Cicatrice cheloidă. Cum să lupți împotriva defecțiunii estetice

de: Corina Birta
12:00, 19 oct. 2022

Din cele mai vechi timpuri formarea de cicatrice cheloidă a provocat disconfort proprietarului lor. Tot mai multe persoane sunt extrem de interesate ce tratament se prescrie în astfel de cazuri, ajută unguentele și dacă este posibilă eliminarea acestor formațiuni fără intervenție chirurgicală.

Genunchii zgâriați la un copil, cicatricile lăsate după tăieturi, ulcerele cicatrizate în duoden, o formațiune densă pe piele sau în interiorul corpului, formată după vindecarea rănilor, toate acestea pot crește neîncrederea unei persoane. Indiferent de locul în care apare, o cicatrice este întotdeauna rezultatul unei inflamații sau al înlocuirii substanței pierdute de piele, explică cosmetologii. Locurile tipice ale cheloidelor sunt fața, gâtul, decolteul pieptului, lobii urechilor și spatele. Locația depinde de predispoziția genetică și de zona afectată de traume sau intervenții chirurgicale. De exemplu, cicatricea ar putea fi rezultatul unui piercing nereușit sau o complicație a unei rinoplastii.

O cicatrice nu dispare de la sine

Cicatrice cheloidă. Din ce cauză acestea apar pe corpul unei persoane

Cicatricile cheloide nu sunt neobișnuite. Unele persoane, în special cele cu pielea mai închisă la culoare, sunt predispuse genetic la formarea acestora. Acestea pot fi provocate de anomalii genetice ereditare asociate cu o producție deficitară de colagen.

Astfel de boli pot include sindactilia, sau aderența degetelor la extremitățile superioare sau inferioare. De asemenea, sclerodermia, o boală de piele caracterizată prin îngroșarea țesuturilor, a organelor, circulație deficitară poate contribui la formarea de cicatrice cheloide. Conform unor specialiști tahicardia sinusală și fosfataza alcalină crescută contribuie la manifestarea disconfortului.

Sindromul Ehlers-Danlos, caracterizat prin elasticitate mare a pielii și mobilitate excesivă a articulațiilor contribuie la formarea unor cicatrice cheloide. De asemenea, sindromul Marfan și Stevens Johnson, o boală a țesutului conjunctiv care afectează oasele, sistemul cardiovascular, pielea, organele de vedere se numără printre cauzele care provoacă aceste cicatrice.

Disconfortul estetic poate fi provocat și de anemie, scăderea imunității, dezechilibru hormonal datorat diabetului, supraponderalității, tensiunii sau problemelor tiroidiene și hemoroidale. De asemenea, utilizarea îndelungată a anumitor medicamente, precum antiinflamatoare, anticoagulante și hormonale contribuie la apariția acestui tip de cicatrice.

Multe persoane se plâng de faptul că cicatricele provoacă o sensibilitate crescută

Trăsăturile distinctive ale acestui tip de cicatrice. Prin ce se caracterizează acestea

În plus, cheloidele se caracterizează prin creștere rapidă, care poate dura mai mult de un an. Dimensiunea mare, fiind un tip de cicatrice extrem de proeminent deasupra pielii. Mai mult decât atât, acestea au o structură densă și forme diferite, nu întotdeauna în concordanță cu linia de traumă.

Multe persoane se plâng de faptul că cicatricele provoacă o sensibilitate crescută, ceea ce duce la senzații dureroase sau inconfortabile la atingere. De asemenea, o dată cu manifestarea acestui tip de cicatrice are loc reapariția masei atunci când aceasta este îndepărtată chirurgical.

O cicatrice nu dispare de la sine. Soluția la problema estetică începe cu o examinare cuprinzătoare care implică un medic generalist, dermatolog, chirurg și alții. Scopul principal al tratamentului cicatricilor este de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Acest lucru se face prin abordarea problemei cosmetice și prin încetinirea progresiei patologiei. Acest lucru poate fi realizat în mai multe moduri.

Disconfortul estetic poate fi provocat și de anemie

Terapiile necesare pentru a vindeca problema. Metode de tratament

Terapia medicală implică utilizarea de creme, unguente și injecții care conțin interferon și corticosteroizi, cea din urmă ajută la prevenirea îngroșării cicatricei. De asemenea, multe persoane folosesc enzime și preparate care le conțin.

Principalul avantaj al acestora contă în faptul că acestea descompun colagenul și acidul hialuronic, care face parte din cicatrice, permițând restabilirea culorii pielii și prevenirea creșterii ulterioare. Această metodă este utilizată de obicei în combinație cu fizioterapia.

În cadrul presoterapiei pentru a vindeca o cicatrice cheloidă, se aplică bandaje speciale pe zona disconfortului pentru a inhiba creșterea excesivă. Această metodă este considerată de unii specialiști ca fiind un tratament, iar de alții ca o metodă de prevenire. De asemenea, fizioterapia cu microcurenți îmbunătățește procesele metabolice din țesuturi, astfel încât semnul de pe piele este netezit și devine mai mic.

Unele persoane, în special cele cu pielea mai închisă la culoare, sunt predispuse genetic la formarea acestora