Cine să te mai apere? Din 339 de ieșeni care voiau să devină polițiști, 100 au căzut la proba psihologică, iar 100 la proba sportivă. Câți vor îmbrăca într-un final uniforma?
Situație delicată la Iași. Recent s-au scos la concurs noi locuri la școlile de poliție din țară, iar la Iași s-au înscris 339 de persoane. Dintre acestea, aproape 100 au picat examenul psihologic, iar 100 nu au trecut de proba sportivă. Totuși, câțiva concurenți au fost norocoși și vor îmbrăca uniforma
Iașul are nevoie de polițiști, dar de unde să-i ia? Recent, Școlile de Poliție din țară au scos posturi la concurs. Aproape 1.500 de locuri au așteptat să fie ocupate, însă lucrurile nu au mers ca la carte. Mii de români și-au dorit să ocupe unul dintre locuri și să devină polițiști. Nu toți cei care s-au înscris ar fi însă capabili să practice această meserie. La Iași s-au înscris 339 de bărbați și femei. Toți cu același gând: să devină polițiști. Triajul s-a făcut rapid. Doar la proba psihologică au picat aproape 100 de persoane, iar la probele sportive, 92 de candidați. O parte dintre candidații rămași nu s-au prezentat la concurs, iar din cele 339 de persoane înscrise, doar 138 au participat la testul scris, ca, în cele din urmă, 16 să fie declarate admise.
La un calcul simplu, rezultă că mai puțin de 5 la sută din cei înscriși au fost declarați admiși. Rămâne de văzut dacă cele 16 persoane care au fost declarate admise vor termina studiile. Cert este că, la Iași, este nevoie de polițiști. Deficitul de personal este uriaș și s-a ajuns ca o patrulă formată din doi polițiști să aibă în grijă chiar și 5-6 comune. Situația nu stă mai bine nici în municipiul Iași sau în orașele din județ. Deficitul de personal este peste tot, fie că vorbim despre ordine publică, investigații criminale sau pe linie rutieră. În ultimii ani, probele de admitere la Școlile de Poliție din țară au devenit mai blânde, s-a scos limita de vârstă și de înălțime, însă asta nu a însemnat neapărat un lucru bun. Multe persoane își încearcă norocul chiar dacă nu sunt pregătite.
Cum s-a desfășurat concursul din acest an și care au fost cerințele
Începând cu 15 februarie 2021, timp de 14 zile, au avut loc înscrierile candidaților pentru participarea la concursurile de admitere în școlile de agenți de poliție. Depunerea documentelor, în format complet, pentru dosarul de recrutare, a avut loc până la data de 10 martie 2021, iar mai apoi a urmat susținerea probei de evaluare a performanței fizice în centrele zonale de selecție (în perioada 18-24 martie 2021), iar susținerea probei de verificare a cunoștințelor s-a realizat la unitățile de selecție, pe data de 27 martie 2021.
Examinarea medicală a candidaților rămași în concurs s-a realizat după parcurgerea acestor etape. Ieșenii au putut candida pe cele 1.283 de locuri la școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina și pe 200 de locuri la școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca. Toți cei interesați și-au putut depune dosarul de recrutare la sediul inspectoratelor de poliție județene sau la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, în funcție de reședința sau domiciliul fiecăruia. În acest an, candidații au fost repartizați pentru evaluarea performanței fizice pe centre zonale, în funcție de domiciliu, indiferent de opțiune. Astfel, candidații înscriși la Inspectoratul de Poliție Județean Iași au susținut proba de evaluare a performanței fizice la școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni.