Cine a fost Gheorghe Huian, om de afaceri și cel mai mare piscicultor din Moldova. Sute de mesaje emoționante, postate pe rețelele de socializare, după decesul „pescarului-gladiator”
Vestea că Gheorghe Huian, om de afaceri și cel mai mare piscicultor din Moldova, în vârstă de 73 de ani, a decedat, a îndurerat rude, prieteni, parteneri de afaceri. Pe site-ul ROMFISH, asociația piscicultorilor din țară, dar și pe rețelele de socializare, sute de mesaje emoționante au fost postate de cei care l-au cunoscut și care au numai cuvinte de admirație și respect la adresa lui
Unul dintre cei mai respectați piscicultori din România, dr. ing. Gheorghe Huian, a decedat subit luni,18 ianuarie 2021, din cauza unei infecții pulmonare. Afacerea dezvoltată de inginer în ultimele două decenii va fi preluată de fiul său, care se va ocupa de amenajarea piscicolă împreună cu colegii săi. Slujba de înmormântare va avea loc joi, 21 ianuarie, ora 12:00, la Biserica „Sf. Lazăr” (în spate la Teatrul „Luceafărul”), iar la ora 13:00 va fi la cimitirul „Sfinții Petru și Pavel”.
„Înmormântarea va avea loc la cimitirul „Petru și Pavel”. Va fi dus la capelă în această seară. Eu îl știam un om sănătos, care nu lua medicamente. Din cauza unei infecții pulmonare, care nu a fost tratată la timp, nu s-a mai putut face nimic. Anul acesta trebuia să aibă loc întâlnirea de 50 de ani de la terminarea facultății, chiar în ferma sa. Dumnezeu să-l ierte!”, a spus Cătălin Platon, președinte ROMFISH.
Gheorghe Huian, unul dintre cei mai mari piscicultori din România, și-a dedicat viața dezvoltării unei afaceri de succes în domeniul piscicol
Administratorul celei mai mari amenajări piscicole din Moldova, Larga Jijia, cu o suprafață 1.300 de hectare, Gheorghe Huian era unul dintre cei mai bogați fermieri din Iași. Firma SC Piscicola SRL a avut o cifră de afaceri de 2,1 milioane de lei, în medie, 38 de angajați și 5 magazine unde comercializează producția proprie. Inginerul era unul dintre fermierii din Iași care se confrunta cu o lipsă acută de personal și voia să aducă angajați în fermă, din străinătate.
„Am vrut să închid magazinele din cauza angajaților, dar nu o să mai fac asta. Acum aduc în fermă oameni din Bangladesh”, spunea piscicultorul.
Mesajele din partea rudelor, prietenilor și oamenilor de afaceri au început să apară pe rețelele de socializare.
„Regretăm profund trecerea în neființă a dr. ing. Gheorghe Huian, colaborator de suflet în domeniul ariilor naturale protejate. Șeful Complexului Piscicol Movileni a fost un pasionat de piscicultură și de natură, iar pentru Agenția pentru Protecția Mediului Iași un partener de încredere în dialogul și acțiunile noastre pentru protejarea naturii. A fost unul dintre susținătorii fără rețineri a declarării Zonei umede Jijia Iași ca zonă umedă de importanță internațională în baza Convenției Ramsar. Rămânem cu valoroasele contribuții aduse pisciculturii și protecției biodiversității. Recunoștință veșnică și drum lin spre stele, domnule Huian! Sincere condoleanțe familiei!”, au postat pe pagina oficială reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Iași.
Rude, prieteni și parteneri de afaceri au postat sute de mesaje emoționante pe rețelele de socializare
Ioan Buimac, unul dintre partenerii săi de afaceri, fermier care administrează peste 3.000 de hectare de teren agricol în zona Andrieșeni și care îi furniza hrana pentru pești, își amintește de inginerul Gheorge Huian ca de cel mai deosebit fermier.
„Partener de cuvânt, deosebit, cum rar mai găsești acum. El e format în industria peștelui, a făcut niște specii noi. Toată stima și lauda pentru astfel de oameni care, din păcate, sunt din ce în ce mai puțini. Dumnezeu să-l ierte!”, susține Ioan Buimac, unul dintre cei mai mari fermieri din Iași.
Foștii colegi de facultate cu care trebuia să se întâlnească în acest an la împlinirea celor 50 de ani de la finalizarea studiilor au postat sute de mesaje emoționante.
„Ne-a părăsit unul dintre cei mai puternici dintre noi, unul dintre cei mai energici și mai inovativi, mai plini de voință și de dăruire sfântă față de meseria pentru care s-a pregătit. Este o veste extrem de descurajantă pentru noi, cei rămași în urmă. Gicuțu ne trăgea după el cu optimismul lui, cu franchețea, cu spiritul lui de pescar – gladiator. Nu avea astâmpăr, ne trezea tuturor admirația pentru realizările lui, care sunt demne de a fi menționate și a fi cunoscute, doctoratul, cu o temă la care a trudit toată viața și a reușit, apoi, dezvoltarea fermei sale, de care era tare mândru și la care ne adresase deja invitația să ne adunăm ca să serbăm jumatătea de veac de la terminarea facultății. Sincere condoleanțe familiei!”, a spus Constantin Buculei, unul dintre foștii colegi de facultate.
Gheorghe Huian a fost directorul Stațiunii de Cercetări Piscicole Podu Iloaiei
Gheorghe Huian s-a angajat în 1971, după finalizarea studiilor, la Întreprinderea Piscicolă Iași, unde a fost diriginte de șantier pentru Complexul Piscicol Vlădeni-Larga Jijia-Movileni. Dupa finalizarea investițiilor a fost numit șef de fermă la Complexul Piscicol Movileni (Larga Jijia). Între 1985 și 1989 a fost inginer-șef al Întreprinderii Piscicole Iași, unitate etalon pentru pisicultura din România. În 1989 a fost numit director al Stațiunii de Cercetări Piscicole Podu Iloaiei pe care în 1990 a deschis-o tinerilor absolvenți și specialiști. În 1991 revine la SC Pescaris SA Iași (fosta Întreprindere Piscicolă) la Complexul Piscicol Movileni.
Din 1999 a administrat SC Piscicola SRL, cea care în procesul de privatizare a preluat activele și activitatea Complexului Piscicol Movileni. În 2012 a obținut titlul de doctor în științe acordat de Universitatea „Dunărea de Jos”, din Galați, pentru contribuții la amelioarea crapului de cultură în condițiile ecologice ale Complexului Piscicol Movileni și obținerea varietății de crap fără solzi «Crapul topless de Movileni». Iașul este unul dintre cele mai importante județe care aprovizionează cu pește magazinele de profil, din zona Moldovei. În prezent, în Iași sunt 29 de ferme piscicole care asigură 80 la sută din producția de pește din județ.