Ciorbă de miel cu borș și leuștean. Savoare la superlativ!
Mielul este nelipist de pe masa de Paște a românilor, iar dintr-o singură pulpă, câteva coaste și o codiță se poate prepara i ciorbă acrișoară, îmbogățită cu multe legume și verdețuri proaspete de sezon. Leușteanul se adaugă într-o cantitate generoasă, conferind o aromă distinctă care vă va umple bucătăria de un miros proaspăt și primăvăratic.
Rețetă de ciorbă de miel cu borș și leuștean
În mod obișnuit, în zilele de sărbătoare, consumăm inevitabil carne, ouă, cozonac și alte delicatese, iar o ciorbă cu multe legume poate fi o alegere excelentă pentru a echilibra grăsimile din meniu. De obicei, la ciorba de miel cu borș și leuștean nu se adaugă bulion de roșii, nu este obligatoriu, dar poate îmbunătăți și echilibra rețeta, așa că vă recomandăm să nu-l excludeți. Ciorba de miel cu borș și leuștean este un adevărat deliciu atât în perioada Sărbătorilor Pascale, dar și în orice moment în care dorim să savurăm o ciorbă mai aparte.
Pentru a prepara această ciorbă veți avea nevoie de 1 kilogram de tacâm de miel (orice fel de carne cu os, în afară de mușchi), 2-3 morcovi, 1-2 bucăți păstârnac, 1 țelină mică, 2 cepe, 8-10 boabe de piper, 5-6 boabe de ienibahar, 2-3 cuișoare, 1 centimetru ghimbir, 1 cub concentrat de legume, 100 grame orez, 400-500 mililitri borș acru, 1-2 legături de leuștean și sare după gust.
Bucățile de miel se porționează și se lasă la înmuiat în apă rece timp de aproximativ 2 ore. Dacă nu vă place mirosul obișnuit al cărnii de miel, puteți adăuga o linguriță de oțet în apă. După aceasta, bucățile de miel se clătesc sub un jet de apă rece și se pun la fiert în apă cu sare. După primul clocot, se aruncă prima apă, iar carnea se pune din nou la fiert în 2,5-3 litri de apă caldă.
Această ciorbă trebuie lăsată să fiarbă la foc mic
Se indepartează spuma și se adaugă în oală 1-2 frunze de dafin. Într-un ou găurit de aluminiu (similar celui pentru ceai), se introduc câteva boabe de piper, boabe de ienibahar și 2-3 cuișoare. Oul de aluminiu se adaugă în oală și se lasă să fiarbă. Între timp, legumele se curăță, se spală și se taie în rondele. Se călesc în 1-2 linguri de ulei și se lasă sub capac câteva minute pentru a-și elibera aromele.
După ce carnea a fiert și a devenit suficient de fragedă, urmează adăugarea legumelor pentru a completa savoarea acestei ciorbe delicioase. Condimentele din ou trebuie scoase, și în locul lor se introduce o linguriță de ghimbir tocat fin, pentru o nuanță aromatică și revigoranta. Pentru a intensifica gustul, adăugăm în oală și un cub de concentrat de legume. Această compoziție delicioasă va trebui să fiarbă la foc mic, pentru a permite aromelor să se îmbine între ele. Într-un alt vas, fierbem 3 linguri de orez, pe care la final le vom integra în această ciorbă plină de gusturi și arome sublime.
În paralel, aduceți borșul acru în punctul de fierbere, iar când a atins temperatura potrivită, adăugați-l cu atenție în ciorba de miel și legume. Pentru un iz în plus de prospețime, tocați fin leușteanul pe care va trebui să îl adăugați la final în ciorba de miel cu borș și leuștean.