Ciorbă de fasole cu ciolan afumat. Rețetă ardelenească tradițională
O ciorbă de fasole cu ciolan afumat după rețetă ardelenească este una dintre mâncărurile tradiționale cu un gust desăvârșit și o aromă inconfundabilă. Preparatul rustic a fost transmis din generație în generație și continuă să facă parte din tradiția culinară din regiunea de nord-vest a României. Fasolea, un ingredient de bază în bucătăria românească, alături de carnea afumată oferă o ciorbă consistentă și plină de savoare, perfectă pentru zilele răcoroase de iarnă.
Ciorbă de fasole cu ciolan afumat, rețetă ardelenească
Pentru această ciorbă de fasole cu ciolan afumat, după rețetă ardelenească, ai nevoie de 500 de grame de fasole uscată, 1 ciolan afumat de aproximativ 1,5 kilograme, 2 morcovi mari, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ceapă mare, 2-3 căței de usturoi, 1 lingură de pastă de tomate, 2-3 linguri de ulei, 2-3 frunze de dafin, sare și piper după gust. În plus, mai sunt necesare 1 legătură de mărar proaspăt, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, 1 linguriță de cimbru uscat, 2-3 linguri de oțet, 1 linguriță de boia de ardei dulce și 1 litru de apă sau cât este nevoie.
Pentru început, fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte, pentru a-și reduce timpul de gătire. Dacă ai uitat acest pas, poți opta pentru a o fierbe în apă rece, schimbând-o de 3 ori pentru a elimina substanțele care provoacă disconfort digestiv. Într-o oală mare, pune ciolanul afumat, adaugă apă suficientă pentru a-l acoperi complet și fierbe la foc mic timp de aproximativ 2-3 ore, până când carnea devine fragedă și se desprinde ușor de pe os. Îndepărtează spuma care se formează pe parcursul fierberii și adaugă sare și piper după gust. Mai departe, curăță și taie morcovii și rădăcina de pătrunjel în bucăți mari, apoi călește-le într-o tigaie cu ulei pentru câteva minute, până devin ușor aurii, apoi adaugă-le în oala cu ciolanul fiert. Lasă-le să fiarbă împreună pentru încă aproximativ 30 de minute.
După ce fasolea a fost înmuiată, pune-o în oala cu ciolan și legume. Adaugă apă, dacă este necesar, pentru a acoperi toate ingredientele și fierbe la foc mic timp de 1 oră sau până când fasolea este complet gătită și moale. Când este fiartă, adaugă pasta de tomate, boiaua de ardei, frunzele de dafin, cimbrul și usturoiul pisat. Lasă să fiarbă încă 10-15 minute și ajustează cu sare, piper și oțet, dacă dorești o aciditate mai puternică. Scoate ciolanul din oală și lasă-l să se răcească puțin, apoi dezosează carnea și taie-o în bucăți mici, pe care le vei adăuga înapoi în ciorbă. La final, presară mărarul și pătrunjelul tocate mărunt pentru un plus de prospețime. Ciorba de fasole cu ciolan afumat după rețetă ardelenească poate fi servită alături de câteva crutoane sau o felie de pâine de casă pentru un plus de savoare, la fel la mâncarea de linte.
Cea mai gustoasă rețetă de fasole cu cârnați
Dacă îți plac preparatele din fasole, o altă rețetă tradițională din Ardeal, perfectă pentru o masă copioasă, este cea de fasole cu cârnați și afumătură. Pentru o mâncare simplă, dar plină de savoare, ai nevoie de 500 de grame de fasole uscată, 4 cârnați afumați, 300 de grame de slănină afumată sau bacon, 2 cepe mari, 2 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel și 2-3 căței de usturoi. De asemenea, pentru a condimenta mâncarea îți mai trebuie boia de ardei dulce, 2-3 frunze de dafin, 1 linguriță de cimbru, sare și piper după gust, 2-3 linguri de ulei și mărar proaspăt pentru decor.
La fel ca la ciorbă, pune fasolea la înmuiat cu o seară înainte pentru a o face mai ușor digerabilă și pentru a reduce timpul de gătire. A doua zi, scurge-o și pune-o într-o oală mare cu apă rece și fierbe-o pentru aproximativ 1 oră, schimbând apa de 3 ori. Între timp, într-o tigaie, prăjește slănina tăiată în cuburi mici până devine crocantă, adaugă cârnații tăiați în bucăți mari și lasă ingredientele să se rumenească împreună, apoi coate-le și pune-le deoparte. În aceeași tigaie, adaugă ceapa, morcovul și rădăcina de pătrunjel tăiate mărunt și călește-le până devin moi, apoi pune boiaua de ardei și usturoiul tocat mărunt. După ce fasolea este aproape fiartă, adaugă amestecul de legume și afumături în oală, pune frunzele de dafin și cimbrul și lasă să fiarbă la foc mic pentru încă 30-40 de minute. Condimentează cu sare și piper, iar la final presară mărar proaspăt tocat. Servește fasolea cu cârnați alături de pâine de casă proaspăt coaptă. O altă rețetă tradițională perfectă pentru zilele friguroase de iarnă este ciorba de pește. Pentru că este un ingredient de bază în bucătăria românească, o ciorbă de fasole cu ciolan afumat după rețetă ardelenească nu poate fi decât un preparat delicios și plin de tradiție.