Ciorbă de pește lipovenească: Rețeta de borș pescăresc, ca la mama lui!

de: BZI.ro
10:52, 28 sept. 2021

Cine a fost în Delta Dunării și a gustat măcar o dată ciorba de pește lipovenească nu se poate să nu se fi îndrăgostit de acel gust senzațional.

Rețeta de ciorbă de pește lipovenească este relativ simplă și poate fi făcută de oricine, chiar dacă nu are pregătire în domniul culinar.

Lipovenii sunt un grup etnic, de origine rusă, iar rețetele celor din zona Dobrogei sunt senzaționale. Aceștia țin sărbătorile pe rit vechi și sunt considerați de multă lume niște foarte buni pescari. În plus, aceștia sunt și niște foarte buni grădinari, astfel că bucatele lor tradiționale, bazate pe ingrediente simple, n-au cum să nu te impresioneze.

Ciorbă de pește lipovenească: Ingredientele unui borș extraordinar

Pentru rețeta de ciorbă de pește lipovenească aveți nevoie de 2 kg de somn, 2 capuri de crap, 5 cartofi, 5 ardei grași, 5 cepe mari,5 roșii mari, 5 linguri oțet, 2 linguri bulion, 1 legătură leuștean verde și sare după gust.

Mai întâi, peștele se porționează, se sărează și se rece. Pentru această ciorbă lipovenească puteți folosi mai multe feluri de pește, de la crap și caras și până la șalău, știucă sau somn. Marele secret al gustului extraordinar este acela că lipovenii folosesc și pești mai mici.

Separat, se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe. Ardeii și ceapa se toacă mărunt. Toate se pun legumele într-un ceaun mai mare, de aproximativ 20 de litri.

Se completează cu apă până se umple ceaunul pe trei sferturi. Un alt mare secret al lipovenilor este acela că folosesc apă din Dunăre.

Se adaugă sarea și se lasă la fiert până când cartofii sunt aproape fierți. Separat, se curăță roșiile de coajă și se taie cubulețe, după care se adaugă în ciorbă împreună cu bulionul.

Atenție cât oțet puneți!

Se lasă să dea câteva clocote, iar când au fiert suficient și roșiile se adaugă peștele și oțetul. La ănceput, trebuie avut grijă să punem puțin și să gustăm pe parcurs și, dacă este cazul, să mai adăugăm.

Peștele fierbe destul de repede, iar în momentul în care este fiert, veți observa că acesta se va ridica la suprafață. Când este fiartă, ciorba se dă deoparte și se adaugă mult leuștean verde, tocat mărunt, după care se acoperă cu un capac.

Lipovenii obișnuiesc să pună ciorba separat, iar peștele îl scot pe un platou, împreună cu câțiva cartofi din ciorbă și îl mănâncă cu mujdei de usturoi. Dacă sunteți fani ai acestei ciorbe de pește lipovenească nu aveți cum să nu încercați rețeta senzațională de ciorbă de pește a chef-ului Cătălin Scărălătescu. Și dacă tot încercați rețeta marelui bucătar, tot de la el puteți face încerca și rețetele de ciorbă de burtă și de ciorbă de miel.