Cine poate elibera un concediu medical pentru COVID-19 în județul Iași? Autoritățile spun că situația diferă de la caz la caz

de: evelina.chitoroaga
02:00, 24 sept. 2020

Concediile medicale pentru COVID-19, în județul Iași, pot fi eliberate fie de către medicul curant din spital, fie de medicul de familie. Certificatele de concediu medical pentru COVID-19 se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile de izolare

Concediile medicale pentru COVID-19, în județul Iași, pot fi eliberate fie de medicul curant din spital, fie de către medicul de familie al pacientului. Pentru persoana asigurată, care a fost internată într-o unitate medicală sau într-o locație alternativă atașată unei unități sanitare și care poate fi externată, cu condiția izolării la domiciliu sau la o altă locație, medicul curant din spital eliberează certificatul de concediu medical. Concediul medical poate fi acordat de către medicul curant din spital la externare, până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare. Dacă pacientul cu COVID-19 refuză internarea, acesta primește de la medicul de familie concediu medical, în baza deciziei emise de către Direcția de Sănătate Publică din Iași.

Radu Țibichi, director CAS Iași: „Certificatele de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice”

Ieșenii care au fost depistați pozitiv la infecția cu COVID-19 și care necesită, astfel, izolare la domiciliu sau dispune de internare într-o unitate medicală, lipsind de la locul de muncă, pot solicita concediu medical pentru COVID-19. Protocolul de acordare a concediilor medicale pentru COVID-19 arată că pacienții își pot lua concediu medical de la medicul curant din spital sau de la medicul de familie.

„Certificatele de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data ultimei zile a încetării perioadei de izolare. Certificatul de concediu medical poate fi eliberat fie de către medicul curant din spital, în cazul în care pacientul a fost internat, fie de către medicul de familie, în baza deciziei Direcției de Sănătate Publică din Iași, dacă pacientul refuză internarea”, a precizat Radu Țibichi, președintele Casei de Asigurări de Sănătate din Iași.

Pacienții cu COVID-19 care refuză internarea în spital, primesc concediu medical de la medicul de familie

Persoanele care sunt asimptomatice și care, conform legii, se pot externa la 72 de ore de la internare sau cele care refuză internarea, trebuie să se autoizoleze la domiciliu sau într-o altă locație în care să nu intre în contact cu alte persoane. Medicul curant, care a evaluat starea pacientului fără internare și care este asigurat de către acesta că va avea unde să se autoizoleze în scopul opririi riscului de transmitere a virusului, îi recomandă pacientului să-și ia concediul medical pentru COVID-19, de la medicul de familie.

Medicul de familie primește un document eliberat de către Direcția de Sănătate Publică din Iași, care cuprinde informații referitoare la medicul care a evaluat cazul, unitatea sanitară în care acesta își desfășoară activitatea, precum și recomandarea cu privire la instituirea măsurii de autoizolare. Totodată, medicul de familie va primi informații cu privire la perioada pentru care se dispune măsura autoizolării pacientului, conform Ordinului Național.

Cum se eliberează concediul medical pentru COVID-19, dacă ai făcut testul PCR la o clinică privată din Iași?

În cazul în care un ieșean își face testul PCR la o clinică privată sau care este depistat cu COVID-19 înainte de internare, concediul medical îi este acordat de către medicul de familie în baza documentului eliberat prin Direcția de Sănătate Publică din Iași. Documentul cuprinde informații referitoare la data recoltării primei probe, data confirmării infecției cu COVID-19 și data internării persoanei bolnave. Ieșenii trebuie să țină cont și de faptul că certificatele de concediu medical trebuie ridicate, de la medicul curant sau de la medicul de familie, după ultima zi a încetării perioadei de izolare. Pacienții vindecați de COVID-19 nu trebuie să amâne mai mult de 30 de zile calendaristice, după ultima zi a perioadei de izolare, până să-și ridice concediul medical pentru COVID-19. În caz contrar, acesta nu va mai fi valabil.