Cinci medalii de argint și una de aur, obținute de elevi din Iaşi şi Tg. Mureş la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (JBMO) 2024, desfășurată în Turcia
Cinci medalii de argint și una de aur – aceasta este performanța elevilor români la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (JBMO) 2024, desfășurată în Turcia.
Trei elevi din lotul național al României sunt de la școli de stat din Târgu Mureș și Iași și trei de la școli private din aceeași rețea de învățământ particular.
Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (JBMO) 2024, desfășurată în Turcia
Anul trecut, la JBMO elevi olimpici români au obținut trei medalii de aur, două de argint și una de bronz, „o performanță excepțională pentru cele mai grele subiecte din ultimii 4-5 ani”, după cum spunea profesorul coordonator Marius Perianu atunci.
Au participat echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Turcia, care sunt țări membre oficiale ale competiției, precum și echipe din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Croația, Franța, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan – țări cu statut de invitat. Turcia a putut participa cu încă o echipă (Turcia B), cu statut de invitat, fiind țara gazdă, conform postării Ministerului Educației din România.
Iată medaliile obținute de elevii români:
Medalia de aur:
- Tudor Chelaru, clasa a VII-a, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași
Medalii de argint:
- David Mathe, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Dacia”, Târgu Mureș
- Cezar-Luca Mironov, clasa a IX-a, Liceul Internațional de Informatică, București
- Ilinca-Rucsandra Radu, clasa a VII-a, Colegiul Național Iași
- Rareș Drăgușanu, clasa a VIII-a, Liceul Internațional de Informatică, București
- Gabriel-Cristian Vergelea, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Spectrum” Constanța
Echipa României a fost condusă de profesorii Marius Perianu, de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, în calitate de leader și Cristian-Teodor Mangra, de la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București – deputy leader.
„Cu sprijinul Societății de Științe Matematice din România, profesorul Vladimir Cerbu de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc a însoțit delegația României în calitate de observator A”, mai transmite Ministerul Educației în postare.