Cine este pe bancnota de 200? Există un detaliu pe care puțini români l-au observat!

de: Bianca
10:15, 15 oct. 2024

Cine este pe bancnota de 200? Ei bine, pe fața acestei hârtii din țara noastră se află o personalitate marcantă din istoria României, alături de câteva aspecte importante. Mai mult de atât această hârtie de valoare a fost emisă de Banca Națională a României (BNR) și a fost introdusă în circulație pe 1 decembrie 2006.

Bancnota de 200 de lei din România are o poveste interesantă și un secret ascuns. Această hârtie, cu chipul marelui poet român Lucian Blaga, ascunde pe verso un detaliu interesant căruia românii nu i-au dat multă importanță.

Cine este pe bancnota de 200?

Înainte de a dezvălui secretul bancnotei de 200 de lei, este important să înțelegem modul în care aceasta ia naștere.

Banca Națională a României, prin Direcția Emisiune, Tezaur și Casierie este cea care propune Consiliului de Administrație al BNR macheta bancnotei, dar și o personalitate românească care să fie ilustrată pe aceasta. Astfel că, atunci câns se împlinește un număr rotund de ani de la nașterea sau moartea unei mari personalități, ei au emisiunea numismatică.

Bancnota de 200 de lei din România a fost lansată oficial pe 1 decembrie 2006 de către BNR. Această bancnotă a fost introdusă pentru a completa seria de bancnote aflate în circulație în contextul denominării leului, adică tăierea a patru zerouri de la vechile bancnote, în 2005.

Personalitatea care se regăsește este Lucian Blaga, alături de câteva detalii interesante care nu au fost observate. Pe această bancnotă se poate vedea chipul său, dar și o carte deschisă cu poemele sale. Cu toate acestea, mesajul din poem este scris într-o scriere foarte mică, ceea ce face dificilă descifrarea acesteia pentru cei care nu cunosc aceste poeme.

Care este detaliul pe care puțini români l-au observat?

Pe fața bancnotei se află portretul lui Lucian Blaga, un important poet, filosof, dramaturg și diplomat român. Alături de imaginea lui se mai regăsesc flori, fereastră transparentă, caracteristică bancnotelor, valoarea nominală, sigla BNR, precum și două texte pe o carte, ce pot fi citite doar cu lupa.

Versurile sunt din poezia „Autoportret”, publicată în anul 1942 și poezia 9 mai 1895. Versurile poeziei „Autoportret” sunt următoarele:

„Lucian Blaga e mut ca o lebădă.
În patria sa
zăpada făpturii ține loc de cuvânt.
Sufletul lui e în căutare,
în mută, seculară căutare,
de totdeauna, și până la cele din urma hotare.

El caută apa din care bea curcubeul.
El caută apa,
din care curcubeul,
își bea frumusețea și neființa”

Această poezie scrisă de Lucian Blaga este o meditație profundă asupra identității poetului și a naturii adevărurilor interioare. Tăcerea, comparată cu muțenia lebedei, simbolizează adâncimea și inefabilul acestor adevăruri.

Zăpada reprezintă un peisaj intern de puritate și introspecție, unde cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima cele mai profunde aspecte ale sufletului. Această poezie reflectă filosofia lui Blaga despre cunoaștere și mister, accentuând frumusețea și complexitatea tăcerii. Chiar și pe monedele vechi românești erau inscripționate diverse aspecte importante pentru acea perioadă.

Acum că știi cine este pe bancnota de 200, trebuie să știi că Banca Națională, cea care emite banii românești, are și menirea de a promova istoria, cultura și civilizația României.