Clanurile care fura milioane de euro din sanatatea ieseana – FOTO
@ In sistemul de sanatate iesean s-au format adevarate clanuri care mulg prin diferite metode zecile de milioane de euro alocate de stat @ Unele dintre cele mai „active” clanuri sunt cele ale familiilor Fiterman si Covic, care activeaza in cele mai costisitoare sectoare din sanatate @ Recent, familiile amintite au pus bazele unei clinici de dializa cu sediul in cladirea Fiterman Pharma, la iesirea din oras, pe strada Pacurari nr. 127 @ Clinica activeaza sub umbrela unei firme din Cluj, SC Nefrocare MS SRL, si este reprezentata la Iasi de Maria Covic, mama lui Adrian Covic, directorul Spitalului Parhon @ Infiintarea acestei afaceri a fost incurajata de Vasile Cepoi, in prezent secretar de stat in Ministerul Sanatatii
Incet, incet, cu pasi siguri, sistemul de sanatate iesean va trece in proprietatea unor clanuri. De altfel, acestea controleaza deja, in cea mai mare parte, sanatatea ieseana. Zecile de milioane de euro alocate de stat se duc numai catre firmele controlate de aceste clanuri, fie ca este vorba de societati comerciale care furnizeaza medicamente sau alte servicii medicale, fie de familii care si-au ridicat spitale pentru a mulge cat mai multe fonduri de la stat. Intr-un final, vor reusi sa controleze sistemul intr-atat incat vor avea capacitatea sa impuna propriile tarife pentru serviciile medicale.
Unele dintre cele mai active clanuri sunt cele ale familiilor Fiterman si Covic. Despre clanul Fiterman se stie ca, in prezent, controleaza mai multe firme care administreaza depozite si fabrici de medicamente, policlinici, spitale etc. Afacerile familiei Fiterman cu statul depasesc numai in Iasi cateva milioane de euro anual. De altfel, Arcadia a decontat de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), de la infiintare si pana in prezent, in jur de 2 milioane de euro. Covic s-a lansat in afaceri private in 2007, cand, impreuna cu mama sa, Maria Covic, a privatizat Centrul de Dializa de la Spitalul Parhon. Maria Covic a fost sefa sectiei de nefrologie de Spitalul Parhon. Impreuna au pus centrul de dializa in bratele firmei Fresenius. Bineinteles, aceasta din urma presta serviciile de dializa in spatiul Spitalului Parhon cu personal si o parte din aparatura unitatii medicale de stat, iar familia Covic si-a dat acceptul. Statul deconteaza pentru persoanele care au nevoie de dializa milioane de euro in fiecare an. Din aceasta felie s-a infruptat din plin si familia Covic. Atat Adrian Covic, cat si mama sa au fost angajati ai firmei Fresenius. Cotidianul BUNå ZIUA IASI a aratat ca, in ultimii zece ani, Covic a incasat de la Fresenius si firmele de medicamente aproximativ 78 de miliarde de lei.
Clinica privata de dializa Fiterman – Covic
Pentru ca a strans in toti acesti ani, cuplul Fiterman – Covic s-a apucat de „reinvestit”. Au pus impreuna bazele unei clinici de dializa care va activa intr-un spatiu de 1.600 de metri patrati in cladirea Fiterman Pharma, situata la iesirea din oras, pe strada Pacurari numarul 127. S-a folosit cuvantul „cuplu” intrucat cele doua familii fac afaceri impreuna de mult timp. Firmele lui Fiterman au avut contracte grase cu Spitalul Parhon ani la rand. De asemenea, reamintim ca, in anul 2008, intre ginerele familiei Fiterman, Sinu – Fiterman Radu Nicolae, si familia Covic se incheie un contract de vanzare-cumparare pentru un teren si o casa aflate intr-unul din cartierele rezidentiale dezvoltare recent langa municipiul Iasi, in Valea Lupului. Documentul prevede ca valoarea acestor imobile (teren plus casa) se ridica la 100.000 de euro. Terenul are o suprafata de 500 de metri patrati, iar casa este construita pe trei nivele. Parterul are o suprafata utila de 69,5 metri patrati, etajul unu 57,37 metri patrati, iar mansarda 31,46 metri patrati. Autoritatile au inceput sa verifice daca familia Covic a platit cei 100.000 de euro sau contractul de vanzare – cumparare a fost redactat pentru a masca o spaga.
Clinica privata de dializa va activa sub umbrela unei firme private din Cluj, si anume SC Nefrocare MS SRL. Aceasta firma este reprezentata la Iasi de Maria Covic.
Autorizata de Vasile Cepoi
Cu cata rapiditate a autorizat actualul secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Vasile Cepoi, noul „Centru de hemodializa” din Pacurari al familiei Covic! Nu este de mirare, avand in vedere ca Cepoi e vazut ca protejat al familiei Covic. Se stie ca ascensiunea lui Cepoi se datoreaza sprijinului oferit de familia Covic. „Ca urmare a solicitarii dumneavoastra inregistrata la Directia de Sanatate Publica cu nr. 3687/4.05.2011 privind autorizarea sanitara a Centrului de hemodializa cronica si dializa peritoneala organizat la punctul de lucru din Iasi soseaua Pacurari nr. 127 cu 30 de aparate, 30 de paturi de spitalizare pe zi, compartiment de dializa peritoniala si cabinet consultati s-a dispus evaluarea obiectivului. Se constata indeplinirea conditiilor de functionare de organizare si functionare a unitatilor de dializa”, se arata intr-o adresa trimisa de Vasile Cepoi firmei Nefrocare MS la data de 28.07.2011.
Cererea de autorizare depusa la DSP are semnatura si parafa Mariei Covic, dupa cum se poate vedea si in documentele prezentate in facsimil de cotidianul BUNA ZIUA IASI. Contractul de inchiriere pentru spatiul de 1.600 de metri patrati din cladirea Fiterman a fost semnat pe 1 februarie 2011. Prin urmare, familia Covic s-a decis sa taie o felie mare din tortul de milioane de euro controlat pana acum, in zona Moldovei, de firma Fresenius si sa-si ia singura portia. Vom reveni.