Ciulama de ciuperci, rețete ca la mama: Mănânci de te lingi pe degete!

de: Cristian Zavastin
14:47, 17 aug. 2021

Una dintre rețetele cu care reușea mama să ne dea mereu gata era ciulamaua de ciuperci mâncată cu mămăliguță. Această mâncare tradițională are o rețetă foarte simplă, iar rezultatul este extraoirdinar.

Ciulama de ciuperci se pregătește într-un timp relativ scurt și nu necisită mari cunoștințe într-ale bucătăriei și niciun efort prea mare.

În această perioadă în care ciupercile pot fi culese din pădure sau cumpărate proaspete din piețe sau supermarket-uri, ciulamaua de ciuperci, așa cum o făcea mama, era rețeta perfectă, mai ales dacă nu ai prea mult timp la dispoziție pentru a găti ceva mai simandicos.

Ciulama de ciuperci estee o masă caldă și gustoasă și servită alături de o mamaliguta caldă cu siguranță va bucura pe toată lumea care va veni la tine la masă, iar la final toți se vor linge pe degete de cât de bună a ieșit această mâncare.

Ciulama de ciuperci, rețete ca la mama: Ingredientele unei mâncări gustose și cremoase

Ciulama de ciuperci este, cu siguranță, una dintre rețetele ca la mama acasă, cu care vei succes. Pentru această rețetă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă, mama folosea aproximativ 600 g de ciuperci. De obicei, mama le făcea din cipuerci culese din pădure. Atunci când acest lucru nu era psoibil, mama cumpăra ciuperci champignon proaspete. La acestea adăuga 1 ceapă mică, 2-3 linguri de ulei, 2-3 căței de usturoi tocat, sare și piper.

Pentru sos, mama folosea următoarele ingrediente: 1 linguriță de făină, 250 ml lapte rece, câteva frunze de pătrunjel tocat.

Mai întâi, mama punea uleiul la încins într-o cratiță, în care punea ceapa tocată la călit până devenea translucidă.

Ciupercile bine spălate le tăia bucăți, de mărime potrivită, le condimenta cu sare și piper și le lăsa la fiert la foc potrivit pentru aproximativ 10-15 minute sau până când scădea zeama.

Mama obișnuia să nu adauge apă în timp ce ciupercile sunt pe foc deoarece acestea lăsau suficientă apa astfel că fierberea ciupercilor avea loc în suc propriu.

Cum să îngroși ciulamaua de ciuperci

Într-o ceașcă mare, mama punea o linguriță cu vârf de faină și 250-300 ml lapte rece. Laptele îl turna treptat, având grijă să frece bine făina din cească, asta pentru a nu avea cocoloașe. Amestecul îl turna peste ciulamaua de ciuperci și amesteca bine, pentru ca făina să fie distribuită uniform. Astfel, se crea un sos gros și alb care leagă ciulamaua. În cazul în care i se părea că sosul este prea gros, mama mai punea puțin lapte rece, direct în oală.

Pe urmă, lăsa ciulamaua de ciuperci să mai fiarbă la foc mic câteva minute, așa încât să se gătească făina. La final, pentru savoare, mama mai punea un praf de piper negru proaspăt măcinat și o mână de frunze proaspete de pătrunjel și mărar.

Ciulamua de ciuperci este foarte gustoasă fierbinte, imediat ce a fost luată de pe foc, servită, bineînțeles cu o mămăliguță așa cum numai mama știa să facă.