Cine este pe bancnota de 100 de lei. Informații pe care trebuie neapărat să le știi

de: Iurascu Catalina
11:46, 26 aug. 2024

Deși este una dintre cele mai circulate, cine este pe bancnota de 100 de lei? Fiecare are o personalitate cunoscută pe ea, dar și multe alte elemente la care sigur nu ați dat importanță.

Cu siguranță ați văzut, măcar o dată în viață, această bancnotă. Ea are pe ea una dintre cele mai cunoscute personalități de la noi din țară. Iată cine este pe bancnota de 100 de lei, dar și alte elemente pe care le conține.

Cine este pe bancnota de 100 de lei

Pe fața bancnotei de 100 de lei este portretul lui Ion Luca Caragiale, cel mai mare dramaturg român. Pe fața bancnotei mai regăsim: o violetă, două măști de teatru, stema României, denumirea băncii centrale emitente, un medalion cu sigla Băncii Naționale a României, valoarea nominală atât în cifre, cât și în litere, semnăturile guvernatorului și casierului central și data punerii în circulație.

Pe spatele bancnotei regăsim: vechea clădire a Teatrului Național din București, statuia lui Ion Luca Caragiale, valoarea nominală a bancnotei în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente, sigla Băncii Naționale a României (în colțurile din stânga-jos și dreapta-sus), textul „Falsificarea acestor bilete se pedepsește conform legilor”, seria și numărul bancnotei. Acestea sunt imprimate cu negru, în stânga, pe verticală, iar cu roșu și caractere de înălțime crescătoare, în dreapta, pe orizontală.

Bancnota de 100 de lei a fost cea mai falsificată bancnotă în 2020, cu o creștere de 13% față de anul precedent. În acel an, au fost falsificate un total de 3.959 bucăți.

„Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu 3.154 bucăți (din care 334 bucăți capturate de poliție), urmată de bancnota de 50 lei, cu un număr de 388 de falsuri și bancnota de 10 lei, cu un număr de 247 falsuri”, arată raportul Băncii Naționale a României.

Cine a fost Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale (1852-1912) este unul dintre cei mai importanți dramaturgi și scriitori din literatura română, recunoscut pentru contribuțiile sale remarcabile în teatru și proză. Născut în satul Haimanale, județul Prahova, Caragiale a captivat publicul prin modul său incisiv de a reflecta și critica realitățile sociale și politice ale României de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Caragiale este cunoscut în special pentru comediile sale, precum „O scrisoare pierdută”, „O noapte furtunoasă”, „D-ale carnavalului” și „Conu Leonida față cu reacțiunea”, care satirizează moravurile societății românești, evidențiind ipocrizia, corupția și absurdul situațiilor cotidiene. Prin personajele sale memorabile, Caragiale a creat un adevărat tablou al epocii, cu tipologii care rămân relevante și astăzi.

De asemenea, Caragiale a excelat și în proza scurtă, scriind schițe și nuvele care cuprind, cu ironie fin și un simț acut al observației, aspecte mici și mari ale vieții de zi cu zi. Lucrări precum „Două loturi” și „Căldură mare” sunt exemple relevante ale talentului său în a surprinde esența naturii umane.

Astfel, legat de întrebarea cine este pe bancnota de 100 de lei, Caragiale își merită locul, având un impact profund asupra culturii românești. Opera sa continuă să fie o inspirație asupra întregii societăți.