Cinci studenți din Iași au construit un pod care i-a lăsat fără cuvinte pe turci! Totul despre invenția unică: „Am muncit cu toții din greu, am făcut nopți albe pentru pod” – GALERIE FOTO/VIDEO

de: Andreea Timofte
02:00, 23 mai 2023

Cinci studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au reușit să obțină locul I la Concursul Internațional de Poduri, desfășurat la Universitatea Bogazici din Istanbul. Aceștia și-au onorat prezența anul trecut, când au fost primii la mai multe categorii ale competiției, de data aceasta obținând și locul I în clasamentul general

Concursul Internațional de Poduri de la Universitatea Bogazici din Istanbul se numește Design&Construct 2023 şi se află la cea de-a XVIII-a ediție. A fost menit inițial doar pentru echipele din Turcia, dar din 2012 se desfășoară la nivel internațional. Acesta a avut loc în perioada 8 – 12 mai 2023, timp de o săptămână, la universitatea gazdă, iar studenții au avut șansa să viziteze și podul peste strâmtoarea Dardanele, ce are cea mai mare deschidere din lume, de 2.023 de metri.

Echipa TUIASI a fost formată din studenții Sorin Cristea Iochim, Mirabela Pătrar, Bogdan-Mihai Bodnar, Andreea-Mădălina Macovei, Adrian Ilucă și Cosmin-Gabriel Deleanu, toți în anul al IV-lea la Facultatea de Construcții și Instalații, specializarea Căi Ferate Drumuri și Poduri. Acestora li s-a alăturat și Alessandro Piscciota, de la Universitatea di Palermo, student cu bursă Erasmus TUIASI. Echipa a fost coordonată de către șef lucrări dr. ing. Gheorghiță Boacă, cadru didactic în cadrul facultății.

„Pregătirile pentru concurs au început în luna octombrie 2023, atunci când s-a lansat tema, iar până în decembrie s-a lucrat la proiectare și la detaliile de execuție. Acceptul participării la concurs a venit la începutul lunii februarie, iar de atunci s-au căutat sponsori și a început execuția structurii în laboratoarele facultății. Mulțumim pe această cale tuturor celor care ne-au susținut pentru participarea la acest concurs și urăm succes colegilor noștri la ediția de anul următor. Trebuie apreciată și calitatea execuției, cu atât mai mult cu cât confecționarea elementelor podului s-a realizat în laboratoarele FCI de către studenți împreună cu tehnicianul facultății”, a declarat șef lucrări dr. ing. Gheorghiță Boacă.

Premiul cel mare, luat „de sub nasul turcilor”

Un grup  de cinci studenți de la Facultatea de Construcții și Instalații, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a reușit să obțină locul I la Concursul Internațional de Poduri desfășurat la Universitatea Bogazici din Istanbul

Cumulat, la ediția de anul acesta, echipa de studenți din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a reușit să obțină mai multe premii: locul I pe întreaga competiție și 15.000 de lire turcești, locul I la proba rezistență, acolo unde structura cu o greutate de numai 82,5 kg a reușit să susțină greutatea de 1,25 tone, locul I la proba de montaj contra timp, acolo unde, în numai 39 de minute, cu tot cu penalizări, studenții au reușit să asambleze structura metalică potrivit regulilor concursului, locul al II-lea la proba de greutate structură, cu o greutate de numai 82,5 kg, structura trebuia să asigure o lungime de cel puțin 6 metri: coroborat cu rezistența foarte bună a structurii, proiectarea podului studenților TUIASI a fost desemnată cea mai bună din competiție.

Câștigătorii au fost felicitați ieri, având loc o demonstrație practică a asamblării podului în parcarea Facultății de Construcții și Instalații. Mai mult, tinerii au povestit ce a însemnat toată experiența din Turcia.

„A fost unică, cea mai frumoasă! Doresc tuturor să treacă prin așa ceva, să participă la un concurs de poduri”, a menționat Mădălina Macovei, studentă.

Coordonatorul execuției: „A fost greu din cauza timpului”

La ediția de anul acesta echipa de studenți din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a reușit să obțină mai multe premii

Bogdan-Mihai Bodnar a coordonat execuția podului, fiecare dintre studenți având sarcini diferite. Inițial, credea că turcii o să câștige marele premiu.

„Au fost 12 echipe, cele mai multe din Turcia și Polonia. La un moment dat credeam că turcii o să câștige, dar au fost depunctați din cauza rezistenței, ei erau și mai mari decât noi… S-a luat în calcul. A fost greu din cauza timpului, în rest, nu am considerat competiția o provocare, sunt obișnuit în ceea ce privește proiectarea, am muncit cu toții din greu în ultimele două săptămâni, am făcut nopți albe pentru pod, plus facultatea în paralel, licența, jobul. Într-un final, ne-am descurcat”, a precizat Bogdan-Mihai Bodnar, student câștigător din Iași.