Clădire de peste 4 milioane de lei în centrul municipiului Iași. Muzeul Literaturii Române va prelua un imobil cu o istorie șocantă
Muzeul Literaturii Române va prelua Casa Muzeelor, clădirea fostei Chesturi a Poliției din centrul municipiului Iași. Imobilul a fost reabilitat cu fonduri europene de Consiliul Județean Iași. Ulterior, a fost transformat într-o clădire ce va adăposti mai multe spații muzeale pentru următorii cinci ani. În cursul acestei săptămâni, Muzeul Literaturii Române va prelua în administrare imobilul de peste 4 milioane de lei
Muzeul Literaturii Române(MLR) va prelua un imobil- monument istoric din centrul municipiului Iași. Clădirea va intra în patrimoniul instituției de cultură după ședința de Consiliu Județean de miercuri, 16 decembrie 2020. Clădirea a fost refăcută cu fonduri de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). Imobilul din strada Vasile Alecsandri, nr.6, va găzdui spații dedicate marilor scriitori ai Iașului. În plus, în clădire va fi amenajat și un muzeu al Pogromului din Iași .
MLR va prelua o clădire din centrul Iașului. Iată ce va găzdui imobilul
Imobilul din municipiul Iași refăcut cu peste 4 milioane de lei va fi cunoscut drept Casa Muzeelor. Clădirea aflată în apropiere de Oficiul de Stare Civilă va avea expoziții permanente la toate etajele.
„Prin proiect au fost realizate lucrări necesare amenajării și organizării de spații muzeale pe toate nivelurile clădirii existente și completarea acestora cu spații tehnice necesare pentru întreținerea obiectelor de muzeu. Clădirea se va transforma într-o casă a muzeelor. Rolul Casei Muzeelor va fi acela de a asigura expoziții permanente, unde vizitatorii vor putea admira expoziții dedicate scriitorilor Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă și I.L. Caragiale. Noul muzeu va cuprinde și o zonă dedicată Pogromului”, se arată în proiectul de hotărâre.
Spații dedicate Pogromului de la 1941 la Casa Muzeelor din Iași
Clădirea va găzui și un spațiu destinat evocării Progromului de la Iași din anul 1941. În această clădire a funcționat Chestura Poliției în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. În acest loc, în iunie 1941, au fost aduși cetățenii evrei vânați de soldații germani, în baza unei înțelegeri cu Armata Română și o parte a populației din Iași. Evreii au fost apoi urcați în trenurile morții și transportați spre Podu Iloaei sau Călărași, unde din cauza condițiilor au murit.
„Primul corp de demisol existent se află sub corpul de acces din strada Vasile Alecsandri, iar al doilea se află aproape de limita dinspre vest a clădirii. Spațiile din demisol sunt destinate arhivelor și funcțiunilor tehnice. Într-o parte a zonei de demisol, în etapa a III-a s-a realizat Muzeul Pogromului, cu acces printr-o curte realizată în zona fațadei principale, tratată conform regulilor de intervenție la un monument istoric. Spațiile din etaj, cu suprafața de 1.142 mp, aveau funcțiunea de birouri și săli de ședințe, fiind deservite de grupuri sanitare și oficii. Prin prezentul proiect, toate acestea vor fi săli de muzeu”, se mai arată în proiectul de hotărâre.