Cinci persoane și-au recăpătat vederea datorită medicilor de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași! Lista de așteptare pentru transplantul de cornee depășește 100 de pacienți
De la începutul anului până în prezent, cinci persoane și-au recăpătat vederea datorită medicilor de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași. Pacienții au primit transplantul de cornee, după ce Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași a fost evaluată și acreditată de Agenția Națională de Transplant, în decembrie 2023.
În cadrul Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași a fost reluată activitatea de transplant, după ce aceste intervenții erau realizate de prof. dr. Dorin Chiseliță, în trecut. Înainte de a face primele transplanturi de cornee, dr. Nicoleta Anton a urmat un curs de specializare în Italia, cu unul dintre cei mai renumiți specialiști în domeniu.
Cinci persoane și-au recăpătat vederea datorită medicilor de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași
De la începutul anului până în prezent, la Clinica de Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași au fost realizate 5 transplanturi de cornee. Toate intervențiile s-au efectuat cu cornee de donori.
„Toate transplanturile realizate în acest an au fost cu cornee de donori. La București se realizează transplanturi și cu cornee adusă din străinătate, legal. La un moment dat, s-a spus că se va face la București o bancă de țesut, deoarece corneea este trecută la țesut. Agenția Națională de Transplant asta a promis, că vom avea o bancă de țesut, să putem recolta, există și o soluție în care corneea se poate ține timp de o săptămână. Așa am putea să aducem și cornee din străinătate. Lista de așteptare pentru transplantul de cornee este de peste 100 de persoane. În anul 2024 au fost realizate 5 transplanturi de cornee, primitorii fiind pacienți cu vârsta cuprinsă între 49 și 65 de ani. Au fost 5 și nu 6 transplanturi de cornee, pentru că o cornee era infecțioasă. Era programată pentru transplant o domnișoară tânără și, bineînțeles că a refuzat transplantul, nici noi nu am dorit acest lucru”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
O pacientă cu dureri foarte mari la nivel ocular a fost operată de medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași
În data de 22 aprilie 2024, la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași au fost realizate două transplanturi de cornee. Pacienții care și-au recăpătat vederea aveau 49, respectiv 65 de ani, și se confruntau cu afecțiuni oftalmologice grave de mai mult timp.
„În data de 22 aprilie 2024, au fost realizate două transplanturi de cornee. Unul dintre pacienți avea corneea perforată, avea un ulcer cornean, era o mare urgență. La nivelul perforației avea aderențe cu irisul, iar donarea de cornee a fost un lucru extraordinar, pentru că altfel exista riscul ca acest pacient să-și piardă ochiul. Perforația fiind centrală, nu exista o altă posibilitate de a rezolva acest caz”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.
Printr-un transplant de cornee a trecut și o pacientă în vârstă de 65 de ani, care suferea de edem cornean cronic. Ulterior procedurii, femeia vede din nou cu ochiul drept, fără a mai avea dureri.
„Pacienta a avut un edem cornean cronic. A fost operată de cataractă în 2019, iar acum avea o acuitate vizuală scăzută și a necesitat transplant de cornee. Pacienta avea o eroziune pe cornee, motiv pentru care avea dureri foarte mari. Pacienta are acum o cornee clară”, a adăugat prof. dr. Camelia Bogdănici.
Amintim că de la începutul anului până în prezent, cinci persoane și-au recăpătat vederea datorită medicilor de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași.