Cine sunt femeile din Iași care au pe mână afaceri de sute de mii de euro? Au început să domine într-un domeniu destinat cândva exclusiv bărbaților
A crescut numărul femeilor din județ care vor să devină fermieri cu acte în regulă. Acestea vor să facă agricultură cu ajutorul fondurilor europene și de aceea depun proiecte pentru accesarea sumelor puse la dispoziția lor de Uniunea Europeană. Mare parte dintre cele mai noi antreprenoare din domeniul agricol sunt tinere. „Tinerele au accesat fonduri pentru sere cu legume, utilaje agricole, dar și pentru ferme zootehnice mixte”, susțin specialiștii în acordarea fondurilor nerambursabile.
Potrivit Oficiului Național pentru Registrul Comerțului Iași, în anul 2019 au fost înregistrate 8.528 de firme în Iași, în agricultură, silvicultură și pescuit, iar peste 2.130 dintre acestea sunt în domeniul agricol. Un procent de aproximativ 30 la sută din firmele înființate în domeniul agricol anul trecut au la conducere o femeie. Numărul doamnelor sau domnișoarelor care și-au înființat afaceri agricole în ultimii zece ani, în Iași, a crescut cu aproximativ 20 la sută. Potrivit specialiștilor din domeniu, tendința este de creștere a numărului antreprenoarelor care activează în acest domeniu, unul din motive fiind accesul la fondurile europene.
Creștere a numărului femeilor antreprenor în ultimii zece ani
Femeile din Iași au început să devină vizibile în acest domeniu odată cu accesul mai facil la aceste fonduri, fie că sunt acordate prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), fie că se pot obține prin alte programe de dezvoltare rurală. Acestea au prins gustul afacerilor profitabile din agricultură și au vrut să se dezvolte cu ajutorul banilor europeni. Astfel, potrivit statisticilor oferite de ONRC, în ultimii zece ani se observă o tendință de creștere a numărului doamnelor fermier din Iași. Cele mai mari creșteri ale firmelor înființate în acest domeniu au fost în ultimii trei ani. În anul 2018 s-au deschis 16.654 de noi firme în agricultură, silvicultură și pescuit, peste 400 de societăți din Iași având un acționar, asociat sau administrator femeile. În anul 2017, numărul acestora a fost de aproximativ 200.
Dezvoltă mai ușor afacerile
Potrivit specialiștilor din domeniu, în județul Iași sunt femei cu experiență de câteva decenii în acest sector, dar și femei care vor să-și încerce norocul în agricultură.
„Unele doamne care lucrau înainte de Revoluție la CAP-uri sau erau ingineri au continuat să facă agricultură și după Revoluție. Acestea reprezintă un procent important din numărul fermierilor din județ și pot fi văzute mai ales la târgurile de profil, unde încearcă să fie actuale, să fie în pas cu schimbările din domeniu. Cealaltă categorie sunt tinerele care vor să devină agricultoare. Încep cu o fermă mică, zootehnică sau vegetală, cu câteva hectare de teren agricol arendat și reușesc într-un timp relativ scurt să se dezvolte mai mult ca alți colegi fermieri”, susțin specialiștii în agricultură.
Sere cu legume, utilaje agricole sau ferme zootehnice
Aceștia mai spun că tendința este de creștere a numărului femeilor din județ care vor să devină agricultoare.
„Urmează cursuri de tractorist, vor să fie cât mai aproape de angajați, vor să învețe cât mai multe despre această meserie. Iar de anul acesta au și șansa de a primi fonduri europene pentru tinerii fermieri”, mai spun specialiștii.
Una dintre metodele prin care pot accesa fondurile necesare înființării unei afaceri agricole sunt fondurile nerambursabile. Astfel, în aproape fiecare comună din Iași există o femeie care a luat fonduri europene și s-a apucat de agricultură.
„Tinerele au accesat fonduri pentru sere cu legume, utilaje agricole, dar și pentru ferme zootehnice mixte. O altă tânără a semnat contractul de finanțare pentru înființarea unei livezi”, susțin specialiștii în acordarea fondurilor nerambursabile din cadrul AFIR Iași.
Mai mulți bani pentru tinerii fermieri
În ultimii 5 ani, la nivelul județului Iași s-au semnat aproape 40 de proiecte de finanțare destinate tinerilor fermieri. Dintre acestea, aproximativ jumătate dintre planurile de afaceri aparțin tinerelor antreprenoare. Ieșencele vor putea accesa noi fonduri anul acesta. La sfârșitul lunii aprilie va fi lansată o nouă sesiune de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri. Suma disponibilă tututor celor interesați să obțină fondurile nerambursabile va fi de 40 de milioane de euro. Bugetul alocat noii sesiuni va fi împărțit în două direcții. Una vizează tinerii din România care vor să acceseze fondurile europene, fiind vorba de 20 de milioane de euro pentru aceștia. Alte 20 de milioane de euro vor fi destinate tinerilor care se întorc din străinătate și vor să devină fermieri.