Chisturi pe ficat. De ce apar și cum le tratăm

de: BZI.ro
11:58, 19 iun. 2024

De cele mai multe ori, persoanele cărora le apar chisturi pe ficat observă destul de târziu, simptomele fiind puține și comune cu alte afecțiuni. Ecografia abdominală este metoda cea mai indicată în cazul în care există anumite bănuieli.

De ce apar chisturi pe ficat

Înainte de a vorbi de cauzele apariției chisturilor hepatice, trebuie stabilit tipurile care există. Cele care apar pe ficat pot fi de 6 tipuri. Chistul simplu este cel mai comun, umplut cu un lichid clar și înconjurat de o membrană subțire. Acesta poate ajunge până la câțiva centimetri și de obicei este de natură benignă.

Spre deosebire de primul, chistul complicat diferă prin lichidul care prezintă septe și nu este clar. Peretele acestui chist poate să fie îngroșat sau să prezinte o suprafață neregulată. Acesta prezintă un risc crescut de complicații.

Un alt tip de chist este Chistul hidatic hepatic, provocat de infecția parazitară cu Echinococcus granulosus. Acest chist hepatic parazitar conține, pe lângă lichid, și larvele de Echinococcus. Mai rar întâlnit, prezintă riscuri ce pun în real pericol viața pacientului.

Boala polichistică hepatică este o patologie cu componentă genetică, asociată frecvent cu boala polichistică renală, iar același pacient poate să prezinte chisturi de dimensiuni variate.

Boala Caroli este o afecțiune genetică în care sunt afectate ductele biliare din interiorul ficatului. În această afecțiune rară, ductele se dilată, formând chisturi hepatice și se poate complica cu inflamația ductelor biliare.

Și nu în ultimul rând, chisturile congenitale sunt cele care apar la naștere și variază în funcție de dimensiune.

Cauzele apariției chisturilor hepatice sunt, de obicei, incerte, însă există anumiți factori de risc: afecțiuni hepatice care produc inflamația țesutului hepatic, dar obstrucția ductelor hepatice duce și ea la formarea de chisturi. Blocajul poate să apară din cauza calculilor biliari, prin îngustarea ductelor sau în urma altor probleme care afectează structura ductelor biliare.

Un alt factor de risc este infecția parazitară cu Echinococcus care produce chistul hidatic hepatic. Rareori, loviturile sau traumatismele în zona ficatului pot duce la formarea de chisturi. Mutațiile genetice determină dezvoltarea structurilor hepatice, iar acest lucru favorizează formarea de chisturi.

Factorii genetici sunt observați în boala polichistică hepatică sau în boala Caroli. Factorii congenitali pronunțați duc la apariția chisturilor la naștere.

Deși în general lipsesc simptomele, pacientul poate prezenta: durere la nivel abdominal drept (în zona hepatică), balonare, greață și vărsături, lipsa apetitului alimentar, sațietate după ce pacientul a consumat o cantitate mică de mâncare, icter (în cazul obstrucției ductelor hepatice), febră.

Complicațiile care pot apărea în urma apariției chisturilor hepatice

Chiar dacă, în general, chisturile la ficat nu dezvoltă complicații, acest risc există totuși în cazul celor de dimensiuni mari. O posibilă complicație care ar putea apărea este suprainfecția chistului care apare atunci când lichidul din interior este infectat, ducând la formarea de abces hepatic. În acest caz pacientul se confruntă cu febra, frisoane, durere abdominală și icter.

Chistul, în cazul în care este foarte mare, se poate rupe, ducând la peritonită. Acest lucru conduce la apariția unei dureri abdominale puternice și bruște.

Tot în cazul chisturilor mari, pot apărea compresii ale structurilor din jur, care se manifestă prin disconfort abdominal, sațietate precoce sau icter, în cazul compresiei ductelor biliare.

O complicație care apare mai rar este sângerarea chistului. Aceasta apare în momentul în care acesta se află aproape de vasele de sânge și duce la hemoperitoneu, afecțiune gravă ce trebuie tratată imediat.

În ceea ce primește tratamentul, chisturile simple, de dimensiuni mici, trebuie să fie doar monitorizate regulat pentru a nu crește în dimensiuni. Tratamentul e necesar în momentul în care chistul crește rapid, își modifică conținutul, structura, sau produce complicații.

O metodă de tratament este aspirația percutată, minim evazivă, care constă în evacuarea lichidului din interiorul chistului, printr-un tub de drenaj.

În cazul în care suspectați apariția de chisturi pe ficat, o vizită la  medicul gastroenterolog sau hepatolog este indicată pentru efectuarea investigațiilor necesare. Aceste investigații trebuie realizate pentru a exclude și alte boli ale ficatului.