Cine a inventat insulina, marea descoperire a secolului 20
Cine a inventat insulina? Această mare descoperire a fost făcută de către românul Nicolae Paulescu. În ciuda faptului că acesta a fost marele inventator, recunoașterea au primit-o doi canadieni, primind și Premiul Nobel pentru asta.
Nicolae Paulescu a fost profesor de fiziologie al Universității de Medicină și Farmacie din București. Întrebarea legată de cine a inventat insulina ridică probleme din cauza faptului că recunoașterea au primit-o doi canadieni care au preluat ideile românului.
Cine a inventat insulina
Nicolae Păunescu, născut pe 8 noiembrie 1869, a fost profesor de fiziologie al Universității de Medicină și Farmacie din București. El este cel care a descoperit pentru prima oară insulina, în 1921. Acesta a demonstrat eficacitatea insulinei în reducerea hiperglicemiei și a folosit-o în diabet. Descoperirea a salvat milioane de vieți.
Totuși, acesta a numit-o altfel, pancreină. Când se afla în stadiul final al cercetării, în 1916, trupele germane au ocupat Bucureștiul. Acest lucru l-a făcut să-și amâne anunțarea rezultatelor definitive.
În acest timp, canadienii Frederick Banting și Charles Best aveau să primească, în 1922, Premiul Nobel pentru această descoperire. Cei doi au luat la cunoștință descoperirile românului din publicațiile vremii, iar pe baza acestor articole au reușit să izoleze insulina și să o folosească în tratarea unui pacient cu diabet. Cu 8 luni înainte, Paulescu publicase într-o revista de specialitate belgiană rezultatele cercetărilor sale sub titlul „Recherches sur le rôle du pancréaș dans l’assimilation nutritive”.
La 50 de ani după ce lucrarea lui Paulescu a fost publicată, un profesor de fiziologie de la College of Medicine din Glasgow, Murray Anderson, a scris un articol în care recunoaște meritele românului. Astfel, în 1993, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din București a fost numit în onoare lui Nicolae C. Paulescu, iar în 1994 a fost lansat și un timbru în onoarea acestuia. De asemenea, a fost numit membru de onoare post-mortem al Academiei Române.
Ce este acest hormon
Insulina este un hormon produs în mod natural de organism. Rolul acesteia este de a controla modul în care organismul utilizează carbohidrații din anumite tipuri de alimente. În carbohidrați se regăsește glucoza, principala sursă de energie utilizată de celule.
Insulina este produsă în pancreas și contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ajutând la transportul glucozei din sânge în celulele vecine.
În cazul în care organismul nu produce o cantitate suficientă, ori nu produce deloc insulină, apare diabetul zaharat de tip 1. Acest lucru poate provoca hiperglicemie. În cazul în care organismul e capabil să producă insulină, însă celulele din corp nu răspund bine la aceasta și nu-și poate lua cu ușurință glucoza din sânge, este vorba de apariția diabetului zaharat de tip 2. În această situație este vorba de rezistența la insulină.
În timp ce persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să ia insulina pentru a supraviețui, multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 își pot controla nivelul glicemiei din sânge prin adoptarea unui stil de viață sănătos, bazată pe exerciții fizice, pierderea în greutate, obiceiuri alimentare mai sănătoase sau administrarea altor medicamente eliberate pe baza de rețetă pentru controlul glicemiei.
Deși de-a lungul timpului au existat discuții legate de cine a inventat insulina, răspunsul adevărat este Nicolae Paulescu, lucru într-un final recunoscut la nivel mondial.