Citrat, carbonat, gluconat. Ce tip de calciu se absoarbe bine

de: Echipa Bzi.ro
15:00, 15 oct. 2019

Calciul este important pentru o sanatate optima a oaselor de-a lungul vietii. Desi dieta este cea mai buna modalitate de a obtine calciu, suplimentele pot fi o optiune in cazul in care alimentatia dvs. este deficitara. Ce tip de calciu se absoarbe mai bine veti descoperi in randurile de mai jos.

In suplimentele de calciu sunt utilizate mai multe tipuri diferite de compusi de calciu. Fiecare compus contine cantitati diferite de calciu mineral – denumit calciu elementar. Potrivit Clinicii Mayo, suplimentele comune de calciu pot fi etichetate ca: carbonat de calciu (40% calciu elemental), citrat de calciu (21% procente de calciu). Un alt tip de calciu, gluconatul contine 9% calciu elementar, iar in lactatul de calciu gasim 13% calciu lementar. Cele doua forme principale de suplimente de calciu sunt carbonatul si citratul. Carbonatul de calciu este cel mai ieftin si, de aceea, de multe ori o buna alegere.

Citratul, un tip de calciu mai usor asimilat

Multi medici recomanda citratul de calciu, deoarece organismul il absoarbe mai bine decat decat alte forme. Desi mai putin costisitor si mai usor de gasit, carbonatul de calciu nu este la fel de bine asimilat. Este bine sa utilizati suplimente de calciu care contin vitamina D. De fapt, sunt medici care recomanda administrarea a 2.000 UI de vitamina D. Aceasta asigura absorbtia si utilizarea corespunzatoare a calciului, previne scleroza multipla si multe forme de cancer. Pentru a preveni osteoporoza, un aport adecvat de vitamina D poate fi chiar mai important decat suplimentarea cu calciu. Motivul pentru care unii medici recomanda sa iei magneziu cu calciu (intr-un raport de 1 la 2) este de a contracara efectul onstipant al calciului.

Alte tipuri de calciu: aspartat de calciu anhidru si calciu coral

Producatorii de aspartat de calciu anhidru sustin ca acest produs are cea mai mare rata de absorbtie a calciului. Mai mult se spune ca nu are nevoie de vitamina D sau magneziu. Cu toate acestea nu sunt studii stiintifice mari care sa sustina aceasta afirmatie sau oricare alta legata de produs. De exemplu, despre aspartatul de calciu anhidru se spune si ca functioneaza mai bine pentru a construi densitatea osoasa. Si astfel scade riscul de osteoporoza mai eficient decat alte forme de calciu.

Calciu coralier este un alt tip de calciu mult laudat. Insa nici in acest caz, nu sunt cercetari stiintifice care sa sustina vreuna dintre numeroasele afirmatii legate de sanatate. El este obtinut din formatiunile coralifere din zona oceanica semi-tropicala, adesea din largul Insulei japoneze Okinawa. Producatorii il recomanda in osteoporoza, menopauza, spasmofilie, afectiuni cardiace. Alti beneficiari sunt copiii in crestere, persoanele si sportivii cuactivitate fizica intensa.