Cine ar fi crezut? Primarul Nichita a fost executat – FACSIMIL

de: Vlad Alexa
21:14, 12 nov. 2012

@ In sfarsit, Gheorghe Nichita si-a gasit nasul! @ Dupa un proces plin de scandal, primarul Iasului a fost obligat sa plateasca 750 milioane de lei vechi unei familii care l-a dat in judecata in urma cu mai bine de un an @ Tribunalul Iasi a decis ca paratul, primarul municipiului Iasi, a adus un prejudiciu substantial celor doi soti, care au solicitat o autorizatie de construire a locuintei personale, insa au fost dusi cu zaharelul @ Cei doi ieseni spun ca mereu au refuzat sa dea mita, iar acum au primit despagubiri de 1.000 lei pe zi din partea lui Gheorghe Nichita @ Problema mare este ca banii ar putea fi scosi din bugetul local, adica tot din taxele si impozitele platite de cetateanul simplu

Premiera in administratia si politica ieseana! Primarul Gheorghe Nichita a fost obligat de Tribunalul Iasi sa plateasca despagubiri unei familii de ieseni care a solicitat o autorizatie de construire pentru casa in care visa sa locuiasca. Planurile le-au fost date peste cap de seful din Palatul Roznovanu, care a tot intarziat eliberarea autorizatiei. Asta desi dosarul era complet, insa nu si pentru Gheorghe Nichita, care, probabil, se astepta la mai mult pentru a da cu semnatura. Cei doi ieseni, sot si sotie, au inregistrat la Primaria Iasi, in data de 18 noiembrie 2010, intreaga documentatie pentru eliberarea autorizatiei de construire a unei locuinte pe terenul proprietate personala din str. Moara de Vant nr. 27 B. Acestia spun ca, odata ce documentatia era completa si legala, primarul Nichita era obligat de lege sa elibereze autorizatia in cel mult 30 de zile. Cu toate acestea, nici pana la data de 18 februarie 2011, atunci cand familia Balanescu a inaintat dosarul la Tribunalul Iasi, aceasta autorizatie nu a fost eliberata, lucru care a adus celor doi soti un prejudiciu de 33.000 lei, adica penalitatile de intarziere pe care acestia trebuiau sa le plateasca constructorului angajat, pentru neinceperea lucrarilor la termenul stabilit. „Mie, ca persoana fizica, mi s-a incalcat dreptul de construire a casei personale. Legal, termenul de eliberare este de cel mult 30 de zile. In practica, oamenii asteapta ani de zile astfel de autorizatii, fapt ce duce la amanarea unor investitii”, spune Sorin Balanescu.

Ieseanul mai spune ca acesti bani ar trebui platiti chiar din buzunarele edilului sef din Palatul Roznovanu, si nu din bugetul local la care contribuie ieseanul de rand. „Am executat municipiul Iasi. Consiliul Local, care este investit de cetatenii Iasului, trebuie sa ia vinovatul in speta, adica primarul Iasului. Trebuie sa i se opreasca acesti bani din salariu pentru ca nu a vrut sa elibereze autorizatia de construire”, mai spune acesta.

Familia de ieseni a fost despagubita cu 75.000 lei

Primarul municipiului Iasi a solicitat, prin intampinare, respingerea actiunii judecatoresti ca fiind ramasa fara obiect, avand in vedere ca la data de 29.03.2011, a fost emisa autorizatia de construire. Insa, cei doi soti au continuat lupta si au reusit ceea ce multi alti milionari ai Iasului nu au reusit. „La data de 18.11.2010 reclamantii au inregistrat la primarul municipiului Iasi cererea cu nr. 102711 in vederea eliberarii autorizatiei de constructie. Paratul nu a facut nicio discutie cu privire la faptul ca documentatia depusa de reclamanti in vederea eliberarii autorizatiei de construire a fost sau nu confirmata… Autorizatia a fost eliberata la data de 29.03.2011, fara a se preciza de catre emitent motivul pentru care aceasta a fost emisa cu o intarziere de 90 zile (termenul legal a expirat la data de 18 decembrie 2010)… Pentru aceste considerente, cererea reclamantilor privind obligarea paratului la plata de despagubiri in cuantum de 1.000 lei/zi, in total 75.000 lei, va fi admisa”, precizeaza Roxana Barbir, presedintele Sectiei Comerciale si Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi.
Drept urmare, in ultima zi din luna octombrie a acestui an, Liliana Balanescu a retras de la GarantiBank suma de 75.000 lei, bani platiti de Primaria Iasi.

Nu orice judecator e la mana primarului Nichita

Sotii Balanescu sustin ca nu le-a fost deloc usor sa recupereze banii care li se cuvin, deoarece, spun ei, majoritatea executorilor judecatoresti sunt la mana influentului Gheorghe Nichita. Se pare ca executorul care s-a ocupat de acest caz nu a fost ca si majoritatea colegilor lui. Conform surselor, acesta a cerut banii, iar in caz contrar ar fi transmis Primariei Iasi ca ii va bloca conturile. „Suma respectiva a fost achitata. S-a facut somatie conform procedurii civile, iar Primaria Iasi s-a achitat de obligatii”, confirma executorul judecatoresc Bogdan Vasile Tufeanu.

Ieseanul care a spart gheata ii incurajeaza si pe ceilalti cetateni care intampina astfel de piedici din partea autoritatilor sa procedeze la fel, insa trebuie sa fie atenti ce judecator le va instrumenta cazul. „Toti cetatenii Iasului care au probleme cu administratia publica locala, cu eliberarea autorizatiei de construire, sa vina la sediul asociatiei FAPTA sa ii invatam cum pot fi aparati de lege. Daca eu am putut castiga, inseamna ca oricine poate castiga pentru ca nu orice judecator e la mana primarului Nichita”, adauga Sorin Balanescu, presedintele Forumului Asociatiilor Publice pentru Transparenta in Administratie (FAPTA).