Ciprian Grosu, instructor auto din Iași: „Lucrurile s-au înrăutățit în ultimii ani”

de: Raluca COSTIN
02:00, 03 iul. 2024

Ciprian Grosu, instructor auto din Iași, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre cei care vor să obțină permisul de conducere, de ce tot mai mulți tineri produc accidente rutiere, dar și dacă acum se ia mai ușor permisul. Instructorul auto vorbește și despre faptul că a crescut vârsta cursanților și că mulți dintre aceștia se descurcă în trafic și reușesc să ia permisul repede. Interviul poate fi urmărit AICI:

Ciprian Grosu a decis în urmă cu aproape 10 ani să renunțe la locul de muncă din domeniul vânzărilor și să devină instructor auto.

„Este o meserie liberală și, dacă îți faci un portofoliu de clienți, ai succes. Trebuie să gestionezi cum trebuie această meserie. Știu de pe vremea când lucram în vânzări că, dacă un client mulțumit te recomandă la 10 cunoștințe, este posibil ca una dintre ele măcar să cumpere de la tine”, spune instructorul auto care susține că are cursanți de toate vârstele, de la 16 la 66 de ani.

Unii dintre aceștia reușesc să obțină permisul din prima, adică sunt admiși după ce dau proba teoretică, iar apoi sunt admiși din prima la proba practică.

Ciprian Grosu, instructor auto din Iași: „Lucrurile s-au înrăutățit în ultimii ani”

Acum, tinerii care au împlinit 16 ani pot obține permisul de categorie B1.

„Un elev poate veni cu 3 luni înainte de a împlini 16 ani, pentru a obține permisul B1, ori 18 ani, pentru categoria B, va începe cursurile școlilor de șoferi, dar va susține examenul, proba scrisă, când va împlini 16 sau 18 ani. Ai împlinit azi 18 ani, poți susține examenul teoretic. Cred că mulți elevi evită să răspundea la întrebarea «ai mai condus» când se urcă pentru prima dată în mașina instructorului. Eu le zic: nu sunt polițist. Vreau să știu dacă are o anumită bază de cunoștințe. Un elev care e preluat de la zero e ușor de modelat. Sunt elevi care vin din alte țări și le este greu să se adapteze. În funcție de fiecare elev, 15 ședințe de condus sunt suficiente, însă sunt și situații când nu sunt suficiente. Nu putem insista pentru că ei cred că le băgăm mâna în buzunar. După 3 ședințe cu un elev, ne dăm seama dacă pot fi șoferi buni. Au îndemânare, atenție distributivă, apreciază corect distanțele, are anumite abilități. Din păcate, lucrurile s-au înrăutățit în ultimii ani în privința accidentelor rutiere, probabil din cauză că unii șoferi nu sunt atenți în trafic, se grăbesc, poate circulă cu viteză mare”, mai spune Ciprian Grosu, instructor auto.

Sute de interviuri, postate pe YouTube, la rubrica „podcastBZI”

Sute de interviuri cu specialiști din diverse domenii au fost publicate pe yout YouTube, la rubrica „PodcastBZI”. Unul dintre acestea este cu Bianca Ciubotariu, fondator B-Vision, ce discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre proiectul de suflet prin intermediul căruia ajută cursanții să scape de anumite frici, cum este frica de a vorbi în public, dar și despre dezvoltarea personală. Bianca a studiat în Marea Britanie și spune că experiența a ajutat-o pe partea de management și marketing. Pe lângă proiectul B-Vision dezvoltat înainte de a pleca din țară, Bianca lucrează ca manager al unui hotel din Marea Britanie. Vrea să se întoarcă în România, să se ocupe exclusiv de B-Vision. Interviul poate fi urmărit AICI.

Astfel, atât cel cu instructorul auto din Iași, cât și alte interviuri cu antreprenori, specialiști din diverse domenii, producători pot fi urmărite pe YouTube.