Cine este interesat ca războiul dintre Ucraina şi Rusia să continue. Adrian Severin a discutat la BZI LIVE – VIDEO EXCLUSIV

de: BZI.ro
16:47, 22 iun. 2022

Într-o ediţie dialog de colecţie, Adrian Severin a făcut declaraţii importante în Studioul BZI LIVE astăzi, 22 iunie 2022. Fostul europarlamentar a menţionat care sunt statele care doresc continuarea războiului dintre Ucraina şi Rusia.

„Avem trei ţări care îşi doresc războiul, din motive diferite. Vor un război care nu-l pot pierde chiar dacă probabil experţii lor îşi spun că nici nu-l pot câştiga. Dar e suficient să nu-l piardă. Dacă războiul durează mult şi el se desfăşoară la distanţă de frontierele lor este cu atât de mai bine. Cele trei sunt Anglia, Polonia şi SUA”, a transmis Adrian Severin, la BZI LIVE.

Adrian Severin, despre cele trei ţări care doresc continuarea războiului dintre Ucraina şi Rusia

Fostul ministru de Externe al României a menţionat că prima ţară care doreşte continuarea operaţiunii militare în Ucraina este Marea Britanie. UK re în vedere să profite de această criză pentru că prin aceasta se va face coeziunea internă a Regatului Unit.

„Marea Britanie este prima. Londra are politica iresponsabilă a lui Boris Johnson care s-a bazat pe dezinformare. Ca urmare a politicilor sale şi-a adus țara în pragul destrămării. Consecinţele Brexit-ului includ trasarea unei frontiere prin interioriul spaţiului UK astfel încât să lase Irlanda de Nord cu un picior în UE. Aceştia nu sprijină Guvernul, ci susţin ca Irlanda trebuie să fie nominală în Marea Britanie, dar să rămână în afară din perspectiva a câteva puncte de vedere. Dacă ar mai avea loc un referendum acum, Scoţia s-ar desprinde de Marea Britanie. Boris Johnson are nevoie de un război în afară teritoriului țării sale ca să se uite războiul din interiorul UK.

De asemenea, Johnson îşi dă seama că războiul nu se poate câştiga, dar crede că prin el se va face coeziunea internă a Regatului Unit. Crede că Rusia va fi epuizată după acest război, iar el va putea să solicite un premiu şi să se întoarcă acasă ca un învingător. Boris Johnson se agită şi încearcă să provoace un război în care să-i împingă pe americani”, a transmis Adrian Severin, fost europarlamentar.

De asemenea, un alt stat care nu doreşte încheierea acestui război este Polonia. Aceasta ar avea în vedere controlarea unor teritorii pe care le-a pierdut.

„Polonia are alte obiective. Ea are nevoie să intre în coaliţie cu alţii, într-o confruntare majoră cu Rusia atât pentru a-şi regla nişte conturi mai vechi, dar şi pentru a-şi afirma rolul de lider regional maxim şi de actor de prim rang în spaţiul european. În acelaşi timp, Polonia are nişte ambiţii istorice. Ea a fost unită cu Lituania şi în acea perioadă a ocupat Ucraina. De asemenea, la sfârşitul războiului mondial a pierdut nişte teritorii din Est. Polonia a primit teritoriile germane, dar nu a uitat de vechile teritorii. În măsura în care un război serios, lung va duce la punerea pe butuci a Ucrainei şi se va termina cu un partaj, nu este exclus ca Polonia să-şi ia dreptul de a controla teritorii din vecinătatea sa, care altă dată i-au aparţinut. Ucraina a fost un stat construit pe baza unui proiect politic şi nu are trasate graniţele pe baza unui acord internaţional”, a mai spus fostul ministru al MAE.

Nu în ultimul rând, Statele Unite ale Americii vor ca războiul din Ucraina să nu înceteze. Acest lucru este datorat de faptul că SUA doresc să îşi reconfirme rolul de unic lider mondial.

„SUA au nevoie de un război prin care să-şi reafirme rolul de unic lider mondial, mai ales în zona Euro-Atlantică şi să-şi aducă în reascultare vechii aliaţi care au ambiţii şi proiecte privind ieşirea de sub tutela americană. Deşi nu se vede, există resentimente în Germania faţă de SUA. Italia şi ea este o ţară înfrântă de americani. Nu este entuziasmată să continue să rămână sub control american. Nu mai vorbim de Franţa, unde sunt resentimente mari după ce a fost umilită de americani. Vedem de ce liderii din Franța-Germania-Italia s-au dus cu un alt mesaj la Kiev. Ţările înţeleg bine că Rusia este o mare putere, nu va putea fi descompusă. De aceea trebuie trăit cu această ţară. Fiecare din ele înţeleg că dacă vor să aibă relevanţă în Europa este nevoie de sprijinul Rusiei. În partea cealaltă se oferă tutela americană. Ca să existe un echilibru e nevoie ca Rusia să nu fie scoasă din joc. Nu sunt simpatii, ci calcule strategice, reci”, a precizat Adrian Severin, în exclusivitate în Platoul BZI LIVE.