Ciupercă pe piele. Poze, simptome, cauze și tratament
O infecție fungică, numită și micoză, este o boală cauzată de o ciupercă pe piele. Uneori, ele pot duce la probleme severe, cum ar fi erupții cutanate sau umflături.
Diferența esențială între infecțiile bacteriene și cele fungice este modul în care medicii le tratează. Vei lua un medicament antifungic pentru o infecție fungică, care ar putea dura ceva timp pentru a fi tratată.
Ciupercă pe piele, simptome și cauze
O ciupercă pe piele poate provoca iritație, roșeață, mâncărime, umflare și vezicule. Infecțiile fungice pot apărea oriunde pe corpul tău, însă unele dintre cele mai comune sunt piciorul de atlet (tinea pedis), mâncărimea inghinală și onicomicoza.
Tinea pedis este mai frecventă la persoanele care poartă pantofi strâmți, nu își schimbă șosetele transpirate și folosesc băi și piscine publice, deoarece fungii prosperă în medii calde și umede. Ciupercile responsabile pentru piciorul de atlet trăiesc pe țesutul mort al părului, unghiilor de la picioare și straturilor exterioare ale pielii.
Mâncărimea inghinală este cunoscută și sub numele de tinea cruris. Un tip de ciupercă, numit tinea, cauzează această infecție. Acești fungi prosperă în zone calde și umede, cum ar fi organele genitale, partea interioară a coapselor și fesele. Mâncărimea inghinală este doar ușor contagioasă, răspândindu-se prin contact direct sau indirect prin obiecte care poartă ciuperca.
Tinea corporis, sau micoza cutanată, este o infecție fungică a pielii numită după erupția sa în formă de inel, cu margine asemănătoare cu un vierme. Această afecțiune este contagioasă și se poate răspândi prin contact direct cu persoane sau animale infectate, prin atingerea hainelor ori a mobilei contaminate. Căldura și umiditatea pot ajuta la răspândirea infecției. Simptomele includ o leziune roșie, circulară, plată, cu piele solzoasă, unde partea exterioară a leziunii poate fi ridicată, în timp ce mijlocul pare normal. Inelul sau petele roșii se pot suprapune.
Onicomicoza este o infecție fungică ce afectează unghiile de la degetele mâinilor sau de la picioare. Afecțiunea cauzează decolorarea, îngroșarea și, uneori, desprinderea unghiilor de patul unghial. Este mai frecventă la adulții în vârstă din cauza unor probleme precum circulația sanguină deficitară, problemele sistemului imunitar și diabetul. Onicomicoza afectează unghiile de la picioare mai des decât pe cele de la mâini, deoarece cresc mai încet și au un flux sanguin mai redus.
Cum se tratează o infecție fungică
Există mai multe remedii naturiste care pot ajuta la gestionarea unei ciuperci pe piele. Este important de menționat că, deși acestea pot fi benefice pentru cazuri ușoare sau ca tratament complementar, infecțiile severe sau persistente pot necesita atenție medicală profesională. Cunoscut pentru proprietățile sale antifungice, uleiul de arbore de ceai poate fi diluat și aplicat topic pe zona afectată, precum și pe călcâiele crăpate. Oțetul de mere poate fi folosit pentru băi, pentru afecțiuni precum piciorul atletului sau ca soluție topică pentru infecțiile fungice ale pielii.
Gelul de aloe vera poate calma și hidrata pielea, ajutând la procesul de vindecare, iar baie cu apă sărată poate fi utilă pentru infecțiile fungice ale unghiilor. Dizolvă sarea în apă caldă și înmoaie-ți picioarele sau mâinile timp de aproximativ 15 minute. Dacă pui bicarbonat de sodiu în pantofi sau șosete, poți să îți menții picioarele uscate și să reduci umiditatea, precum și riscul de dezvoltare a bătăturilor dureroase. Turmericul are proprietăți antifungice, iar aciditatea sucului de lămâie poate ajuta la inhibarea creșterii fungice.
Pentru a trata o ciupercă pe piele ai nevoie de medicamente antifungice, care pot fi topice, aplicate direct pe piele, sau sub formă de tablete. Aceste medicamente vin sub formă de creme, loțiuni și șampoane. De obicei, le poți cumpăra de la farmacie fără rețetă de la medic. Totuși, este posibil să fie necesar să continui tratamentul pentru infecțiile fungice ale unghiilor timp de până la un an. Pentru alte tipuri de infecții, ar trebui să adăugați până la 2 săptămâni de tratament după ce simptomele au dispărut pentru a vă asigura că infecția nu revine.
Dacă infecția nu se ameliorează după utilizarea unui antifungic, acoperă o mare parte din piele sau afectează unghiile ori scalpul, medicul poate prescrie tablete antifungice timp de până la 6 luni pentru a scăpa complet de infecție. Este mai probabil să dezvolți o infecție ciupercă pe piele dacă intri în contact cu o persoană sau un animal infectat.