Cine a inventat vata de zahăr și cum a ajuns atât de populară?

de: Bianca
12:53, 17 oct. 2024

Una dintre bucuriile copilăriei multora dintre noi a reprezentat-o vată de de zahăr, această „delicatesă” pufoasă și colorată continuă și astăzi să bucure milioane de copii. Istoria acesteia a început cu un dentist, Wiliam Morrison alături de cofetarul John C.

Vata de zahăr este un desert cu o vechime mai mare decât ți-ai putea închipui. Aceasta a pornit de la o simplă gustare, care a fost servită pentru prima dată în Nashville. Norișorul pufos din zahăr s-a născut în anul 1897, din ideea lui William James Morrison, un cunoscut dentist din orașul american, dar și autor de cărți pentru copii.

Cum a devenit atât de populară vata de zahăr

William James Morrison s-a gândit să le ofere copiilor ceva deosebit de care să se bucure, atât ei, cât și generațiilor următoare de copii americani și nu numai. Și a reușit, asta pentru că invenția sa avea să devină un fenomen global.

Morrison și-a unit forțele cu cofetarul local John C. Wharton. Împreună, cei doi au creat o mașinărie care învârtea zahărul încălzit într-un vas, apoi îl topea, iar în final îl sufla printr-o sită fină, creând fire de zahăr a căror textură semăna cu vata.

Cei doi inventatori ai vatei de zahăr au avut nevoie de nu mai puțin de șapte ani pentru a-și face cunoscută invenția publicului larg. S-a întâmplat în 1904, cu ocazia Târgului Mondial de la St. Louis, unul dintre cele mai importante evenimente de profil ale acelor vremuri, care s-a întins pe durata a opt luni.

Cele peste 20 de milioane de vizitatori au luat un prim contact cu vata de zahăr a lui Morrison și Wharton, care la acel moment era cunoscută sub denumirea de „ață de zână”, fiind la fel de bună ca o glazură delicioasă.

Spre încântarea celor doi, reacțiile au fost dintre cele mai bune. Și asta, în ciuda prețului destul de piperat pentru acele vremuri. O vată pe băț s-a vândut atunci cu 25 de cenți, o sumă infimă la prima vedere, însă care reprezenta jumătate din prețul biletului de intrare la târg.

Un desert răspândit la nivel mondial

După ce au vândut vata de zahăr la Târgul Mondial din St. Louis, Morrison și Wharton și-au continuat afacerea cu vânzarea de vată de zahăr prietenilor și clienților din Tennessee. Mai târziu, au început să comercializeze atât aparatul, cât și vata pe băț.

O dovadă a popularității de care se bucură la nivel mondial o reprezintă faptul că vânzătorii ambulanți din China nu se rezumă doar la comercializarea clasicei vate pe băț.

Aceștia au dus desertul la un alt nivel și realizează lucrări de artă din vată de zahăr. Ei creează capodopere comestibile care înfățișează flori și animale, folosind nimic altceva decât firele de vată de zahăr.

Însă, performanța izbutită de un grup de 70 de cofetari din orașul turc Izmit se situează peste orice altă realizare în „domeniul” vatei de zahăr, a se avea grijă la glicemie când este vorba de consumul acesteia.

Astfel, în iunie 2019, aceștia au realizat cea mai lungă vată de zahăr din lume. Ea a măsurat nu mai puțin de 1.400 de metri lungime și a cântărit 300 de kilograme. „Lucrarea” a necesitat șase ore de muncă asidură și dimensiunile vatei de zahăr au fost echivalentul a circa 13 terenuri de fotbal.