Ciroza alcoolică în ultima fază: Simptome și complicații
Chiar dacă ciroză alcoolică în ultimă fază reprezintă o formă avansată a bolii hepatice, există medicamente care pot ajuta persoanele bolnave să suporte mai ușor simptomele specifice. Ciroza alcoolică se instalează după ani buni în care o persoană a consumat alcool în mod excesiv. Dacă s-a ajuns în acest punct, este posibil ca ficatul să nu fi funcționat bine deja de ceva timp.
Care sunt simptomele cirozei alcoolice în ultima fază?
Primul stadiu este boala ficatului gras (steatoza), o afecțiune cauzată de niveluri anormale de grăsime din ficat și poate fi provocată de consumul excesiv de alcool. Al doilea stadiu, hepatita alcoolică este o afecțiune cauzată de consumul continuu de alcool, care are ca rezultat inflamația cronică a ficatului. Ciroza alcoolică este stadiul avansat al hepatitei alcoolice, care determină ficatul să devină rigid, umflat și aproape incapabil să-și facă treaba.
Ficatul este al doilea organ ca mărime din organism. Este situat în dreapta abdomenului superior sub cutia toracică. Ficatul are multe funcții importante. Filtrează substanțele nocive din sânge și transformă alimentele și lichidele în nutrienții și energia de care organismul are nevoie. De asemenea, ajută la coagularea sângelui.
Simptomele care pot apărea în ciroza alcoolică în stadiu terminal includ pierderea tonusului muscular (atrofie), învinețirea și sângerarea cu ușurință, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate, îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), acumularea de lichid în stomac (ascită) și umflarea picioarelor (edem), sângerări orale sau vărsături cu sânge, modificări anormale ale unghiilor, pete roșii pe palmele mâinilor (eritem), oboseală, confuzie, depresie, pierderi de memorie, lipsa concentrației și gândire încețoșată.
Cum poate fi tratată o persoană aflată în ultimul stadiu al acestei boli?
În această etapă ficatul este deja grav afectat, iar consecințele pot fi fatale. Deși nu mai este reversibil, consumul de alcool trebuie oprit imediat pentru a împiedica agravarea stării și pentru a evita decesul. În stadiile anterioare ale cirozei, rata de supraviețuire este de aproximativ 60% pentru cei care renunță la băutură, dar de numai 35% pentru cei care nu o fac.
Atunci când ficatul nu mai poate produce proteine care să ajute la coagularea sângelui, riscul de răni și de vânătăi poate crește. De asemenea, pot apărea modificări de-a lungul tractului gastrointestinal al persoanei, cum ar fi dilatarea venelor în partea inferioară a esofagului. Aceste vene mărite se pot sparge prezentând un risc crescut de sângerare.
Acumularea de lichid în abdomen are loc adesea în ciroza alcoolică și poate fi extrem de inconfortabilă. Poate provoca dificultăți de respirație dacă există presiune asupra diafragmei. Acumularea de lichid poate provoca, de asemenea, greață, pierderea poftei de mâncare și dureri abdominale și de spate. Persoana poate fi, de asemenea, expusă riscului de a dezvolta infecții atunci când acest lichid este prezent. Medicii care se ocupă de pacient apelează adesea la drenarea lichidului. Acest lucru va reduce temporar disconfortul resimțit. Lichidul poate reveni în câteva săptămâni (uneori și mai devreme). Medicii pot prescrie diuretice care ajută organismul să scape de lichidele nedorite, dar și opioide (medicamente pentru durere) pentru dificultăți de respirație.
O altă complicație a insuficienței hepatice în stadiu terminal este funcția redusă a creierului. Acest lucru se datorează faptului că toxinele (cum ar fi amoniacul) se acumulează în sânge, provocând confuzie. Este posibil ca persoana să nu poată distinge noaptea de zi. Aceasta poate prezenta, de asemenea, iritabilitate și modificări de personalitate sau poate avea probleme de memorie. Pe măsură ce funcția creierului se înrăutățește, pacientul poate deveni somnoros și din ce în ce mai confuz. Această stare poate conduce la comă. Deși există medicamente care pot ajuta la reducerea confuziei, în ultimele zile ale insuficienței hepatice, acestea vor fi prea puțin utile. În acest stadiu, medicul prescrie mai degrabă medicamente pentru a calma persoana și pentru a-l ajuta să-și menține confortul și demnitatea. Pe măsură ce ciroza alcoolică se apropie de ultima fază cu simptomele specifice, anumite medicamente pot dăuna și mai mult ficatului sau se pot acumula în sânge, provocând reacții adverse. Acest aspect necesită o atenție suplimentară din partea medicilor.