Cină bebe 8 luni. Ce trebuie să conțină farfuria celui mic
Între 7 și 9 luni bebelușul va începe treptat să mănânce câte 3 mese pe zi (mic dejun, prânz și cină). Este important să-i oferiți o varietate largă de alimente pentru a vă asigura că primește suficientă energie și nutrienți (cum ar fi fierul).
Bebelușii nu au nevoie de sare sau zahăr adăugat în mâncarea lor (sau în apa de gătit). Mâncarea sărată nu este recomandată pentru rinichii acestora, iar zahărul poate provoca carii dentare, deci nu este potrivit pentru cină bebe 8 luni. Amintiți-vă, poate fi nevoie de 10 încercări sau chiar mai multe pentru ca bebelușul să se obișnuiască cu alimente, arome și texturi noi. Vor fi zile când mănâncă mai mult, unele când mănâncă mai puțin și apoi zile când refuză absolu orice! Nu vă faceți griji, căci acest lucru este perfect normal.
Cum ar trebui să arate cina pentru un bebe de 8 luni
În această perioadă în care bebelușul a început să se obișnuiască cu alimente solide, planificarea meselor poate fi un pic mai dificilă. La această vârstă, bebelușul are nevoie de aproximativ 750 – 900 de calorii pe zi, din care aproximativ 400 până la 500 ar trebui să provină din laptele matern sau aproximativ 720 ml pe zi din formula (dacă nu alăptați). Laptele matern și cel formula conțin vitamine, minerale și alte componente importante pentru dezvoltarea creierului.
În jurul vârstei de 8 luni este posibil să doriți să introduceți alimente ușor mai aspre decât cele pasate oferite până acum. Acestea necesită mai multă mestecare decât alimentele pentru bebeluși. Puteți să extindeți dieta bebelușului pentru a include alimente moi cum ar fi iaurt, fulgii de ovăz, bananele pasate, cartofi pasați sau chiar legume pasate într-o pasta mai densa, chiar cu bucățele de legume sau fructe printre. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteină, la fel ca brânza de vaci, iaurtul grecesc și avocado.
Câteva idei pentru cina unui bebeluș de 8 luni includ 60-120 g de pui, carne sau tofu tăiat cubulețe, 60-120 de legume verzi gătite, 60-120 g de paste sau cartofi integrali gătiți la aburi, 60-120 g de fructe tăiate cubulete sau pasate, lapte matern sau 120-170 ml de formulă.
Cum arată o farfurie echilibrată pentru un bebeluș
Cu atâtea opțiuni alimentare, servirea meselor care să ajute la satisfacerea nevoilor de nutrienți ale copilului poate părea copleșitoare. Schematic, la fiecare masă, farfuria ar trebui să conțină un aliment bogat în fier, un aliment bogat în energie și fructe sau legume.
Să detaliem puțin aspectul alimentelor bogate în energie. Gândește-te la carbohidrați și grăsimi. Exemplele includ nuci și semințe, avocado, iaurt integral, cereale sau pâine. Grăsimile reprezintă un nutrient esențial la această vârstă pentru dezvoltarea optimă a creierului. Aceste alimente bogate în calorii sunt o modalitate excelentă de a face că fiecare înghițitură să conteze. Veți observa că unele dintre alimente se suprapun. De exemplu, avocado este un fruct, dar este și un aliment bogat în energie, sau fasolea este o bună sursă de fier, dar și o legumă. Pur și simplu decideți în ce categorie doriți să încadrați alimentul și completați celelalte.
Altă opțiune pentru cina unui bebeluș de 8 luni ar putea fi tofu cu amestec de legume și bile din fulgi fini de ovăz. Dintre opțiunile de alimente bogate putem oferi tofu sau fasole, iar dintre cele cu un conținut ridicat de energie regăsim fulgii de ovăz. Legumele sunt la alegere. Quinoa este bogată în fier, avocado are un mare conținut de energie, iar conopida mov este o legumă bogată în antioxidanți.
Vita cu ciuperci, smântână, legume și paste este o alta variantă bună de cină pentru bebeluși, bineînțeles sub formă pasată. Alimentul bogat în fier în acest caz este carnea de vită, iar pastele sunt un aliment cu mare conținut de energie. Pe post de legume, această opțiune poate include morcovi, ardei gras, ciuperci și mazăre. Chifteluțele din carne de curcan (bogate în fier) alături de felii subțiri de avocado presurate cu semințe de în (conținut mare de energie), și broccoli (legume) este o altă idee de cină bebe 8 luni.
Fiți răbdători, continuați să faceți încercări cu diverse alimente, chiar și cu cele care nu par să le placă, și lăsați-i să se obișnuiască cu acestea în propriul lor ritm. Bebelușii sub 12 luni nu au nevoie de gustări. Dacă vi se pare că micuțul este flămând între mese, hrăniți-l cu lapte.