Ciuperca de chefir tibetană. Cum se prepară acest antibiotic natural miraculos care întinerește organismul
Ciuperca de chefir este originară din India, și a fost dezvoltată și cultivată de către călugării tibetani, având multiple calități terapeutice. Ciuperca de chefir prezintă o textură albicioasă, cu o formă asemănătoare mugurilor de conopidă, caracterizată de dimensiuni neregulate care variază între 5-15 mm, iar uneori poate ajunge până la 20-30 mm când ajunge la maturitate. Mugurii se desprind și se separă de la sine.
Ciuperca de chefir tibetană. Beneficii și mod de acțiune
Chefirul este o băutură lacto-acidă obținută din granule de chefir care fermentază lactoza din lapte (zahărul din lapte), generând acid lactic, dioxid de carbon și alcool. Acestă băutură minunată este produsă printr-un proces de fermentare dublă, prima etapă fiind cea lactică iar cea de-a doua, efectuată la temperaturi mai scăzute, este cea alcoolică. Este important de menționat că chefirul nu este obținut din ciuperca de chefir în sine, ci din granulele de chefir, care reprezintă o aglomerare de cazeină cu microorganisme specific atât în interior, cât și la suprafață, care contribuie la obținerea acestei băuturi minunate.
Laptele inoculat cu granule de chefir are capacitatea de a inhiba dezvoltarea agenților patogeni la nivel intestinal, cum ar fi Salmonella sau Shigella, datorită complexității și a acțiunii microorganismelor care formează granulele de chefir.
Chefirul are o istorie bogată în protejarea sănătății. Înainte de perioada sovietică, era folosit în spitale și sanatorii pentru tratarea unei varietăți de afecțiuni, inclusiv tulburări metabolice, ateroscleroză și alergii. De asemenea, era utilizat în tratamentul tuberculozei, a cancerului și a problemelor gastrointestinale în perioade în care tratamentele medicale moderne nu erau disponibile. Consumul de chefir a fost, de asemenea, asociat cu longevitatea din Caucaz, conform cercetărilor științifice.
Oamenii de știință au observat beneficiile digestive ale consumului de chefir asupra sănătății și longevității, datorită componentelor sale antioxidante, anticancerigene și bacteriostatice. Studii de cercetare din întreaga lume au confirmat rezultatele pozitive ale consumului de chefir asupra sănătății. Aceste studii au fost efectuate atât în vitro, pe animale, cât și pe subiecți umani. Rezultatele recente au demonstrat proprietățile antitumorale și antimutagene ale chefirului, datorate substanțelor prezente în granulele de chefir, cum ar fi imidazolina.
Consumul de chefir are efecte benefice pentru o mulțime de afecțiuni. Chefirul preparat cu această ciupercă ajută la susținerea unui sistem digestiv sănătos, ajutând la prevenirea colitei și a crampelor stomacale. Bulgaria, cunoscută pentru consumul său mare de produse lactate fermentate, este adesea asociată cu o populație longevivă. Ciuperca contribuie, fără îndoială, la acest fenomen. Ciuperca tibetană aduce în organism substanțe nutritive, enzime și vitamine esențiale, întărind organismul și contribuind la menținerea sănătății. Consumul regulat de chefir preparate cu această ciupercă poate avea efecte pozitive asupra circulației sanguine și a calității sângelui. Poate juca un rol în vindecarea bolilor de inimă, a problemelor vaselor coronariene și poate ajuta la dizolvarea depozitelor de colesterol pe vasele de sânge. Ciuperca poate avea un efect pozitiv asupra sănătății rinichilor și a ureterelor. Ea are capacitatea de a produce antibiotice naturale, care pot contribui la vindecarea zonelor inflamate din organism, jucând un rol în prevenirea și încetinirea formării metastazelor. Consumul de ciupercă poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature, și are efecte pozitive în cazul stărilor de depresie și oboselii organismului. Consumul de chefir preparat cu ciupercă tibetană poate contribui la menținerea nivelului de glucoză în limite normale și încetinește procesul de îmbătrânire a celulelor.
Cum se prepară chefirul
Pentru a pregăti chefirul, se pun 1-2 lingurițe de ciupercă într-un borcan de sticlă de 200 mg și se adaugă 200-300 ml de lapte dulce. Se lasă să fermenteze timp de 8-24 de ore, în funcție de temperatura mediului ambiental, fără a închide ermetic capacul, ci doar cu capacul pus invers pe borcan. După 8-12 ore, laptele fermentează suficient și capătă proprietățile necesare pentru a fi considerat tratament. Trebuie să gustăm și să oprim fermentarea după intervalul optim, luând în considerare condițiile de mediu.Pentru consum, se strecoară laptele printr-o sită de plastic cu orificii cât mai mici (chiar sub 1 mm), într-un vas de sticlă. Astfel rezultă băutura de chefir (lapte fermentat) care se consumă în scopuri terapeutice. Ciuperca din sită se spală sub un jet de apă rece pentru a elimina reziduurile de lapte fermentat. Apoi, ciuperca se reașează în borcanul spălat și se adaugă o nouă porție de lapte dulce, crud, nefiert.
Este crucial să urmăm acești pași zilnic, altfel ciuperca nu se va dezvolta corect, va căpăta o nuanță maronie, pierzându-și proprietățile terapeutice și crescând totodată riscul ca aceasta să moară. Când ciuperca este bine întreținută, va rămâne albă și, în aproximativ 14-21 de zile, volumul său se va dubla. Când acest lucru se întâmplă, este momentul ca ciuperca să fie împărțită în două. Se recomandă consumul zilnic de 100-500 ml de lapte de chefir (sau chiar mai mult, pentru cei care îl tolerează și nu au probleme de aciditate gastrică sau fermentație intestinală deficitară). Este preferabil să fie consumat pe stomacul gol, cu excepția cazurilor de gastrită hiperacidă sau ulcer gastric sau duodenal, în care este mai bine să fie consumat după masă sau în paralel cu alimente care absorb acidul gastric, precum pâine prăjită sau biscuiți. Nu este recomandat să se consume cantități mari odată, ci să se facă pauze între înghițituri.
Durata tratamentului recomandat este de cel puțin 20 de zile (cu unele recomandări de a face o pauză de 10 zile, după care se poate relua). Cu toate acestea, mulți oameni aleg să consume chefir în mod regulat, asemenea iaurtului sau laptelui bătut, fără a face întreruperi. Nu s-au raportat efecte secundare, iar chiar și înghițirea accidentală a unui fragment de ciupercă nu prezintă nicio problemă, deoarece aceasta va fi eliminată nedigerată în scaun. Ciuperca de chefir nu poate supraviețui în intestinul uman, astfel că nu trebuie să vă faceți griji în acest sens.