Cine este inventatorul aerului condiționat? Ce spun medicii despre acesta, cât de sănătos este?

de: BZI.ro
11:31, 06 iul. 2020

În anotimpul cald tot mai mulți dintre noi folosim diferite metode pentru a ne răcori.  Cați dintre noi stiu însă cine este inventatorul aerului condiționat, poate cel mai folosit mijloc pentru a scăpa de căldură. Temperaturile ridicate din timpul verii l-au făcut pe om să se gândească la o modalitate rapidă de a se răcori. Astfel, a luat naștere aerul condiționat.

Acesta se obține cu ajutorul unei instalații speciale ce are rolul de a modifica și controla clima din interior cu scopul de a obține un confort pentru corpul uman. Cu ajutorul aerului condiționat milioane de clădiri reușesc să aibă în interior o temperatura stabilă indiferent de cât de cald este afară.

Cine este inventatorul aerului condiționat?

O prima încercare de a răci aerul din interior a avut loc în Egiptul Antic. Egiptenii au folosit un sistem de apeducte în pereții încăperilor. De acest prim aer condiționat se puteau bucura doar cetățenii din clasele superioare. Invenția folosea apa rece. Fiind o resursă extrem de prețioasă pentru acea vreme, cei din categoriile sociale inferioare nu își putea permite un asemnea lux.

În anul 1906, Stuart Cramer, un iginer din industria textila, a folosit pentru prima data termenul de aer condiționă. El poate fi considerat inventatorul aerului condiționat. Aparatul de aer condiționat inventat de acesta era unul voluminos ce făcea mult zgomot și elimina foarte multe substanțe toxice.  Esențele folosite erau totodată și inflamabile, iar când se cauzau scurgeri aveau efecte fatale în atmosferă și puteau duce chiar la pierderea de vieți omenești.

Evoluția aerului condiționat

Invenția a suferit modificări de-a lungul timpului. În anul 1928 Thomas Midgley a inventat aerul condiționat cu freon. Prețul unui astfel de aparat ce se regăsea în marile clădiri și teatre variau intre 10.000 de dolari și 50.000 de dolari.

La fel că în antichitate, la început aerul condiționat era accesibil doar oamenilor înstăriți. Din anul 1957 însă mai toate birourile din SUA au fost dotate cu aparate de aer condiționat. Statele Unite ale Americii sunt cele mai mari consumatoare de dispozitive de aer condiționat din lume.

Este aerul condiționat sănătos?

Cine a inventat aerul condiționat în mod sigur nu și-a pus de la început întrebarea despre efectele negative pe care le poate avea AC-ul.

Medicii trag însă un semnal de alarma asupra utiliziarii în mod excesiv al aerului condiționat. Este indicat că aparatul să fie curățat din când în când, fiindcă la nivelul acestuia se pot acumula o serie de viruși și bacterii, care sunt împrăștiați în interior și pot duce la probleme grave de sănătate.

AC-ul poate împrăștia poluanți precum bacterii, virusuri, polen, mucegai, fire de par de la animale. Totodată ele nu aduc aer proaspăt de afara și, prin urmare, nu ajuta la diminuarea concentrației de poluanți din încăpere.

Aerul rece produs vara de aerul condiționat duce către o reducere a variabilității temperaturii ambientale în cazul multor persoane. Acest fapt presupune că oamenii trăiesc pe țoață perioada anului în încăperi cu temperaturi constante, astfel încât organismul nu trebuie să mai depună efort pentru a se încălzi sau raci. Aceasta lipsa de activitate poate cauza obezitatea