Chișcă moldovenească cu orez după rețeta bunicii. Secretul bine păstrat al gustului

de: BZI.ro
09:13, 19 sept. 2023

Preparatele din carne de porc pregătite în casă, sunt cele mai așteptate și savuroase delicii de pe mesele festive. Printre preferatele românilor se numără carnea de porc, șunca, costițele, kaizerul, dar nu în ultimul rând, chișca moldovenească cu orez – o rețetă tradițională pe care bunicii multora dintre noi o preparau în copilărie. Pe atunci, tăierea porcului în curte și pomana porcului de după era un eveniment așteptat cu nerăbdare tot anul.

Cu toate că vremurile s-au schimbat, mulți nostalgici fac tot posibilul ca de sărbători să aibă măcar o parte din bunătățile tradiționale. Românii cumpără carne de porc și pregătesc în casă toba, cârnații și în zona Moldovei în principal, nelipsita chișcă moldovenească.

Chișcă moldovenească cu orez după rețeta bunicii

Ingredientele din care se prepară chișca sunt 1,5 kg carne de porc cu grăsime, 250 g orez, 250 g ceapă tocată, mațe de porc groase și crețe, sare și piper după gust, 60 ml ulei, 500 ml apă rece.

Pentru a pregăti chișca, avem nevoie de mațe groase de porc, preferabil din cele crețe care se găsesc în magazine, conservate în sare. Pentru cantitățile date, s-au folosit două cutii, care conțin 4 bucăți de aproximativ 30 cm fiecare. Mațele se spală bine în apă călduță, astfel încât să se îndepărteze toată sarea, și apoi se înmoaie în apă rece, adăugând o crenguță de cimbru, lăsându-le astfel la răcit câteva ore.

Carnea de porc cu grăsime se trece prin mașina de tocat carne, folosind sita cu găuri mai mari. Ceapa tocată mărunt se călește în ulei până se înmoaie ușor, apoi se adaugă orezul, care a fost bine spălat și scurs de apă. Se mai călesc împreună timp de 1-2 minute, apoi se lasă la răcit. Când compoziția de orez și ceapă s-a răcit, se adaugă peste carnea, se condimentează cu sare și piper și se amestecă bine, până când toate ingredientele sunt bine încorporate. Puteți folosi și alte condimente în afară de sare și piper daca vă plac, însă fiți cu băgare de seamă, căci acestea îi schimbă gustul.

Instrucțiuni de preparare

Mațele se scurg bine de apă, apoi se umplu pe jumătate cu compoziția de carne. Se toarnă apă în fiecare maț, apoi se leagă strâns la cele două capete. Pentru a o fierbe, se pune apă într-o oală mare, se adaugă cele 4 bucăți de chișcă și se lasă să fiarbă la foc mic. Când se ridică deasupra apei și se văd mici bule la suprafață, se înțeapă ușor cu un ac pentru a elibera aerul. Se lasă să fiarbă aproximativ 30 de minute la foc mic, apoi se scot și se lasă să se răcească puțin.

De acum încolo, chișca poate fi prăjită în tigaie sau în tavă la cuptor, după cum preferați. Ne dăm seama că este gata atunci când s-a rumenit pe toate părțile. Trebuie să fiți atenți când manevrați bucățile de chișcă, deoarece există riscul să plesnească, fiindcă membrana se subțiază și devine fragilă după fierbere. Chișca moldovenească cu orez va ieși perfectă daca urmați întocmai această rețetă simplă. Dacă preferați cu mai mult orez, puteți mări cantitatea, sau puteți reduce la jumătate cantitatea de carne, nu va fi nicio problemă! Serviți alături de murături sau o salată de varză murată, și veți avea parte de o adevărată delicatesă pe masă! Dacă nu ați avut încă ocazia să o pregătiți, poate acum este momentul să încercați, cu siguranță vă va plăcea!