Cine sunt românii care se pot vaccina în etapa II: Peste 5,5 milioane de persoane sunt eligibile – VIDEO

de: Cristian ZAVASTIN
16:15, 05 ian. 2021

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a declarat, marți, 5 ianuarie, cine sunt românii care se pot vaccina în etapa II.

Valeriu Gheorghiță a explicat cum va decurge a doua etapă de vaccinare în România în care se vor putea vaccina și alți români în afara personalului angajat în spitale.

„Pe 26 decembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranșa simbolică distribuită simultan în cele 27 de țări membre ale UE. Pe data de 29 decembrie a venit următoarea tranșă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine (miercuri – n.r.), pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranșă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze în tranșe săptămânale”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Când începe etapa a II-a de vaccinare

La aceste doze se adaugă cele 150.000 de doze, livrate până la sfârșitul lunii decembrie, anul 2020, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare.

Până în acest moment s-au vaccinat 3.317 de angajați din spitale, „circa 75% din personalul total al spitalelor respective”, a mai spus el.

Etapa a doua de vaccinare va începe în a doua parte a lunii ianuarie cu persoanele internate în centrele medico-sociale, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane în 1.184 de centre. Acestora li se adaugă 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și cu boli cronice. Lor li se vor adăuga circa 1,5 milioane de angajațiu care „deservesc activități esențiale” ale funcționării statului.

Etapa a III-a de vaccinare ar trebui să înceapă în luna aprilie.

Cum acţionează vaccinul contra COVID-19 în organism

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a vorbit marți, 5 decembrie, despre vaccinul anti-COVID-19. Valeriu Gheorghiță a răspuns la întrebarea pusă de mulți români: „Cum acţionează, de fapt, vaccinul contra COVID în organism.

Valeriu Gheorghiţă a declarat că vaccinul nu face în organism altceva decât să producă anticorpi, asemeni oricărui vaccin.

„Acest vaccin antrenează răspunsul imun al organismului uman, îl pregăteşte pentru momentul în care se va întâlni eventual cu acest virus şi va împiedica multiplicarea virusului în organism şi va împiedica apariţia bolii.

Apoi, odată vaccinaţi fiecare dintre noi va primi o adeverinţă care să certifice acest act medical. Ea va avea un număr unic, generat din registrul electronic naţional al vaccinărilor şi se vor regăsi datele legate de tipul vaccinului, lot, serie, data iniţială şi cea a rapelului. Este ca un carnet de vaccinare care se poate elibera pe loc pe hârtie sau on-line ulterior”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Ce contraindincații are vaccinul anti-COVID-19

În ce priveşte contraindicaţiile, coordonatorul campaniei de vaccinare din România spune că acestea nu sunt multe.

„Sunt contraindicaţii definitive, pe care nu poţi să le schimbi, şi unele temporare. Cele definitive se referă la reacţii alergice la una dintre componentele vaccinului. De asemenea, în momentul de faţă nu avem date la femeia gravidă, dar este vorba de o perioadă de circa nouă luni, deci nu o contraindicaţie definitivă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.