Ciorbă de perișoare de post – Secretul unui gust ca la mama acasă
Ce zici de o porţie de ciorbă de perişoare de post? Se prepară fără carne şi este ideală pentru zilele de post. În loc de carne se pune soia. Pentru a o acri poţi folosi fie zeama de lămâie, fie borş de puţină.
Aceasta ciorbă de perişoare de post poate fi gătită inclusiv de sărbători. Fiind fără carne, va fi excelentă la masă şi va crea un echilibru între preparatele specifice din carne. Sfatul nostru este să nu lași legumele la călit foarte mult timp, întrucât prăjeala nu este sănătoasă. Ceapa, spre exemplu, e gata de călit când devine ușor translucidă.
Ingrediente:
- 3 morcovi mai mici
- 1 păstârnac
- 1/2 rădăcină de ţelină
- 1 ardei gras roşu
- 2 cepe mai mici
- borş de putină
- frunze de pătrunjel
- frunze de ţelină
Pentru perişoare:
- 120 gr orez
- 2 cepe medii
- 150 gr granule soia fiartă
- 2-3 linguriţe seminţe de in măcinate
- 4-5 linguri fulgi de ovăz
- 4-5 linguri făină de grâu
- condimente după preferinţe
Mod de preparare ciorbă de perișoare de post:
Bineînțeles, înainte de a te apuca de treabă, trebuie să cureți și să speli toate legumele. După aceea pune la călit: morcovii, ţelina şi păstârnacul. Toate trei legumele trebuie să fie tăiate în cubuleţe. Toarnă apoi apă într-o oală de 5 litri şi pune legumele călite în ea, apoi ceapa tocată mărunt şi ardeiul. După jumătate de oră de fiert, adauga borşul. Lasă să mai dea 2-3 clocote.
Între timp, căleşte ceapa pentru perişoare şi pune peste ea şi orezul spălat și scurs în prealabil. Dă focul la mic. După ce ai amestecat în tigaie, adaugă făina, fulgii de ovăz, condimentele şi granulele de soia. Modelează perişoare din această compoziţie. Fierbe-le în supa de legume făcută anterior. Înainte de servire presară pătrunjel şi țelină în oală.
Tot pentru zile de post îți recomand și sarmale făcute cu soia.