Cine sunt cei mai bogați oameni de afaceri, din Iași, în 2020? Pe lista miliardarilor apar nume surpriză. Ce spun patronii firmelor?

de: evelina.chitoroaga
02:00, 17 dec. 2020

Cei mai bogați oameni de afaceri, din Iași, în 2020, se află pe lista Top Forbes România, care cuprinde cei mai bogați oameni din țară. Singurul ieșean care prinde un loc în top 10 este Iulian Dascălu, fondatorul companiei Iulius. Alți 15 oameni de afaceri din Iași sunt incluși în topul celor 500 cei mai bogați români, care au făcut profit în domenii precum industrie, transporturi, comerț sau în domeniul jocurilor de noroc

În topul celor mai bogați oameni de afaceri din Iași este Iulian Dascălu, fondatorul companiei Iulius, care se situează pe locul 10 în Top 500 miliardari ai țării din lista Forbes din România, consultată de BZI. Iulian Dascălu a pus bazele companiei locale Iulius în urmă cu mai bine de două decenii, devenind cel mai mare dezvoltator și operator de centre comerciale de tip mall din România, cu o prezență în 4 mari orașe, respectiv Iași, Suceava, Cluj-Napoca și Timișoara.

Cu o avere estimată la 1,2 miliarde de lei, omul de afaceri Iulian Dascălu deține compania Iulius Holding, poziționată pe locul 21 în topul Forbes, cu venituri totale de 31,5 milioane de lei și un profit net de 27,7 milioane de lei pe anul 2019, și Attrius Developments, pe locul 51, cu o cifră de afaceri de 151 milioane de lei și un profit net de 25,4 milioane lei în 2019. Acesta mai apare în „Top Forbes 500 companii” și cu Iulius Mall Cluj, pe locul 39, și Iulius Mall Suceava, pe locul 88, cu afaceri care însumează 143,2 milioane de lei și un profit net de 32,9 milioane de lei pe 2019.

Cei mai bogați oameni de afaceri, din Iași, în 2020, au făcut profit din comerț, producție sau transporturi

Cele 15 firme deținute de oamenii de afaceri, din Iași, incluse pe lista celor mai profitabile companii din ultimii ani, activează în domenii precum vânzarea unor produse alimentare, produse din domeniul auto, efectuează lucrări de instalații sanitare, au vândut vinuri sau au deschis săli cu jocuri de noroc. Astfel, pe locul 105 se află compania Flux, deținută de familia Cheșcu. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 57,3 milioane lei și un profit net de 13,3 milioane de lei. Pe locul 177 în topul Forbes este Conex Distribution, firmă deținută de familia Prisecaru. Compania este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și distribuitori de produse pentru autoturisme românești din import. În anul 2019, Conex Distribution avea o cifră de afaceri de 320,5 milioane lei și un profit net de 14 milioane de lei.

Noi firme din Iași, cu cifre de afaceri mari înregistrate în anul 2019, au fost incluse în Topul Forbes România

Pe lista Top Forbes România apar și nume surpriză, cum este Terra Property, deținută de Eusebiu Mihail Siminiceanu, care se află pe locul 207. Compania are ca domeniu de activitate cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare cu afaceri care au însumat 80,9 milioane de lei în 2019, iar profitul net a fost de 21,8 milioane de lei. Pe locul 227 se poziționează firma Das, a ieșeanului Gheorghe Avram, cu activitate în lucrări de instalații sanitare. Cifra de afaceri a companiei a fost de 186,7 milioane lei în anul 2019, iar profitul net este de 22,3 milioane lei. O altă companie din Iași care în ultimii ani a fost în topul Forbes este cea deținută de Constantin Deleanu, proprietarul Cotnari, companie producătoare de vinuri. Cifra de afaceri pe anul 2019 a firmei a fost de 144,1 milioane lei, iar profitul net, de 4,4 milioane lei.

Cătălin Mihalache, fondator Fermador: „E o recunoaștere a muncii noastre, a angajaților din cadrul Fermador”

Un alt nume surpriză, care e pentru prima dată inclus în această listă a celor mai bogați oameni de afaceri din Iași, în 2020, este firma Royal Amex, deținută de Cristinel Prelipcean. Firma este pe locul 249 în topul Forbes, cu afaceri în domeniul jocurilor de noroc. Compania a înregistrat o cifră de afaceri pe 2019 de 34,7 milioane lei și un profit net de 8,9 milioane lei. Una dintre firmele din Iași care în ultimii ani a fost prezentă în topul celor mai profitabile companii este Fermador, deținută de familia Mihalache, firmă care se ocupă de producția cărnii de pui. Cifra de afaceri de 148,7 milioane lei și un profit net de 17,2 milioane lei au fost înregistrate în anul 2019. Potrivit fondatorului companiei, Cătălin Mihalache, meritul pentru poziția 276, din topul Forbes, este atribuit tuturor celor care lucrează în companie.

„Poziția e a firmei Fermador, se face referire la companie, nu la mine. Într-adevăr, e o recunoaștere a muncii noastre, a angajaților din cadrul Fermador”, susține Cătălin Mihalache, fondator Fermador.

Firmele din transport și industrie, în topul celor mai profitabile companii din Iași, în anul 2020

Următoarele companii din Iași de pe lista Top Forbes România sunt Electroputere VFU Pașcani, deținută de Gruia Stoica, pe locul 377. Fabrica de vagoane a înregistrat o cifră de afaceri de 86,9 milioane lei și un profit de 6,8 milioane lei. Eurotext Company, deținută de Marius Șandru și Proinvest Group, aparținând familiei Sandu, fiind un important furnizor de soluții din oțel din România sunt alte companii profitabile incluse în top. Proinvest a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 145,1 milioane lei și un profit net de 7,5 milioane lei. Specialiștii în economie, din Iași susțin că profitul firmelor incluse în top nu e același lucru cu banii din buzunarele celor care conduc afacerile de succes din Iași. Astfel, uneori, cele două sunt confundate.

Dan Chirleșan, economist: „Ideal ar fi ca acești oameni care au dovedit că pot să creeze capital să fie lăsați să investească în Iași”

Potrivit economistului Dan Chirleșan, „acționarii din firme confundă uneori casieria întreprinderii cu propriul buzunar”.

„În Iași există câteva firme de referință națională conduse de oameni competenți. Dar banii din casieria firmei nu sunt aceiași cu portofelul lor. Apreciem antreprenorii care creează, de exemplu, vitamine, dar nu și cei care aduc păcănele pentru a face profit prin exploatarea unor deprinderi. Ideal ar fi ca acești oameni care au dovedit că pot să creeze capital, oameni de referință, să fie prețuiți pentru ceea ce fac și lăsați să investească în Iași. Pentru că altfel topul acesta nu înseamnă nimic pentru Iași. De exemplu, Iulian Dascălu a mutat investiția la București pentru că nu a fost lăsat să facă cele două turnuri la Iași”, susține Dan Chirleșan, economist.

Cine sunt cei mai bogați români, incluși în topul Forbes 500, realizat în anul 2020

Cel mai bogat român este Daniel Dines, fondatorul companiei IT UiPath, cu o avere de 7,7 miliarde de lei. Următorii în topul celor mai bogați români sunt Adrian și Dragoș Pavăl, fondatorii Dedeman, cu o avere estimată la 7,5 miliarde de lei și Ion Țiriac, cu o avere de 6 miliarde de lei. Evaluarea averilor celor mai bogați oameni de afaceri din România incluși în top are la bază metodologia de calcul realizată de Forbes România, pornind de la multiplii medii pentru cifra de afaceri, profitul net și capitalurile proprii, precum și un set de coeficienți aplicabili fiecăruia dintre acești indicatori financiari, pentru estimarea cât mai corectă a valorii companiilor.