Cinematograful Tineretului din Iași va fi reconstruit! Valoarea totală a proiectului este de peste 27 de milioane de lei

de: Alexandra MAISNER
02:00, 18 ian. 2024

Cinematograful Tineretului va fi reconstruit. Recent, edilul Iașului, Mihai Chirica, a semnat autorizația pentru lucrările ce urmează a fi executate

Unul dintre imobilele atât de îndrăgite de ieșeni, dar care se află într-o stare de degradare avansată, actualul Cinematograf Tineretului, situat pe strada Lăpușneanu, din centrul Iașului, așteaptă intervențiile necesare pentru a putea fi salvat și redat comunității.

Cinematograful Tineretului din Iași va fi reconstruit. Proiectul include consolidarea și restaurarea clădirii

Ieri, 17 ianuarie 2023, Mihai Chirica, primarul Iașului, a anunțat semnarea autorizației de construire ce este necesară lucrărilor de reabilitare arhitecturală şi funcţională a Cinematografului Tineretului. Valoarea totală a proiectului este de 27.084.906,05 lei.

„Lucrările presupun consolidarea, restaurarea și revitalizarea spațiului interior și exterior, refacerea fațadei de la frontul străzii Lăpușneanu sub o formă apropiată de cea a Coloseum Bragadiru (imobilul original, construit pe amplasamentul actual în anul 1905), dezafectarea câtorva anexe de pe amplasament și desfacerea pereților interiori, a scărilor, a acoperișului și a planșeelor interioare.

Imobilul își va păstra funcțiunea de cinematograf, dar cu asigurarea polivalenței sălii, pentru asigurarea unei diversități a serviciilor cultural-artistice. Amplasamentul are circa 800 de metri pătrați, imobilul va avea un regim de parter + supantă + etaj + etaj retras, cu o înălțime maximă de 12,70 metri, aria construită va fi de 524 de metri pătrați, iar cea desfășurată – de 1.062 de metri pătrați. Lucrările vor dura cel mult trei ani, iar, potrivit indicatorilor tehnico-economici adoptați, anul trecut, de Consiliul Local, valoarea totală a proiectului este de 27.084.906,05 lei. Cinematograful Tineretului este administrat de Ateneul Naţional din Iaşi”, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Amintim faptul că Ateneul Naţional din Iaşi a anunţat încă din anul 2021, în cadrul unei conferinţe de presă, că demersurile au fost începute pentru refacerea Cinematografului Tineretului, păstrând însă imaginea din perioada interbelică, cea a clădirii Bragadiru.

De la Coloseum Bragadiru, la Cinema Tineretului

Construită în anul 1905, după planurile inginerului Virgil Hălăceanu, clădirea cu destinația de cofetărie și berărie avea să devină vestită sub denumirea de „Coloseum Bragadiru”. Această frumoasă clădire avea în spate și o gradină de vară cu scenă, unde cineastul Jaques Leibovici a proiectat filme în vara lui 1911.

În anii 1918-1919, în salonul de la etajul Coloseumului (Tipografia „Dacia”) îşi avea redacţia şi administraţia revista „Viaţa Românească”, care a funcținat până la incendiul din anul 1921. Coloseumul a fost refăcut într-o formă simplificată, în clădire continuând să funcţioneze Berăria „Elysee”. Şi acest local a fost distrus, din păcate, de un puternic incendiu în anul 1926. Pe la 1935, localul a fost închiriat, de la Biserica „Banu”, de Moritz Marcovici care a deschis Cinematograful Roxi (Roxy) în perioada 1933-1939.

În 1939, clădirea este reconstruită sub numele Cinema Capitol, deschis publicului în anul 1940. După 1950, denumirea a fost schimbată în Cinema Timpuri Noi, apoi Cinematograful Tineretului, care a funcționat timp de 50 de ani. După revoluție, sala de cinema, care avea 860 de scaune, a fost abandonată, clădirea fiind în litigiu între Biserica „Banu” și primărie. Clădirea a intrat într-o stare de degradare avansată după un puternic incendiu, în anul 2014.

Cinematograful Tineretului din Iași va fi reconstruit. Mihai Chirica a semnat autorizația, iar valoarea estimativă a proiectului este de 27.084.906,05 lei.