Circul anchetării fraților Tate ia amploare
Cunoscuta jurnalistă de investigație Adina Anghelescu a realizat un amplu interviu cu Eugen Vidineac, unul dintre avocații fraților Tate, faimoși de acum în întreaga lume. Iar informațiile primite de la acesta sunt cu adevărat senzaționale. Și conturează cu multă claritate ceea ce eu mi-am permis să afirm din capul locului: acest dosar penal e o mare făcătură!
Cei doi frați Tate, multimilionari, influenceri cunoscuți în întreaga lume, cu cetățenie americană și britanică, dar stabiliți în România, solicită zadarnic o traducere autorizată a dosarului lor. Până una alta, nu înțeleg care sunt cu exactitate acuzațiile pe care procurorii le aduc lor și celor două românce care au fost săltate de Secția centrală DIICOT odată cu ei. Luana Alexandra Radu și Georgiana Naghel. La rândul lor, avocații pretind că nu au avut posibilitatea să studieze dosarul. Tot ce li s-a pus la dispoziție, cu doar 45 de minute înainte ca judecătorul să decidă reținerea pentru 30 de zile a celor patru, a fost referatul procurorilor în baza căruia s-a luat măsura, care are nu mai puțin de 100 de pagini, precum și câteva dintre așa-zisele probe existente.
În acest caz penal intens mediatizat nu numai în România, ci și în întreaga lume, ciudățeniile se țin lanț. Frații Tate și cele două românce au fost săltați de poliție cu mascații și au avut inițial calitatea de martori. Cât au avut calitatea de martori, conform codului de procedură penală, nu au avut dreptul, chiar dacă ar fi cunoscut limba română, să studieze dosarul. În câteva zile, printr-o veritabilă prestidigitație, fără ca între timp să audieze alte persoane implicate, DIICOT le-a schimbat încadrarea în suspecți și din suspecți în inculpați.
Viteza și modul în care s-a procedat sunt cu totul și cu totul neobișnuite. Un alt fapt ieșit și el din comun este că, în urmă cu opt luni, procurorii DIICOT au mai făcut o descindere cu mascați în vila acestora, prilej cu care au confiscat toate suporturile informatice. Iar după opt luni pretind că nu au fost capabili să efectueze perchezițiile informatice necesare și că pentru această operație mai au nevoie de un răgaz. În fine, al treilea fapt ciudat, care poate dinamita astăzi, 10 ianuarie, tot acest dosar, este faptul că de fapt nu există decât o singură plângere a unei persoane din Republica Moldova, conform căreia aceasta ar fi fost violată de unul dintre cei doi frați, persoana respectivă invocând și violarea unei a doua persoane, dar care nu are depusă nicio plângere.
În ceea ce privește violul, dincolo de respectiva plângere nu există nicio probă prezentată în dosar. Și, în mod straniu, chiar și judecătorul care probabil sub presiune a decis arestarea celor patru pentru 30 de zile, a afirmat că în ceea ce privește pretinsa faptă de viol, procurorii au obligația să aducă probe. Pe care nu le-au adus. Iar bomboana pe colivă este că, așa cum pretind avocații, niciuna dintre cele două persoane nu poate fi găsită. Într-o încercare disperată de a da cumva de urma acestora, avocații sunt deciși să solicite o confruntare a reclamantelor cu frații Tate. Care confruntare nu va avea loc dacă fetele urmează să fie și în continuare de negăsit.
De obicei, când un dosar penal debutează atât de prost, el nu are cum să se termine bine. Adică, pe măsură ce trece timpul, devine tot mai greu ca acest dosar penal să se transforme în ceva serios.