Circa 40 de mii de pelerini au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva de la Iași. Ultimele pregătiri pentru Liturghia de pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt

de: Vlad Rotaru
02:00, 12 oct. 2021

În primele zile ale pelerinajului la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași, prin fața raclei au trecut peste 40 de mii de credincioși. Oamenii așteaptă doar câteva zeci de minute la coadă pentru a ajunge la moaștele Cuvioasei. Joi, 14 octombrie 2021, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt va avea loc Liturghia de hramul Sfintei Parascheva

Sute de pelerini din întreaga țară stau la rând, în jurul Catedralei Mitropolitane din Iași, pentru a ajunge să se închine la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. De hramul Cuvioasei de la Iași, în plină pandemie COVID-19, oamenii au ajuns totuși în municipiu pentru a se ruga la căpătâiul Sfintei. Pelerinii stau circa o oră la rând pentru a ajunge la baldachin și a se ruga. De la începutul pelerinajului și până în prezent, prin fața moaștelor au trecut peste 40 de mii de credincioși din întreaga țară.

Pelerinii respectă regulile impuse la hramul Cuvioasei Parascheva

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au arătat că pelerinii au înțeles riscurile din perioada pandemiei COVID-19 și că se respectă regulile impuse pentru protejarea împotriva virusului.

„Lumină și căldură aici, la Iași. Pelerinii sunt bucuroși că au reușit să vină și să se închine. Cei mai mulți au ales să vină ziua. Nu este aglomerat nici acum, timpul de așteptare este scurt. Se respectă toate regulile. Este mult mai ușor să-i convingem, ei au venit cu un pic de înțelepciune, înțeleg că trebuie să păstreze distanța și să poarte mască”, a spus preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Racla cu moaștele Sfintei Parascheva este curățată mai des

Voluntarii de la Mitropolie curăță racla cu moaștele Sfintei Parascheva pentru a preveni transmiterea virusului. Reprezentanții Mitropoliei au mai precizat și faptul că oamenii își așteaptă rândul la raclă și că acesta merge destul de repede.

„Avem voluntari care dezinfectează și curăță racla frecvent. Este o frecvență mult mai mare față de ceea ce se întâmpla în alți ani. Și înainte de pandemie racla sau icoanele se curățau. Acum este mult mai des curățată. Așa cum s-a constatat și anul trecut în pandemie, nu există niciun motiv obiectiv cum că s-ar infecta pelerinii care vin la sfintele moaște”, a adăugat preotul Constantin Sturzu.

Pelerinii care au ajuns până acum la Iași au venit din toată țara să se închine la racla Cuvioasei.

„Nu putem impune oamenilor cum să se roage”

Anul acesta, pelerinii vor primi sarmale la pachet, împărțirea acestora la fosta Cantină de Ajutor Social fiind anulată. În plus, cei de la Mitropolie au arătat că nu pot impune oamenilor cum să se roage la racla cu moaștele Cuvioasei.

„În fața credinței omului nu poți spune nimic. Fiecare pelerin își manifestă credința după cum dorește. Unii ating racla doar cu mâna, alții cu fruntea, alții ating cu icoana din mână, iar alții poate își dau masca jos să sărute racla. Este un act de credință al fiecăruia”, a mai menționat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Liturghia de sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași

Joi, 14 octombrie 2021, va avea loc Liturghia de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Liturghia va fi oficiată pe un podium amplasat cu fața spre Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Cei care vor participa la slujba religioasă vor avea locuri limitate pe scaunele amplasate pe pietonal. Din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, Primăria Iași a decis să suspende o parte din Sărbătorile Iașului 2021.