabili ai universitatii, care refuza cu incaptanare sa renunte la spagile primite si la salariul lunar de cateva zeci de milioane lei, pentru a ascunde acest termen. De fapt, scandalul provocat de incaptanarea acestor personaje de a refuza sa iasa la pensie, transformand UMF Iasi intr-un cimitir al elefantilor, nu mai reprezinta decat incercarea unor mosneguti sa treaca strada, care nu sunt constienti ca nu vor reusi. Majoritatea medicilor din spitalele iesene sunt nemultumiti de faptul ca, din cauza colegilor aflati la varsta de pensionare sau care se apropie cu pasi repezi de 65 de ani, nu sunt promovati pentru a nu se ridica peste nivelul, de cele mai multe ori mediocru, al membrilor clanurilor din sistemul sanitar. Acestia sustin ca avansarile profesionale nu se fac pe baza criteriilor profesionale si a meritelor dobandite de-a lungul timpului. De nenumarate ori, medicii cu gradul didactic de preparator, asistent sau chiar cei care nu lucreaza in invatamantul medical sunt obligati sa faca munca superiorilor, iar acestia se impauneaza cu laurii. „Ajungi sa te deprofesionalizezi, pentru ca esti impiedicat sa te afirmi. Nu suntem lasati sa lucram in cercetare, iar munca ne este exploatata fara a fi promovati. Tot timpul ni se dau exemple de copiii profesorilor care sunt tot medici, de cei care au platit pentru a obtine un grad didactic, de fetele apropiate profesorului. Promovarea nu se face pe criterii obiective. Nu mai vorbim de clanurile familiale din spital”, a declarat unul dintre medicii care a vrut sa-si pastreze anonimatul. Majoritatea medicilor au refuzat sa le apara numele in ziar, din cauza represaliilor pe care le vor avea din partea profesorilor, sefilor de clinica sau directori de unitati medicale. Aceasta situatie a fost creata de nimeni altcineva decat de fostul rector Carol Stanciu, care a pastorit, ca un adevarat ciobanas, universitatea ieseana ani indelungati.
Clanurile fac legea
Aproape in fiecare unitate medicala exista un clan familial, iar in unele situatii acesta are ramificatii si in alte spitale. Un exemplu este cel al familiei Covic. Atat prof. dr. Maria Covic, cat si fiul acesteia, prof. dr. Adrian Covic, lucreaza la Spitalul C.I. Parhon. Mai mult, fiul indeplineste si functia de director general. Tatal acestuia, prof. dr. Mircea Covic este genetician, iar fiica, sef lucrari, dr. Laura Gavrilovici, de la Medicina Legala. Un alt exemplu este cel al sotilor Georgeta si Mihail Datcu de la Clinica I Medicala de la Spitalul Sf. Spiridon. Un alt clan extins in doua spitale, Sf. Spiridon si Maternitatea Cuza Voda este al familiei Dragomir. Prof. dr. Cristian Dragomir, seful Clinicii III Chirurgie, sotia, dr. Cristiana Dragomir, seful Sectiei de prematuri, fiica, medic la stomatologie. Astfel de clanuri fac legea in clinicile pe care le conduc si vor ca toate meritele sa le fie atribuite. Stiind ca nu are sorti de izbanda in actiunile pe care le intreprinde pentru a nu iesi la pensie, prof. dr. Carol Stanciu, fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa, a trecut la un alt plan. Conform informatiilor detinute in prezent, zilnic, acesta agaseaza salariatii de la UMF indemnandu-i sa nu mai lucreze in aceasta institutie, deoarece actuala conducere ii va aduce la sapa de lemn. Astfel de metode nu sunt demne de o persoana care se considera o somitate in domeniu si decanul Facultatii de Medicina.
Magda OLTEANU