Cinci milioane de lei pentru Muzeul Copiilor din Păcurari
O clădire-monument istoric din municipiul Iași ar urma să fie refăcută cu fonduri guvernamentale. Este vorba despre Casa „Buicliu” din zona Păcurari, clădire ridicată la 1890 și care a fost lăsată în paragină ani la rând. Imobilul a fost preluat de Ateneul Național din Iași pentru a reintra în circuitul cultural. Clădirea va adăposti viitorul Muzeu al Copiilor.
La ultima ședință a Consiliului Local au fost avizați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului. Bugetul proiectului are o valoare de peste 5 milioane lei. Peste 90 mii lei reprezintă cofinanțarea de la bugetul local. Alți 330 mii lei sunt cheltuieli neeligibile, alocate în bugetul Ateneului.
Pentru reabilitarea clădirii se pot obține și alte surse de finanțare. De exemplu, programul Ro- Cultura dispune de un buget total de 16 milioane de euro. Din aceste fonduri pot fi susținute proiecte eligibile cu valori cuprinse între 200 mii și 2 milioane euro.
Proiect pentru copii
După reabilitare, în clădire va fi deschis Muzeul Copiilor.
„Nu ar fi pentru prima dată când imobilul cunoscut sub numele de Casa «Buicliu» ar juca rolul de gazdă pentru o instituție culturală. În această clădire, administrată de municipalitatea ieșeană, a funcționat între anii 1998-2002 o filială a Bibliotecii Județene. Ideea revitalizării și valorificării sale în scop cultural-educativ ar fi una firească și de bun augur”, a spus Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național.
Documentația a fost avizată de membrii CL.
„Prin acest plan de revitalizare a Casei „Buicliu” se are în vedere și un recurs la memoria orașului. Iașul este un centru al excelenței în educație. Se poate elabora o colecție a învățământului românesc, conținând și o secțiune dedicată istoriei abecedarului. Asta în conexiune cu faptul că, în zona adiacentă monumentului, se află și clădirea școlii în care a predat Ion Creangă. Nu se neglijează nici activitățile de învățare creativă, de explorare, de stimulare a curiozității, de încurajare a pasiunii pentru știință și arte. Toate urmează a fi realizate prin galerii specifice, elaborate împreună cu specialiști psiho-pedagogi”, se arată în proiectul de hotărâre