Cine este Zarathustra, zeul iranian care a inspirat crearea uneia dintre cele mai importante opere de filosofie
Cu toții am auzit de celebra carte care l-a transformat pe Nietzsche într-unul dintre cei mai influenți filosofi ai lumiiTotuși, v-ați întrebat vreodată ce legătură există între figura istorică a lui Zarathustra și personajul creat de Nietzsche? Ce l-a determinat pe filosof să aleagă acest nume pentru una dintre cele mai profunde lucrări ale sale?
Așa grăit-a Zarathustra este probabil cea mai importantă carte a lui Friedrich Nietzsche, scrisă într-o perioadă foarte tumultuoasă a vieții sale, mai exact între anii 1883 și 1885. Însă cine a fost profetul Zarathustra, cunoscut și sub numele de Zoroastru, și ce legătură are cu Nietzsche? Aflați în rândurile următoare.
Cine a fost Zarathustra
Nu se cunosc prea multe informații despre Zarathustra. Religia zoroastrismului, dar și viața profetului, sunt învăluite în mister, iar perioada în care a trăit rămâne incertă. Grecii antici speculau că acesta ar fi trăit cu șase mii de ani înaintea filosofului Platon, în timp ce alți cercetători consideră că începutul secolului al VI-lea î.C. ar putea fi o dată mai plauzibilă. De asemenea, există acord asupra faptului că Zarathustra este autorul Gâthâ-urilor. Zarathustra a început să propovăduiască existența unui zeu suprem, Ahura Mazda, „domnul înțelept”, care a creat lumea, omenirea și toate lucrurile bune prin intermediul spiritului său sfânt, Spenta Mainyu. Restul universului a fost creat de șase alte spirite, Amesha Spentas, „nemuritorii sfinți”. Totuși, ordinea acestei creații în șapte trepte era amenințată de The Lie, o forță a răului care provoca o luptă între spiritele bune și cele rele, iar oamenii trebuiau să sprijine spiritele bune pentru a grăbi victoria inevitabilă a binelui.
Ce este fascinant este că zoroastrismul este una dintre cele mai vechi religii din Asia Centrală și este caracterizat de un dualism și un echilibru între bine și rău. Se presupune că a fost fondat la începutul mileniului al II-lea î.C. de către Zarathustra. Religia are ca text sacru Avesta. De asemenea, zoroastrismul este cunoscut sub denumirea de mazdeism și reprezintă o filozofie bazată pe învățăturile lui Zarathustra, care îl recunoștea pe Ahura Mazda drept creatorul suprem al universului. Această religie ocupă un loc unic în istoria religioasă a lumii datorită influenței sale asupra tradițiilor avraamice occidentale și dharmice orientale. Învățăturile lui Zarathustra au lăsat o amprentă considerabilă asupra iudaismului, creștinismului și, indirect, asupra islamismului, prin intermediul primelor două. Elemente precum îngerii, arhanghelii, personificarea răului sub forma unui șarpe sau a întunericului și asocierea lui Dumnezeu cu lumina provin din această influență.
Legătura dintre Zarathustra și Nietzsche
Studiile unor cercetători precum Black și Rowley (1987) sau Duchesne-Guillemin (1988) sugerează că multe concepte eshatologice, angeologice și demonologice din iudaism, cu impact ulterior în creștinism, își au originea în zoroastrism. Acestea ar fi fost transmise în timpul captivității babiloniene și al perioadei persane, iar prima referință a acestei influențe poate fi găsită în Isaia 45:5-7. Totuși, diferențele dintre sistemele de gândire rămân semnificative.
Totuși, ce legătură are aceasta cu Nietzsche? De ce a ales un filosof german din secolul al XIX-lea să-l pună pe acest profet drept simbol al uneia dintre cele mai importante cărți scrise de el, mai ales dacă ținem cont de apatia pe care o purta Nietzsche față de toate religiile iudaice?
Legătura dintre Zarathustra istoric și cartea Așa grăit-a Zarathustra de Friedrich Nietzsche este complexă și simbolică. Deși Zarathustra a fost un profet al zoroastrismului, Nietzsche îl folosește ca personaj central pentru a ilustra o schimbare radicală a valorilor morale. Zarathustra istoric este asociat cu dualismul moral, însă Nietzsche își imaginează un Zarathustra care respinge această dualitate și proclamă „moartea lui Dumnezeu”, construind o nouă scară de valori bazată pe supraom și pe voința de putere.
Alegerea lui Nietzsche are o notă ironică, dat fiind că Zarathustra este legat de una dintre cele mai vechi religii morale. Prin intermediul acestui personaj, Nietzsche respinge vechile tradiții și propune o nouă perspectivă asupra vieții.