Ciroza hepatică decompensată șanse de supraviețuire. Cât de distrus este ficatul și cum poți trata boala
O persoană bolnavă de ciroză hepatică decompensată are puține șanse de supraviețuire. Această afecțiune este cel mai periculos tip de ciroză. Ficatul este complet distrus și nu își poate îndeplini funcțiile.
Această afecțiune este suportată extrem de greu de pacienți. Aceștia suferă de pierderea poftei de mâncare, greața, icterul, pierderea în greutate, durerile de stomac, impotența, vânătăile și sângerările sunt toate manifestări formidabile ale bolii. Fără un tratament prematur, boala poate duce la moarte. În stadiile ulterioare ale bolii, se observă pierderea în greutate și icter, îngălbenirea pielii corpului, a sclerei ochilor și a mucoasei bucale. Alte semne caracteristice ale cirozei hepatice sunt înroșirea palmelor, mărirea cornetelor nazale, datorită creșterii fluxului de sânge către pielea acestei zone. De asemenea, pacientul suferă de mâncărimi ale pielii, adesea mai agravate noaptea, vene de păianjen, adică zonele devin palide când sunt apăsate și se umplu cu sânge după presiunea se oprește. Apare și o tendință de sângerare, manifestându-se răni. De cele mai multe ori, sângele nu se oprește mult timp și apar vânătăi, fiind prezent și mucusul în urină.
Ciroza hepatică decompensată șanse de supraviețuire. Care este cea mai periculoasă manifestare a bolii
Cea mai periculoasă manifestare a bolii este sindromul de hipertensiune portală. Sindromul de hipertensiune portală apare din cauza presiunii crescute în vena portă. Aceasta este vena care aduce sângele de la organele abdominale la ficat și pancreas. Ca urmare a presiunii crescute, sângele nu poate curge din organele abdominale și are loc stagnarea acestuia.
Principalele simptome ale hipertensiunii portale sunt ascită provocată de acumulări de lichid în cavitatea abdominală. De obicei, pacienții suferă de hemoroizi, edem și varice la picioare, transpirație excesivă, varice pe suprafețele anterioare și laterale ale abdomenului și disconfort în hipocondrul stâng. Toate aceste simptome extrem de dureroase și neplăcute sunt cauzate de creșterea volumului splinei.
Toate aceste simptome, de regulă, se dezvoltă treptat și sunt invizibile pentru o persoană care suferă de mult timp de boli cronice ale ficatului sau ale altor organe. Dacă într-un stadiu incipient al bolii, terapia conservatoare este eficientă, atunci într-o etapă ulterioară, intervenția chirurgicală este indispensabilă. În caz contrar, șansele de supraviețuire sunt extrem de mici. Conform specialiștilor tratamentul se efectuează endoscopic, folosind un instrument special introdus în esofag. Dacă operația nu se face la timp, este posibilă dezvoltarea cancerului hepatic. De obicei, începe la pacienții care dezvoltă ciroză hepatică pe fondul hepatitei cronice B sau C.
Cauzele dezvoltării bolii. De ce factori depinde aceasta
Dezvoltarea bolii are loc treptat și depinde în mare măsură de factorii care au dus la apariția acesteia. Simptomele cirozei hepatice decompensate pot apărea din diverse motive, și anume pe fundalul hepatitei virale, durerii de cap, nutriție necorespunzătoare, abundență de alimente grase și prăjite, precum și abuzul de băuturi alcoolice.
Unele persoane dezvoltă boala din cauza insuficienței cardiace și din cauza patologiilor rinichilor și organelor tractului gastro-intestinal. De asemenea, din cauza abuzului de droguri se poate dezvolta ciroza hepatică decompensată. Expunerea pe termen lung la substanțe precum arsenul și metotrexatul afectează negativ starea și funcționarea organismului. În plus, există cazuri de ciroză hepatică decompensată ca urmare a otrăvirii cu doze toxice de vitamina A.
Este extrem de greu să vindeci ciroza hepatică decompensată fiind și puține șanse de supraviețuire. Etapa finală a bolii este coma. Poate duce la decesul unei persoane în 80% din cazuri, așa că este atât de important să solicitați ajutor de la un specialist calificat în timp util.