Consumul de ciuperci reduce riscul de cancer de prostată

de: BZI.ro
17:30, 15 oct. 2019

Ciupercile reduc riscul de cancer. Pentru a preveni cancerul de prostată, cea mai frecventă formă de cancer la barbat, un studiu japonez recomandă bărbaților de peste 50 de ani consumul bi-săptămânal de ciuperci.

Dar studiul amintește, de asemenea, importanța unei diete sănătoase și echilibrate, chiar mai vitală decât un coș de ciuperci.

După ce au urmarit un grup de bărbați timp de 24 de ani și altul 13 ani, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat ciuperci o dată sau de două ori pe săptămână și-au redus riscul de cancer de prostată cu 8%, indiferent de vârstă.

Consumul de fructe și legume, carne și produse lactate, comparativ cu cei care au mâncat ciuperci mai puțin de o dată pe săptămână, noteaza futura-sciences.com.

Ciupercile reduc riscul de cancer: mâncați ciuperci de mai multe ori pe săptămână

De asemenea, studiul arată că un consum mai mare aduce avantaje mai mari.

De exemplu, cei care au mâncat ciuperci de trei ori pe săptămână au avut un risc mai mic cu 17% de a dezvolta cancer de prostată în comparație cu cei care au mâncat mai puțin de o dată pe săptămână.

Această mâncare pare deosebit de benefică pentru bărbații de peste 50 de ani și pentru cei care consumau cantități mari de carne și produse lactate, dar puține fructe și legume.

Descoperirile lor sunt primele care sugerează că poate exista o asociere între consumul de ciuperci și un risc redus de cancer de prostată, care este cea mai frecventă formă de cancer la bărbați.

„Studiile asupra organismelor vii au arătat că ciupercile au potențialul de a preveni cancerul de prostată”, a spus cercetătorul Shu Zhang, care este responsabil pentru acest studiu.

Cu toate acestea, legătura dintre consumul de ciuperci și apariția cancerului de prostată la om nu a fost niciodată examinată până acum.

Ciuperci și alimentație echilibrată

Profesorul Zhang a adăugat că „ciupercile sunt o sursă bună de vitamine, minerale și antioxidanți, în special L-ergotioneina”.

Acestea ajută la lupta împotriva stresului oxidativ, care este un dezechilibru celular cauzat de o alimentație precară sau expunerea la diferite toxine.

Acest dezechilibru poate duce la inflamații cronice, care pot provoca cancer.