Clafoutis cu cireșe, un deliciu care se prepară cât ai bate din palme!
Dacă vrei să te bucuri în sezonul rece de un preparat care să îți reamintească de zilele însorite de vară poți încerca rețeta de clafoutis cu cireșe. Este ușor de realizat și nu aveți nevoie de ingrediente sofisticate, puteți folosi chiar și fructe congelate.
Clafoutis este originar din zona Limousin din Franța și a apărut pe la mijlocul anilor 1800. Este un fel de tartă franțuzească tradițională, dar preparată fără crustă. Se aseamănă foarte bine și cu un tip de clătită groasă, preparată din aluat cu fructe.
Rețeta pentru clafoutis cu cireșe
Textura acestui desert nu este pufoasă precum cea de chec sau pandișpan, fiind asemănătoare cu textura de budincă sau cea de clătite americane.
Rețeta originală franțuzească se prepară cu cireșe întregi, însă dacă nu prepari desertul doar pentru tine este mai indicat să îndepărtezi sâmburii acestora, sau chiar să folosești cireșe congelate.
Aroma de vanilie este cea cu care se asociază perfect cu cireșele și aluatul de clafoutis. Câteva frunze de mentă sau coaja de lămâie ar completa în mod delicios gustul desertului.
Mai jos este prezentată lista de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu celor dragi un delicios desert care vă va aminti de zilele de vară. Ingredientele necesare sunt următoarele: 4 ouă de mărime medie, 100 gr zahăr, 1 praf de sare, 125 gr făină, 250 ml lapte, 300 gr cireșe, 2 lingurițe cu extract de vanilie, 20 gr unt, zahăr pudră cu aromă de vanilie, un cub de unt pentru uns forma de copt.
Începe cu pregătirea cireșelor pe care le cureți, le clătești cu apă rece și le îndepărtezi sâmburii. Apoi le lași într-o sită la scurs, până când pregătești aluatul de clafoutis. Dacă folosești cireșe congelate, trebuie să le lași să se dezghețe și să alegi doar acele cireșe întregi.
Indicații de preparare
Primul pas în pregătirea prăjiturii clafoutis cu cireșe este să pui untul la topit într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului sau folosește cuptorul cu microunde. După topire, lasă-l la răcit. Înainte de a începe să amesteci ingredientele pentru aluat, pornește și cuptorul la 180 de grade Celsius.
Sparge ouăle în bolul mixerului și presară puțină sare peste ele. Pornește mixerul și mixează-le până când se omogenizează bine. Adaugă zahărul și mixează în continuare până când compoziția devine spumoasă și se dublează în volum.
Adaugă extractul de vanilie, apoi laptele și untul topit, omogenizează bine compoziția și trece făina prin sită deasupra compoziției și încorporeaz-o în aceasta. Descoperă și rețete de post pentru această perioadă de dinaintea Crăciunului.
Ia o formă rotundă pentru tare și unge cu unt pereții interiori și baza, peste unt presară zahăr. Datorită untului și zahărului, prăjitura se va desprinde mai ușor după coacere de pe pereții vasului. Poți apela și la hârtia de copt.
La baza formei de copt presară cireșele, apoi toarnă aluatul de clafoutis peste ele. Pune tava în cuptor și coace deliciosul cu cireșe pentru 30 – 35 de minute, la 180 de grade Celsius. Este gata când se rumenește frumos la suprafață.
Lasă-l să se răcească, decorează-l cu zahăr pudră și porționează-l, iar dacă îți va plăcea acest desert, ulterior când mai doreși să îl prepari, poți folosi și cireșe din compot, bine scurse, dar și alte fructe precum vișine, afine, zmeură sau căpșuni. Important ca această rețetă de clafoutis cu cireșe să respecți cantitățile de ingrediente de la aluat.