Cimitirul „Sfânta Treime” din municipiul Iași va fi reabilitat! Se va cheltui suma de 340.000 de euro

de: George Popa
02:00, 18 oct. 2021

Primăria Iași demarează un proiect pentru reabilitarea aleilor din Cimitirul „Sfânta Treime” din Iași. Cimitirul este amplasat în zona Păcurari. Proiectul nu presupune crearea de trasee noi. Valoarea investiției se ridică la 1,7 milioane de lei fără TVA

Primăria municipiului Iași va organiza în data de 10 noiembrie 2021 o licitație pentru realizarea lucrărilor de modernizare a aleilor din Cimitirul „Sf. Treime”, din zona Păcurari. Proiectul de reabilitare are o valoare de 1,7 milioane de lei, preț fără TVA, adică 340.000 de euro. Cimitirul „Sfânta Treime” din Iași este unul dintre cele mai mari cimitire care se află în administrația SC Servicii Publice Iași SA. Reabilitarea aleilor din incintă reprezintă o prioritate, având în vedere situația existentă.

În prezent, aleile din interiorul cimitirului sunt acoperite doar în proporție de 30 la sută cu asfalt sau piatră cubică. Suprafața existentă și cea proiectată a aleilor este de aproximativ 7.342 mp. Conform caietului de sarcini, în perioada alocată lucrărilor nu vor fi necesare relocări de instalații tehnico-edilitare precum cele existente pe amplasament: electrice, de apă potabilă și apă menajeră, gaze naturale și rețele de telecomunicații. De asemenea, proiectul de reabilitare este conceput astfel încât să se evite tăierea arborilor existenți pe amplasamentul proiectat.

Data de începere și perioada de execuție a lucrărilor de reabilitare

Durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni de la data semnării contractului. În cazul în care ofertele au durată de execuție care depășește durata de execuție propusă de autoritatea contractantă, acestea vor fi considerate neconforme, iar oferta va fi respinsă. Data de începere nu trebuie să depășească 15 zile de la constituirea garanției de bună execuție a contractului. Pe toată perioada lucrărilor, aprovizionarea cu materiale și evacuarea deșeurilor se va efectua în baza unui program întocmit de către constructor și vizat de către cei în drept, pentru a se evita depozitele nejustificate de materiale, pământ sau moloz. De asemenea, zona de lucru va fi împrejmuită, va avea acces controlat, din motive de pază și protecție. Execuția lucrărilor se va face pe zone și etape, printr-un program beneficiar-constructor. În trecut s-au mai executat lucrări de reabilitare a cimitirelor din Iași. O zonă din cimitirul Eternitatea a fost refăcută.

Desfășurarea lucrărilor de reabilitare

Contractantul va trebui, conform caietului de sarcini, să folosescă echipamente eficiente și utilaje care să asigure o execuție a lucrărilor la un nivel de calitate așteptat și care să nu depășească data limită prevăzută în ofertă. Dacă firma contractată pentru realizarea lucrărilor de reabilitare va deteriora în orice fel clădirile, structurile sau drumurile existente în zona amplasamentului, aceasta își va asuma în totalitate costurile necesare reparațiilor. Totodată, materialele înglobate în lucrări și utilajele utilizate pentru execuția acestora se vor manipula și depozita astfel încât să se evite orice fel de accidentare. La finalizarea lucrărilor, suprafețele de teren folosite pentru depozitarea materialelor sau utilajelor vor fi aduse la stadiul inițial și în perfectă stare de curățenie. Reabilitarea aleilor are în vedere asigurarea condițiilor necesare pentru circulația pietonală și ocazională auto. Într-un alt cimitir din municipiul Iași domnește liniștea și curățenia. Femeile săvârșesc o muncă titanică pentru a-l menține așa.