Ciulama de ciuperci cu smântână: Rețeta păstrată de la bunica
Una dintre cele mai bune și mai gustoase feluri de mâncare ce îi ieșea extraordinar bunicii era ciulamaua de ciuperci cu smântână.
Cum în această perioadă găsiți cu ușurință de cules din pădure sau de cumpărat, din piață, ciuperci, în cel mult jumătate de oră puteți avea gata o ciulama de ciuperci cu smântână, după rețeta pe care o folosea bunica.
Această rețetă delicioasă de ciulama de ciuperci cu smântână este ușor de preparat de către oricine și nu necesită cunoștințe vaste într-ale bucătăriei.
Ciulama de ciuperci cu smântână este considerată o mâncare tradițională românească simplă și rapidă, chiar dacă cuvantul ciulama provine din limba turcă, iar rețeta în sine se regăsește în bucătaria franceza sub numele de Velouté de vollaile.
Ciulama de ciuperci cu smântână: Ingredientele unui gust senzațional
Ciulamaua de ciuperci cu smântână este un fel de mâncare care se pregătește într-un timp scurt și fără efort considerabil. Ciulamaua de ciuperci cu smântână merge de minune cu mămăliguță caldă alături și este ideală atât pentru prânz, cât și pentru cină.
Rețeta acestei mâncări conține ingrediente proaspete care se combină perfect, iar gustul va fi pe placul tuturor. Pentru ca ciulamaua să fie cu adevărat reușită are nevoie în primul rând un sos cremos. Acest sos se obține dizolvând în prealabil făina în lapte pentru a evita formarea cocoloașelor în timpul gătirii.
Ingredientele acestei mâncări senzaționale sunt 500 g ciuperci, 1 ceapă, 200ml lapte, 3 linguri de smântână, 1 lingură de făină, 2 linguri de unt, 2 căței de usturoi, mărar și sare.
Unul dintre secretele bunicii pentru un gust fabulos era acela că folosea unt pentru sos.
Cum prepara bunica senzaționala ciulama de ciuperci cu smântână
Pentru început, bunica punea într-o cratiță încinsă 50 g de unt și îl lăsa la topit, la foc mediu). În timp ce untul se topea, bunica toca ceapa și o punea la călit în untul topit. Ceapa o lăsa la călit aproximativ cinci minute, până când se înmuia și devenea sticloasă ca aspect.
Dupa ce se călea ceapa, bunica adăuga ciupercile. De obicei, buncia folsoea ciuperci cu pălăria mică și n umai era necesar să le toace, ci doar să le taie în jumătate. Ciupercile le lăsa la călit câteva minute, apoi adăuga o cană cu apă și lăsa ciulamaua de ciuperci la fiert, la foc mediu, pentru 20 de minute.
Când ciupercile erau fierte suficient, îngroșa ciulamaua de ciuperci cu o lingurp de făină. Bunica nu punea făina direct în ciulama, ci o dizolva în prealabil în câteva linguri din zeamă lăsată de ciuperci în timpul călirii, înainte de a o pune în ciulama. Pentru a nu se forma cocoloașe, bunica amesteca bine făina.
Pe urmă, adăuga smântâna și mai lăsa ciulamaua de ciuperci cu smântână să fiarbă la foc mediu încă zece minute.
După ce se ia cratița de pe foc, bunica punea în ciulama o legătură de pătrunjel tocată mărunt si o condimenta cu sare și piper după gust.
Dacă la sfârșit ciulamaua de ciuperci i se părea prea subțire, bunica mai îngroșa adăugând niște făină dizolvată în apă caldă, pentru a nu opri mâncarea din fierbere. În cazul în care i se părea prea groasă, bunica mai adăuga smântână.
După o rețetă aproape la fel, bunica făcea și o ciulama de pui, de te lingeai pe degete.