Ciroză hepatică simptome în ultima fază. Care este probabilitatea de a scăpa de această afecțiune în acest stadiu?

de: BZI.ro
09:19, 26 apr. 2023

Pacienții care suferă de ciroză hepatică se întreabă ce simptome vor avea în ultima fază a bolii. Ultimul stadiu al cirozei hepatice este dificil de tratat. Principalul scop al tratamentului în acest stadiu este de a menține funcțiile vitale de bază ale pacientului. De aceea, este important să consultați un medic la primele semne ale bolii.

În stadiile finale ale cirozei decompensate, există complicații periculoase: hemoragii din varicele esofagiene, apariția ulcerelor „hepatogene” ale stomacului și duodenului, comă hepatică, ascită de efort, peritonită bacteriană spontană și cancer hepatic. Cel mai rău lucru este că formarea varicelor în venele esofagului nu se manifestă aproape deloc. Pacientul nu are dureri sau greutate în piept. Nu există simptome, iar atunci când apare o sângerare, este de obicei clar că boala a ajuns mult prea departe.

Ciroză hepatică simptome. Prin ce se caracterizează ultima fază

Prin urmare, pacienții cu ciroză ar trebui să facă periodic examinări endoscopice ale esofagului și stomacului pentru a detecta la timp patologia. În plus, potrivit experților, după prima sângerare există un risc foarte mare de recurență a sângerărilor, în special în prima săptămână.

Riscul rămâne ridicat până la trei luni de la prima sângerare, astfel încât acești pacienți au nevoie de o monitorizare preventivă periodică la medic. Atunci când fluxul sanguin prin ficat este afectat, nu numai esofagul se dilată, ci și capilarele și venele din toate părțile tractului gastro-intestinal.

Cele mai periculoase manifestări ale bolii sunt însă encefalopatia hepatică și coma hepatică. Se înțelege că acestea includ diverse tulburări intelectuale, neuromusculare și ale procesului de gândire. Pacienții interpretează aceste tulburări ca fiind depresie, dorință și atenție redusă pentru viață, pierderea interesului pentru lumea din jurul lor și tulburări de memorie în stadiile inițiale ale bolii.

Cum știi dacă ciroza a ajuns în fază finală? Ce se întâmplă cu ficatul în acest stadiu?

În ultima fază a bolii, organul își va micșora dimensiunea, va deveni dur și se va transforma într-un fel de cicatrice care nu îndeplinește nicio sarcină utilă. Ciroza în stadiu terminal duce la pierderea completă a tuturor funcțiilor organului, afectând grav întregul organism.

Simptomele mai grave pot include modificări ale vorbirii. Aceasta poate deveni greoaie. Alterarea scrisului de mână, mișcările corpului. Pacientul începe să manifeste mișcări exact ca la un bețiv sau la un dependent de droguri. De asemenea, pacienții suferă de perioade scurte de agitație urmate de perioade de somnolență constantă. Tratamentul precoce al cirozei poate avea succes dacă pacientul solicită din timp asistență medicală.

Dacă boala este depistată în stadiul de compensare, speranța de viață depășește 10 ani, cu condiția ca pacientul să urmeze dieta și recomandările medicului. În cazul în care boala este avansată, stadiul decompensat, statisticile sunt dezamăgitoare. Majoritatea pacienților mor în trei-patru ani de la identificarea bolii.

Etapa a treia de ciroză hepatică se manifestă prin simptome grave caracteristice pentru ultima fază a bolii. Acesta este ultimul stadiu al cirozei, în care numărul de hepatocite rămase este atât de mic încât cea mai mare parte a funcției ficatului este pierdută. Chiar dacă această fază este destul de gravă, pacientul nu are dureri sau greutate în spatele sternului. Din această cauză, pacienții observă afecțiunea abia în ultimul stadiu.