Cireșele de mai vor fi pe tarabele din piețele ieșene abia la sfârșitul lunii. Producătorii din celebra localitate Comarna spun că vremea rece le-a dat planurile peste cap. Producător: „Pe 4-5 mai erau coapte în anii trecuți”

de: evelina.chitoroaga
02:00, 05 mai 2021

Producătorii de cireșe din localitatea Comarna, din Iași, vor scoate pe piață prima producție abia la sfârșitul lunii mai, nu mai devreme, cum erau obișnuiți în anii precedenți. Vremea din acest an a schimbat planurile pomicultorilor, care spun că fructele se vor coace cu o întârziere de două săptămâni

Pomicultorii din comuna Comarna, din Iași, localitate cu tradiție în cultivarea cireșelor, susțin că anul acesta vor vinde primele cireșe abia la sfârșitul lunii mai. Din cauza vremii nefavorabile din acest an, cireșele se vor coace mai greu față de anii precedenți. Astfel, primele cireșe de mai, care de obicei erau coapte în această perioadă, vor fi bune pentru cules abia la sfârșitul lunii. Producătorii dau vina pe schimbările climatice care în ultimii ani le-au dat bătăi de cap. Astfel, fie ploile le-au distrus producția, fie au ieșit mai târziu pe piață.

Pomicultorii estimează anul acesta o producție bună, însă vor culege mai târziu roadele. Fructele de sezon vor fi vândute cu prețuri cuprinse între 12 și 15 lei kilogramul, prețul cu care au vândut și anul trecut cireșele de Comarna. Producătorii de cireșe din Iași vor culege sute de tone de fructe de sezon de pe aproximativ 600 de hectare, din localitatea Comarna. Aceștia atenționează clienții că cei care vând acum cireșele ca fiind de Comarna spun minciuni.

Relu Acatrinei, producător de cireșe: „Pe 4-5 mai erau coapte în anii trecuți și ieșeam la piață cu ele”

Producătorii de cireșe din comuna Comarna, din Iași, susțin că în această perioadă cireșele erau coapte și se pregăteau să le scoată la vânzare la piață. Anul acesta, vremea le-a dat planurile peste cap. Unul dintre pomicultorii din localitatea ieșeană, care are 3 hectare cu livezi, spune că nu va avea probleme cu producția, dar va culege mai târziu cireșele de mai.

„Noi avem soiurile Boambe de Cotnari, Stella. Pe 4-5 mai erau coapte în anii trecuți și ieșeam la piață cu ele pe la jumătatea lunii sau chiar mai devreme, pe 10 mai. Anul acesta, abia pe 20 mai dacă vor fi coapte. Vedem cum se prezintă copacii. Acum totul e bine, au înflorit, s-a făcut polenizarea când a trebuit. Florile arată bine și cred că și producția va fi una bună. Nu avem probleme cu producția din cauza gerului. Într-un an bun putem scoate 8 tone de cireșe de pe un hectar. Anul trecut a fost bun, dar nu foarte bun. A fost greu cu oamenii la cules.

Nu prea se găseau și i-am plătit bine ca să culeagă cireșele pe cei pe care i-am găsit. Cred că au câștigat mai bine ca mine (n.r.- râde). La supermarket nu putem da, pentru că nu suntem mai mulți într-o asociație, ca să avem asigurată cantitatea cât e sezonul cireșelor. Ei vor în fiecare zi măcar 500 de kilograme. De unde să scot doar eu? Trebuie să mă asociez, să ne asociem ca să scoatem un preț bun. Altfel, mergem la piață și vindem”, spune Relu Acatrinei, pomicultor cu tradiție din comuna Comarna.

Producător de cireșe din Iași: „Nu aveam nicio bază în zilieri”

Producătorii de cireșe spun că problema zilierilor nu va fi soluționată nici în acest an, deși fermierii plătesc mai bine zilierii și încearcă să îi atragă să muncească în livezile lor.

„Noi am plătit mai mult zilierii anul trecut pentru că am zis că altfel nu găsim pe nimeni să ne ajute. Veneau câteva zile la cules, apoi plecau la birt. După câteva zile, iar veneau la cules. Nu aveam nicio bază în ei. Erau oameni care nu au mai plecat în străinătate și pentru că s-au întors acasă, căutau de muncă în sat. Oricum facem tot ce putem, dar nu e bine pentru ei. O să adunăm toată familia să ne ajute la cules, ca să nu mai avem grija asta cu zilierii. Noi, dacă nu le culegem repede, pierdem o grămadă de bani într-o zi. Păi dacă trag linie, eu am ieșit în pierdere cu zilierii”, spune Ionuț Toderaș, producător de cireșe care are o suprafață de aproximativ 2 hectare de livezi cu cireși și alte 2 hectare, livadă mixtă.

Producătorii au fost nevoiți să vândă cireșele în anii trecuți, la poarta fermei, la prețuri de nimic. Samsarii din piețe au fost cei care au câștigat de pe urma producătorilor de cireșe.

Din cele 4.700 de hectare înregistrate la registrul agricol din comuna Comarna, în jur de 600 de hectare sunt cu livezi

Constantin Grădinaru, primarul comunei, care deține aproximativ 1 hectar cu cireși, spune că anul acesta fructele vor fi mai mari și mai cărnoase.

„Momentan, livezile se prezintă foarte bine pentru vremea asta. Anul acesta vor fi cireșele coapte un pic mai târziu din cauza vremii, care a fost mai rece în ultima perioadă. Vor apărea cireșele la sfârșitul lunii mai, începutul lui iunie. De regulă, aveam pe 10 mai cireșe de mai, așa cum era lumea obișnuită. Dar acum, cu schimbările climatice, s-a schimbat și la cireșe totul. La caise au fost probleme, dar asta e și la noi, și la nivel național. Noi nu avem probleme cu producția, nu a afectat gerul floarea de cireș. Dacă vremea ține cu noi, o să avem cireșe mai cărnoase, mai mari”, spune Constantin Grădinaru, primarul comunei Comarna, care susține că nu există în comuna Comarna sătean care să nu aibă cireșe în livadă.

Mulți dintre aceștia trăiesc din comercializarea fructelor, astfel că, pentru ei, perioada aceasta a anului este cea mai bogată. O parte din pomicultorii din Iași vor avea o producție mai mică din cauza gerului din luna aprilie 2021.